Rakije od grožđa

Da li neko moze da me posavetuje kako da napravim rakiju od Borovnice? Ima li slicnosti sa rakijom od grozdja???
 
од неоцеђеног вина са комином се пече лоза, од оточеног вина се пече вински дестилат који се одлаже у бурад да стоји и зри(коњак, вињак) а од талога и остатка цеђења-комине се пече комовица. поздрав!
 
Da li neko moze da me posavetuje kako da napravim rakiju od Borovnice? Ima li slicnosti sa rakijom od grozdja???

Izvini, ali mislim da si promašio temu! Ovo ovde je rakija od grožđa, kolega rebeljac ti je sasvim lepo odgovorio. Uostalom, da ti ne ostanem dužan odgovora, pitaj komšiju PROVCA, on je veliki proizvođač borovnice!
 
dali nekoj ima postapka za izgradba na kazan za pecenje rakija.Kazanot e vgradliv i e 120 l
 
@blagojce izvini nisam te dobro razumeo ,ti hoces sam da pravis kazan za rakiju pa ti treba uputstvo
 
@drotos jas imam kazan sto treba da se vgradi t.e treba da se izdzida so cigli i da e fiksen
 
A sta ste radili sa peteljkama

Evo nasao sam sta sa kominom ;
Dobar kompost moze se ,prema A.Merzanijanu, dobiti i od komine na sledeci nacin;
Preko 20-30cm debelog sloja komine stavlja se 2% kreca,4%tomasovog brasna /tomasfosfata/ i 2%kalijumove soli,racunajuci od ukupne kolicine - tezine komine.Odvojeno se u nekom buretu sprema rastvor u sledecem sastavu;100l vode, 1 kg negasenog kreca i 2.5 kg amonijum sulfata,koji se rastvara duzim mesanjem.Svaki kvadratni metar sloja komine poliva se sa 30-50 litara pomenutog rastvora.Zatim se na isti nacin redja i poliva drugi sloj i tako redom do visine od 1 metra .Najzad se gornji sloj komine pokriva slojem zemlje od oko 10cm debljine .Posle tri nedelje gomila se otkriva, slojevi komine izmesaju i ponovo strpaju i pokriju do upotrebe.Tako dobiveno djubrivo sadrzi priblizno 1.5% od svakog hranljivog elementa /NPK/i upotrebljava se u kolicini od 3kg po cokotu.
Slicno kompostiranje komine vrsi se i u drugim zemljama.Medjutim,njena upotreba bez prethodnog kompostiranja nije za preporuku,jer kod loze moze da izazove izvesne poremecaje i oboljenja.

Nisam bio u pravu kad sam naveo da kompost od peteljki nije nesto vredan. pozdrav:sta:
 
Imao bi par pitanja za iskusne rakijase...Dal' se dodaje kvasac za vrenje u kominu? Koliko odprilike ide secera (kazu stari da je 3% od mase sasvim dovoljno, a da ne izgubi na kvalitetu), dal' treba mesati kominu?
 
Evo nasao sam sta sa kominom ;
Dobar kompost moze se ,prema A.Merzanijanu, dobiti i od komine na sledeci nacin;

Postovani,

Poznato je da biljka iz zemlje uzima samo 5-6% azota a iz "vazduha" ostatak..Znaci ove godine vracas X5 vise nego sto treba ..ako joj vratis "kominu".Logicno zar ne?..ALi..da bi ta komina mogla da se upotrebi potrebno je uraditi ,nesto slicno , kako si napisao, i/ili zarazari mikroorganizmima koje ce to da urade, veoma "brz"..Saverejum ti da malo procitas o Em1 tehnologiji na ovom portalu.i/ili o biodinamckoj proizvodnje..Svako,razmisljanje ti je u dobrom pravcu,samo tako nastavi..Ja cu ove godeine koristiti Slavol..kao mikroorganizme koji ce mi pomeci u razlaganju ostataka biljaka,probe radi.I naravnno bez NPK>samo prirodno


S postovanjem Misa D_fiskal
 
Imao bi par pitanja za iskusne rakijase...Dal' se dodaje kvasac za vrenje u kominu? Koliko odprilike ide secera (kazu stari da je 3% od mase sasvim dovoljno, a da ne izgubi na kvalitetu), dal' treba mesati kominu?
Ja nisam rakijas... vise se vinima bavim. al sto se tice tretmana komine i korekcije scera mislim da je stvar slicna... elem..
kvasce treba dodavati ako nerkene spontano fermentacija ili ako se fermentacija zaustavi a komina i dalje sladi. mada bi ja u toj situaciji grejao koninu pre nego dodao kvasce.
Trebalo bi da izmerite siru u komini pre bilo kakve korekcije, da ne bi ste preterali jer komina sa sirom preko 26-27 dugo vri. a vise od toga mislim da je cisto bacanje secera.. E sad, to je vasa dobra volja koliko ce te secera dodati jer iz 1 kg. secera tokom normalnog vrenja dobija sa oko 0.6 l cistog alkohola.
evo i formule za korekciju secera (ovo je popravka sire merene u Ekslovim stepenima, pokusacu da najdem i za babov)
Potrebna kolicina saharoze X u kg. koju treba dodati u V litara sire da bi se Ekelovi stepeni povecali od a do b
X={(b - a) * 0.24} / 100 * V
 
komsija
slazem se sa kolegom kololgas,ako se i odlucis za dodavanje kvasca za ubrzavanje pocetka vrenja probaj da 3-4 dana pre berbe oberes 10-ak kg grozdja izmuljas i stavis na toplo mesto da pocne vrenje za par dana ucice u burno vrenje i to dodas u pripremljenu kominu.Ovo je stari nacin dobijanja kvasca za brz pocetak vrenja svih vrsta voca.pozdrav
 
