100 ovaca - Šta je sve potrebno za dobar start ?!

  • Začetnik teme Monty
  • Datum pokretanja
Nema života ovcama bez pašnjaka. Ovce koje su mi se jagnjile zadnjih 20dana su na paši sa jaganjcima. Ova jagnjad su duplo naprednija nego ona iz januara. Ko planira da startuje sa 100 ovaca prvo nek razmisli o pašnjaku za stado.
 
Upravo tako sarbanac bez pasnjaka nema zivota ovcama, i kod mene se sad jagnje siljezice i janjci idu ko iz vode posto su stalno na pasi :D
 
za sto ovaca je potreban objekat od oko najmanje 200 kvadrata, najmanje 3 ha za pasu koja su,naravno,ogradjena i sa mogucnoscu odvajanja pasnjaka (dok su u jednom na pasi,ostali delovi da budu zatvoreni) i mehanizacija za spremanje hrane za zimu.
 
Za sto ovaca je kao prvo potrban lud covek,a tek onda sve ovo ostalo sto nabrojaste,sto je najgore pronalazim se tu negde medju ludjima.... :))))))
 
smesne al ukusne

dobro doso brankovicu al se ne izleci,ta tri hektara ti nepiju vodu,za trideset ovaca mozda,al za sto ti treba deset za pasu,moz da ih delis a moz i da bajes,osim ako ne drzis romanovke,one jedu malo vise od zeca,al su malo vece od njega,imace kolega sika uskoro za prodaju posto se i kote(jagnje) ko zecevi:haha::haha::haha:
 
Miloše vidi to sa Sikom da upariš par grla vir sa rom ovnom pa ostavi te ženske potomke te ih uporedi sa ostalim delom stada.
 
Za 100 ovaca je potrebno vise od 10 ha ako ce ovce citavo ljeto biti na pasi, jos ako je susna godina ni 30 ha nije dovoljno a brankovicu moje iskustvo govori da ovce ne vole ogradjene pasnjake vise gaze travu i duze planduju preko ljeta tj, nadju sebi jedno mjesto i odmah dok i ispustis iz tora ili stale one tu odu i citav dan leze, po meni 100 komada se ne moze drzati u zagradjenom.
 
imam od 25 do 30 ovaca(ne racunajuci jaganjce). imam zatvoreno oko 4 ha,ali vise od pola je suma,pa bude malo trave.ostalo je livada. ja licno tako radim,nije im uvek sve dostupno za pasu.sto mogu zatvorim,kad malo krene trava,pustim ih tu.inace,pogresio sam,malo je tri ha za sto ovaca,nesto sam se preracunao...u svakom slucaju je bolje je ako je ogradjeno,ko da ih cuva celo leto...
 
Zdravo svima!Imam 25 ovaca i 20 jagnjica koje nisu umaticene i nemaju pedigre,pustam ih svaki dan na ispasu sve do prvog snega na povrsinu blizu 10ha i hteo bih ove godine da taj broj povecam do 100 grla jer racunam da imam uslove za to tj. imam pasnjak za ispasu,objekat za smestaj(nije delux ali nekisne i neduva vetar),mehanizaciju za spremanje hrane i hrane tj.sena i kukuruza.E sad sam u dilemi dali je pametno gajiti meleze ili samo rasne ovce?????
 
ja sam za cistu rasu,medjutim ima kolega koji nisu,zavisi i sta hoces od stada,da li prodaju priplodnih grla,ili jaganjaca za klanje,procitaj i uredbu o strategiji razvoja ovcarstva,koje rase ulaze u program strategije,idi do poljoprivredne strucne sluzbe za savet,za umaticena grla imas subvencije,za drugo nemas,pa ti razmisli,popricaj sa njih sto,pa kad mislis da znas odgovor ti opet razmisli,jer stado se pravi dugo,ako se pokajes posle pet godina za izbor rase bice to skupa muzika i bolna.pozzz
 
Ево и ја да се прикључим теми. Тренутно имам 98 оваца,које су оматичене,нов сам у овоме,неких годинуипо дана! Не знам за ове коментаре да треба бити луд,да ли да будем сагласан,али мени за сада прија! :osmeh: сада не знам да ли је дозвољено,али ево мене од четрнаестог минута http://youtu.be/ZCL6_9mqc7E :ppozdrav:
 
Ево и ја да се прикључим теми. Тренутно имам 98 оваца,које су оматичене,нов сам у овоме,неких годинуипо дана! Не знам за ове коментаре да треба бити луд,да ли да будем сагласан,али мени за сада прија! :osmeh: сада не знам да ли је дозвољено,али ево мене од четрнаестог минута http://youtu.be/ZCL6_9mqc7E :ppozdrav:

prestao sam da slusam kada rekose da je zarada 7-8000 evra.ali ne mogu da ponovo ulazim u matematiku.neka bude po onoj staroj 100 ovaca 200jaganjaca...
 
Sad najbolja zarada je da imas 200-300 glava ovaca i da su umaticene i sa pidigre da bi dobio subvencije po glavi ovaca 4000 din. Onda mozes da da radis pa da ti ostane lepe pare a ovako bez toga ne , ja ne mogu da dobijem subvencije jer nije od tih rasa za koje drzava da je subvencije . POZDRAV SVIM OVCARIMA :ppozdrav:
 
Nazad
Vrh