Koja prostirka (stelja) je najpogodnija za krave muzare?

Nista ne moze da zamijeni slamu, a treba mi i stajnjak, ali nasao sam semu gdje cu da kupim.
 
Dodji u banat i baliraj slame koliko hoces i to badava, ovde je sve manje stoke tako da slama netreba nikom.
 
kod mene se jutro slame placalo od 20 do 30 € ovisno o kolicini slame , kad se preracuna ispada cca 3€ po okrugloj bali ili ~7€ ako je izbalirano. da se ne udaljim previse od teme slama je najbolja prostirka ako se gleda samo kvaliteta smjestaja ali povlaci za sobom vece troskove , posebno kada se uzmu u obzir neke druge stvari (nitratna direktiva) a ne samo zbrinjavanje (potrebni strojevi) i nabava dovoljnih kolicina.
 
Dodji u banat i baliraj slame koliko hoces i to badava, ovde je sve manje stoke tako da slama netreba nikom.

Pa kad sam vidio ovdje na forumu video kako claas razbacuje sjeckom slamu po njivi negdje kod vas u Vojvodini, dusa me zaboljela. Inace snasao sam se kupio sam ovdje na poljoprivrednom dobru "Semberija" i juce zavrsio zadnjh 300 bala kisica me zajebavala danima.
 
jos uvek imam srece sto preovladavaju poljem zmajevi kombajni ali polako se mnoze klasovi sa seckama tako da je ove godine bilo rastureno oko 30 procenata slame. Sad cekam da se prosusi slama i ponovo baliram jos jedno 1000 bala da bi imao da pokrijem silazu.
 
ti golube izgleda nemas veze sa slamom,zitom,poljoprivredom, bolje bi ti bilo da naucis da pises pa tek onda mlati slamu i zito.
 
Koristi li neko sojinu slamu za prostirku , sledece nedelje krecem u baliranje jedno 1500 bala bice prava stvar soja ima dosta sirka tako da goveda dosta toga pojedu.
 
ја сам иѕбалирао сојину сламу имало око 80 бала, остало још 20ак - краве све појеле
 
Necete vjerovati,nisam ni ja kada sam vidio rezultate istrazivanja za krave muzare.
Sad mi je drago sto sam zapisao taj podatak.
Evo ovako je kako krave muzare koriste lezajeve,tj. gdje su najvise lezale gdje im je najvise godilo:

Pješčana prostirka: 44%
Slamnata prostirka: 33%
Guma za ležanje: 11%
Madrac za ležanje: 11%
 
Da to je ok mi smo radili pesak ali onda smo saznali da su na jednoju farmi par krava uginulo jer je duze vreme bio pesak a krave ga lickaju i neke su se izgleda najele....a on se ne moze prirodno izbaciti defekacijom.
 
Pre nedelju dana sam dosao iz austrije,isao sam u obilazak farmi,oni stavljaju mesavinu zemlje i peska,nikad sam pesak...
 
Kod nas je bila otimačina za slamu u bukvalnom smislu - malo žita pojesano, mala slama a veće zagde imaju sečke tako je bilo jako malo slame na raspolaganju.
 
Nazad
Vrh