Postovani,

Moze biti,ali ne mora da znaci.Pravilnom pripremom kljuka,od svezeg grozdja,voca itd ,a to znaci sumporisanjem vinobranom, i zasejavanjem selekcionisanim kvascem,i to u zavisnosti od sorte grozdja,voca itd,obezbedjuje se dobro formiranje kljuka.NAime, selekcionisani kvasac obezbedjuje, ujednaceno i ne burno vrenje,bez obzira o kojoj je koncetraciji secera radi...itd..itd.Sve druge "vratolomije"..samo snizavaju kvalitet kljuka..a bogami kvantitet gotovog proizvoda.Elem.treba i ovo napomenuti..:divlji"..ili ti prirodni kvasci "rade" do 18.6% scera..pa zato je logicno da je duze vrenje kod sorti grozdja koje su bogatije serom..Ocito ,zar ne?

S postovanjem Misa
 
Poslednja izmena:
I jos jedno pitanje, koju sortu grozdja preporucujete za rakiju posto bi morao da dokupim, zavisi koliko naberem svog.
 
Postovani @komsija,

Kupi u rinfuzi kao sto i imas ,svoje sorte u svom vinogradu,skupe su ti sada "mirisljave" sorte.A,ako bas zelis ,nadji tamnjaniku 10% od ukupne kolicine grozdja..i imaces rakiju bolju od 13.juli...Monte Negro...Samo ..vodi racuna ..o pripremi kljuka, destilaciji, odlazevanju ..i ostalim "sitnicama"...

S postovanjem Misa
 
Elem.treba i ovo napomenuti..:divlji"..ili ti prirodni kvasci "rade" do 18.6% scera..

@dfiskal
voleo bih da mi ovo mlo pojasnis nije mi jasno, nigde nisam naisao na slican podatak,ne sumnjam u vase znanje verovatno mi je promakao taj podatak.Ja licno volim vise prirodne ili ti ''maticne'' kvasce od industriskih i zbog tog me interesuje zasto su maticni kvasci ograniceni na 18.6% secera. pozdrav
 
Postovani,Evo jednog citata,nadam se da ce ti pomoci u nacinu razmisljanja o uporebe ovih kvasaca..Fermenatcija (18.6%), zavisi i od soja gljivica..ali ovo je kljucno za razumevanje pojma "selekcionisani kvasac"...Znaci to su prirodni kvasci..i to najbolje gljivice koje rada najefikasnije za odredjenu sortu voca,grozdja itd....
Citat :"
Kvasci za vrenje


Njihova uloga je da pokrenu alkoholnu fermentaciju gde se putem njihovog metabolizma šećer pretvara u alkohol. Nalaze se svuda u prirodi pa razni proizvodjači puštaju da se fermentacija obavi spontano uz pomoć takozvanih divljih kvasaca. U zavisnosti od tipa i koncentracije koja je dospela u voćni kljuk, manje će šećera prevreti u alkohol i mogu nastati nepoželjna jedinjenja koja mogu ukvariti aromu naše rakije. Da bi alkoholna fermentacija što pre otpočela i odvijala se što efikasnije u sud koji je napunjen izmuljanim i ispasiranim voćem, ubacuju se selekcionisani sojevi kvasaca. To praktično znači da se vrši izbor kulture kvasaca koji je za vrenje odredjenog voćnog kljuka najpogoniji. U laboratorijskim uslovima se prihranjuje, namnožava i priprema za upotrebu. Prilikom korišćenja selekcionisanih sojeva bitno je uzeti u obzir različit sastav voća u pogledu količine mineralnih materija, vitamina (B-kompleks), fosfornih i azotnih jedinjenja koja su potrebna kvascima za normalan razvitak. Iz ovog razloga je bitno dodavanje preparata za njihovo prihranjivanje. Prednosti upotrebe selekcionisanog kvasca su brzo razmnožavanje i brz početak alkoholne fermentacije, visok stepen fermeabilnosti tj. moć previranja velike količine šećera u alkohol, otpornost na SO[SUB]2[/SUB], tolerantnost prema višim i nižim temperaturama, produkcija aromatičnih estara."...kraj citata

S postvanjem Misa
 
Koji onda ja kvasac da koristim, i da li uopste da ga koristim, za lozovu rakiju? Imam nesto malo vinograda, pa sve stavljam u rakiju, ne odlivan vino.
 
Pozdrav svima!
Evo šta me je jedno jutro dočekalo...

Video sam predhodnu noć, da je fermentacija žestoko krenula, al nisam mislo da će da se izlije...
Sutradan je isto bilo sa drugim buretom, bilo ga na sve strane, palo pošteno ribanje...
pozzz joe!
 
Nazad
Vrh