Bremenitost i jarenje koza

Kolega pa nemože i jare i pare,bitno mi je da mi matično stado bude kako treba a sledeći pripust ide kako treba pa će sve biti ok,ove godine ne računam na neki veliki prihod.
Jeste da propuštam uskrs ali jede se jaretina i kasnije(vi prodate za uskrs pa posle kad nema eto mene):haha:
a što se tiče mleka i sira,jel vi što vam se koze pojarile u februaru ne muzete koze leti po vrućini?
 
Baki dok tebi jarad stignu za klanje ili parenje ti ces vec namuzti dosta mleka od majki i imaces poznate rezultate. I vec na osnovu tih pokazatelja mozes vrsiti prvu selekciju, a ujedno ces znati i koje nasledne osobine majka prenosi u vecini,. Ja ovako radim vec decenijama, i mislim da je dobro. Mozda teorija kaze drugo ali svi ti testovi su radjeni na farmama gde je veliki broj grla. I njima je lako. A da bi ti to sve ispratio mora i jarac da bude kod tebe bar 4 godine ,da bi video mlecnost mladi majki. i onda ti treba u sustini 3-4 jarca nezavisne krvi stalno prisutni. Ipak se kvalitet izvlaci iz kvantiteta. :ppozdrav: Pozdrav drugari.
 
@rzbrzotrz
Mladi jarčevi ne bi trebalo intenzivno da se koriste iz prostog razloga jer se ne zna koliko i koje osobine prenose. Bez određenog broja testiranih ćerki i sinova sve ostalo je u domenu nagađanja i neizvesnih % verovatnoće. "Može da bidne a ne mora da znači." To(testiranje potomstva) je tako tamo gde se o kvalitetu vodi računa. Kod nas se ne može očekivati da postoji validna statistika mlečnosti i kvaliteta mleka koza uopšte a kamo li kada se radi o potomstvu nekog određenog jarca. Ostaje samo da se nadamo da će neki jarac biti dobar, a šanse za to su veće ako mu je mama dobra, a još veće ako su i tetke i babe dobre.. Znači jarac će preneti ili neće preneti određene osobine na svoje potomstvo bez obzira da li je mlad ili zreo ili je prešao zenit.
Bez obzira šta se piše po forumima i šta kažu ovi ili oni u savremenom kozarstvu je (nehumani) cilj imati koze sa produženom laktacijom jer je matematika pokazala da je, za farme kojima je mleko glavi proizvod, jarenje gubitak. Tako se koze održavaju u laktaciji i po 600 dana.Ove koze se brzo izraubuju i sa 5 god idu na klanje. Baš na ovom forumu spominjani su takvi primeri iz Holandije, USA itd. Osim toga više njih je pitalo kako da zasuši kozu. Sve to nam govori da nije pravilo da koza sama TO odradi. Najispravnije je konstatovati da većina koza ima laktaciju čak kraću od poželjne (305 dana).

Uviđam da ovo nisam dovoljno jasno napisao. Što se genetike tiče za odgajivača nije mnogo važan uzrast jarca. Prednost starijeg jarca je u tome što se zna koje osobine dominantno prenosi. Ako se to nezna onda ostaje nagađanje i tu uzgajivač sa većim iskustvom ima više šansi da dobije očekivani rezultat. Velika većina nas koristi mlade, neproverene jarčeve, uzdajući se u kvalitet roditelja i nadajući se da će preneti željene osobine.Pravilan postupak bi bio da se mlad jarac pari sa 2-3 kozice prve god pa ako se dobije zdravo i lepo potomstvo, onda se pari sa još nekoliko a pušta se u ozbiljnu "akciju" tek kada prve ćerke pokažu mlečnost......

Trenutak kada mlada koza treba po prvi put da se jari ne određuje se po tome koliko je koza stara već po tome koliko je stasala. Uobičajeno je da se čeka sa parenjem dok mlada koza ne postigne 65% svoje težine. To se običmo dešava sa 7-8 meseci. Idealno je da koza dostigne zrelost sa 7 meseci jer tako ostajemo u ciklusu od godinu dana, to jest koza će se jariti približno u isto vreme kada se i sama ojarila. Znači odgajivač treba da se potrudi da mu koza stasa sa 7 meseci. To se pre svega postiže pravilnom ishranom.
 
Dobro jutro svima!Ja se nacekala ali hvala Bogu,docekah sinoc dva lepa jarenceta!Mislim da je jedno musko,drugo zensko.Ja mislim da je za prvojarkinju dovoljno.Sta sam sve procitala ovde (o uginucu tokom jarenja itd) vec me je panika uhvatila.Mislila sam vimena ce joj puci koliko su puna mleka.Ali sve je proslo u najboljem redu.Posle smo popile po kaficu i na spavanje u 11h kad je izbacila posteljicu.
 
danas se ojarila koza, i prosle godine tako i ove ojarila dvoje jaradi, al obe kodine pre jarenja na nekoliko dana, vise ne moze da stoji na nogama zadnjim, kao da nema snage. tako da sam i prosle i ove godine morao jarice da izvlacim iz nje jer nemoze sama da se ojari...prosle godine dva jareta odjednom krenula da izlaze ove godine hvala bogu sve kako treba

evo i slika odma nakon jarenja
DSC_0153.jpg


i da, uopste nije nalila mlijeko u vima:sta:
 
  • Like
Reagovanja: PKB
KolegA Stronacc ja uvek pred jarenje na mesec dana kozama dajem prontoselen i kalcijumkada injekciono, i pred sezonu parenja isto tako. I nikada nemam tih problema. Ukoliko je koza starija od 10 godina to radim i cesce. Koliko sam ja mogao zakljuciti tvoje su sve mlade , onda znaci da nije bila adekvatna ishrana tokom bremenitosti ili su pune parazita.
 
ona je jedna jedina kojoj se to desava a koza ima od proljetos pa do 8-9god starosti. Dolazi i kod nas veterinar, daje nesto prije parenja a sad dali je prosle godine davao prije jarenja to ne znam, jer tad se ja licno jos ovim poslom nisam bavio pa ne znam..ove godine uglavnom nisu nista dobijale prije jarenja. sve su ostale dobre, zive i zdrave, et samo ova me muci.
 
