Odlučivanje, uzgoj i ishrana jagnjadi

Novorođeno jagnje odlikuje specifična građa i ograničena fiziološka sposobnost organa za varenje, što ga u prvim danima života ograničava i upućuje na isključivu ishranu tečnom hranom. Kasnije, sa porastom jagnjadi, dolazi do daljeg razvoja fizioloških funkcija organa za varenje i njihovog osposobljavanja za korišćenje i druge hrane. Drugim rečima, mleko postaje nedovoljno da pokrije sve potrebe organizma i jagnje relativno brzo, već krajem prve ili početkom druge nedelje života počinje da koristi čvrstu hranu, pre svega koncentrovanu. Suva hrana, koncentrat i seno, u početku daje se po volji, a kasnije zavisno od namene jagnjadi, ili kvaliteta hrane može da se nastavi i da se daje po volji, ili pak ograničeno u određenoj količini po grlu. Količina koncentrata po grlu kreće se od 50 g u trećoj nedelji uzrasta do 1200 g sa uzrastom od 15 nedelja. Seno se mladim jagnjadima daje od 5. do 7. nedelje po volji, a nakon toga oko 400 g dnevno.
U situaciji da ovca ojagnji više jagnjadi ili ovca ugine po jagnjenju, jagnjad se mogu napajati kravljim mlekom. Količina mleka u dnevnom obroku za jagnjad zavisi od njihovog uzrasta tako da jagnjad u prvoj nedelji u 6 do 8 dnevnih obroka treba da dobiju između 240 i 300 g mleka. Sa uzrastom jagnjadi količina mleka u obroku se povećava tako da maksimalna količina postiže u šestoj nedelji gde jagnjad u tri napajanja treba da konzumiraju 1200 do 1350 g mleka. Količina mleka posle uzrasta od šest nedelja se postepeno smanjuje tako da ona u osmoj nedelji uzrasta dostiže količinu od 600 do 700 g.
Da bi se konzumiranje koncentrata pospešilo i izbegao dodatni stres, menjanje koncentrata, odnosno upotrebljene smeša za porast treba uraditi postepeno mešanjem prvo manjih, a zatim većih kolilina koncentrata sa prethodnim i to u periodu od 7 do 14 dana.
Sve vreme količina koncentrata se ne smanjuje, već se i dalje daje po volji.
Kada dnevno konzumiranje koncentrata dostigne 300 g po grlu obično se kod jagnjadi namenjenih za priplod staje na toj količini, a povećane potrebe u hranljivim materijama obezbeđuju iz kabaste hrane.

Primer smeše koncentrata za jagnjad sa 18 % SP:
- prekrupa kukuruza - 30 %
- prekrupa ječma - 20 %
- pšenične mekinje - 15 %
- suncokretova sačma - 15 %
- sojina sačma - 10 %
- dehidrirana lucerka - 4 %
- stočni kvasac - 3 %
- koštano brašno - 1 %
- so jodirana - 1 %
- premiks - 1 %
Primer smeše koncentrata za jagnjad sa 16 % SP:
- prekrupa kukuruza - 36 %
- prekrupa ječma - 30 %
- pšenične mekinje - 9 %
- suncokretova sačma - 14 %
- sojina sačma - 6 %
- stočni kvasac - 2 %
- koštano brašno - 1,5 %
- so jodirana - 1 %
- premiks - 1 %

Dr Radosav Vujić
 
Interesuje me koliko treba davati mleka jagnjetu od 20ak dana? Iz flasice ?I koliko puta dnevno?
 
ociscen je inbox upravo sad

---------- Poruka napisana 26-02-12 u 14:55 ---------- Prethodna poruka je 21-02-12 at 21:18 ----------

jagnjad sam jutro odlucio tj neke od njih. a dvoje cu pustati ujutro i na vece da sisaju posto ce ostati za priplod. sad su svi zajedno u boksu, to je ludnica koliko blece, da poludis! sta je pametno ciniti u ovom slucaju i da li je dovoljno da ono dvoje pustam da sisaju ujutro i na vece?
 
Najbolje odlucena jagnjad u drugi objekat ukoliko ima mogucnosti za to.ovce zasusiti ako se ne nastavlja sa muzom"
 
Poslednja izmena:
ja sam svoje odvojio sa dva mjeseca, neki od njih imaju i 2. 5 mjeseca. stim sto dvije zenkice putsam dva puta dnevno da sisaju, jer cu ih ostaviti za priplod. jos uvijek bleje, ali malo manje. ova jedna zenkica me veceras iznervirala da sam ju htio otresti od zemlju. inace se ponasa od prvog dana zivota cudno, skace stalno kao da je na federima. prvo je to bila igra. potrci i skoci na zid. ali sad iskace iz boksa. druga jagnjad ne mogu preskociti, ali ona iz mjesta. pa sam podigao visinu boksa za nekih pola metra pa sad nekako (jos) ne uspjeva to da preskoci. uopste ne gleda na koju stranu skace, cas na jasle, cas na zid! vecras taman kad sam skinuo nastavak pregrade da mogu uci ona hop, preskoci. uhvatim ju i ubacim u boks. udjem na brzinu unutra stavim nastavak pregrade i da se sagnem da uzmem kantu ona opet skoci pa kad se ne sudarismo glavama! opsovao sam sunce 10 puta i jagnje i sve! trebam nositi sljem kad ulazim jagnjadima u boks. skace kao luda, ako sad kao jagnje toliko moze skociti sta cu onda kad odraste, uskakace na tavan odozdo:haha:!
 
kako bude dalje bivala veca i teza sve ce manje moci da skace , ne brini za to
 
danas sam kupio za jagnjad ove vitaminski dodatak hrani, vetrinar mi je ovo preporucio.
sadrzi sledece; vitamine A,D3,E; B1,B2,B12, Niacin, Pantotenska kiselina,Gvozdje,Bakar,Mangan,Cink,Jod,Selen,Kobalt,Antioksidant,Aromavanile,Kalcijum,Natrijum,Fosfor.Pakovanje je od 1kg i ta kolicina ide na 100 kg hrane, ili 1 %.Veta ekjo specijal je namjenjen jagnjadima, jaricima, ovcama i kozama.Sprecava poremecaje usljed nedostatka vitamina i minerala, kao sto su rahitis,misicna distrofija,osteomalicija,kifoza,skolioza, smanjenog apetita, usporen rast i prirast..Esencijalna amino kiselina povecava svarljivost proteina i stimulise apetit. Proizvod kao specifikum apsorbuje uzrocnike diareje i poboljsava kvalitet hrane. Omogucava bolje opste zdravstveno stanje i smanjuje rizikod bolesti.
Da li je iko koristio od vas ovo?
wgp16p.jpg
 
To ti je druze standardan premix za ovce,koze i jaganjce.formula je slicna kod svih premixa,s tim da se procenat u ukupnoj smesi razlikuje,varira od 1-5%.ako sam pravis koncentrat sa ovim neces pogresiti,dodas i 1% stocne soli.
 
Nazad
Vrh