POZDRAV FORUMAŠIMA!Zamolio bih nekog da mi objsni kako da znam dali su koze skozne,tj kako da to provjerim koze su kupljene i navodno jedna treba da se ojari u ovom mjesecu a jedna u martu?Kod jedne se vidi stomak a kod druge nešto malo!PA ME TO INTERESUJE ZATO ŠTO NEMaM ISKUATVA U TOME!
 
Jelena lepa vam je ova koza mora da ce skoro da se jari lepi i ovi malci.
Hvala.Ta velika to je "mama koza" koju sam kupila u paketu sa dve cerke pre dva meseca.Sve tri sjarne a nijednoj ne znam termin.Pratim ih i po nekim pravilima otprilike cekam jarenje.Od dve cerke,jedna nema rogove druga ima.Ta bez rogova ojarila se pre pet dana i ti pozeri su njeni.Nalila je mleko pre mozda mesec dana,mislila sam vimena ce joj puci.Po tome sam znala da ce se prva ojariti.Ova mama ne znam kad ce,ogromna je i jede kao ala,ali je dobra i pripitomila se lepo.Ta druga sa rogovima je mala i lepa cini mi se da je i ona pocela da naliva mleko.Praticu je pa cu videti.Ucim se.One prvojarkinje a ja amater:osmeh:.Mlade smo,naucicemo:osmeh:

- - - - - - - - - -

Opet ja sa mojim pitanjima.Ovo je za diskusiju.Sta bude sa kozom koja se ne zasusi do jarenja?Covek od koga sam kupila kozu rekao mi je da ju je muzao do zadnjeg dana (do jarenja) da je davala po 1,5l,da je ojarila tri jareta i posle odlucenja davala 6 litara mleka.To je koza sa fotografije (gore) koja daje 1,5 litar mleka,jede ko ala,a kad treba da se ojari ne zna ni on a ne znam ni ja.Sta ce biti ne znam.
 
Zdravo svima! Evo da malo i ja dosadjujem ovima sa iskustvom. Od jeseni sam vlasnica 6 koza, znam tacan datum kad su se parile jer sam uredno to biljezila,jednoj je danas 148-i dan od parenja (izvinjavam se sto ne znam prave nazive-laik sam),stomak ima i nije prvojarka ne znam ni koliko treba da cekam, plasim se zbog citanja na ovim forumima -jaoooo ne smijem ni da pomislim sta sve moze da bude.Procitala sam:" na dodir osjetiti da li se nesto pomjera unutra" ali je toliko nervozna da ne dozvoljava dodirnuti stomak, cak mi je problem i pogledat je tamo iza jer uporno se okrece kontra kao da sam joj dosadna.Doduse idem dole svakih sat vremena jaooo ne znam sta da radim sa sobom-ma znam da treba jos da cekam kao nije kriticno nista do 155 dana, tako sam barem procitala ali sam strasno nervozna pa eto da to podijelim s vama.Nadam se da ce bit sve ok..:sta:
 
Ne mogu ja prici vimenu, ne dozvoljava mi, ali ono sto vidim nema mlijeka ali danas od podne je kao luda jede sijeno ispod sebe sto nikada nije, inace je razmazena a sad bas punim ustima pa sam iznenadjena i jako je nervozna
 
@Jelena
kozu sto pre zasusi, mora malo da se odmori od muze. Jedan dan joj prekoci jednu muzu, daj joj slamu, smanji vodu na pola i manje , pomuzi sutradan uvece i jednom prekosutra ako bas mora i gotovo :)
@minaa
ako jede toliko nece jos, nemoj da je uznemiravas ako je plasljiva i da je juris ako nisu vezane. 150 dana je period bremenitosti za koze i do 155dana je normalno i uglavnom se sve ojare. Znam da si nestrpljiva i da jedva cekas jarice kao novi vlasnik ali strpi se :) bice sve to samo polako :ppozdrav:
 
Evo mene ravno iz stale :) jos uvijek jede i nije plasljiva uopste samo mi jednostavno neda gura mi ruku glavom odbija me, nije vezana ali je u zasebnom toru zapravo sve su odvojene svaka ima svoj tor u stali...ne mogu podnijeti ideju da jedna drugu tuku pa sam tako rijesila i onda ih ne moram vezati i plasiti se da se ne udave...nalila je mlijeko u vime ali samo u jednu polovicu zapravo u jednu dojku, trudim se biti strpljiva ali ne bi podnijela da nesto krene lose jer nisam bila tu...iako pojma nemam kako bi joj pomogla ali snasla bi se valjda hehehe
 
Drago mi je zbog vas :bravo:, ali ja jos cekam, 150-ti dan i jos nista, lagano ludim ::pomoc:;
 
Nazad
Vrh