Proizvodnja sadnog materijala i distribucija tuja

zoran frenki

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2009
Poruka
61
Lokacija
predejane
Otvaram temu o proizvodnji sadnog materijala tuja ujedno razmena iskustava oko oziljavanja, negovanjai svega ostalog vezano za ove prelepe tuje,mogucnost saradnje oko distibucije tuja.Ja sam iz okoline Leskovca i psedujem jedan mali rasadnik ovih divnih biljaka.Pozdrav
2dgnrxs.jpg

28rfez9.jpg

2nas3lu.jpg

2nas3lu.jpg
 
@ zoran frenki

Lepo što si otvorio ovu temu, imao bih par pitanja, pošto nisi u startu baš dao neki info.
Da li sam proizvodiš sadni materijal ?
Kakvu zemljanu smesu koristiš za biljke ?
Da li koristiš hormone za ožiljavanje ?
Koje vrste tuja proizvodiš ?
Da li koristiš vreće za gajenje ili ih sadiš u saksije ?
 
Sadni materijal proizvodim san
Zna se mesavina treseta i tinje
Za neke se koriste hormoni a za neke ne,
Pretezno radim elwuddi,smaragnu tuju i loptaste tuje.Pozd
 
Redovne loptaste ili imaš možda i golden varijetet.

Ta moda sa golden tujama mi i nije jasna, meni deluju kao da će se osušiti za koji dan, ali idu dosta dobro.
 
@ zoran frenki
pozdrav, ja sam nov na ovom forumu, vidim da se bavis oziljavanjem sadnica, ja se isto bavim odgojom cempresa i tuja ali mi oziljavanje lose ide (npr od 1000 reznica zile pusti 200-300), pa me zanima da li tu ima nekakav poseban tretman, koje hormone koristis, kakve reznice da li ih sijeces ili kidas, gdje ih drzis preko ljeta i zime i u koje godisnje doba oziljavas reznice
 
Mene interesuje gde nabavljaš hormone i dali ih šalju City expresom Hvala
 
Вегетативно размножавање је научна дисциплина и нужно је за оног ко хоће да то ради, а не да се тиме бави,нешто о томе и научи.
Третман биљака родитеља, време узимање резница и њихово чување,поступак с резницама и супстрати за ожиљавање ,с којег дела крошње се узимају резнице ,...........и поред теоријског знања захтева и доста праксе.Ако се не ради како треба немојте очекивати добре резултате и биљке у одличној биолошкој кондицији.
 
mi smo hormone nabavljali iz Austrije preko jednog covjeka iz sela sto tamo radi

mene upravo to i zanima, zanima me literatura, gdje moze da se nabavi nekakva knjiga ili brosura, bili smo po sajmovima ali nista odredjeno nismo nasli da se tice oziljavanja reznica. Ako neko zna ili ima knjigu molio bi za naziv i autora.
 
Kod mene imas kupiti knjigu sa crtezima i objasnjenjima ,mislim da se zove abeceda razmnozavanja i kosta, oko 20 km.
 
Imam knjigu Le Page, Rosenn i Retournard, Denis - Abeceda vegetativnog razmnozavanja, Korak po korak, u PDF-u, ako je to ta. Kome treba, neka se javi da prosledim.
 
Otvaram temu o proizvodnji sadnog materijala tuja ujedno razmena iskustava oko oziljavanja, negovanjai svega ostalog vezano za ove prelepe tuje,mogucnost saradnje oko distibucije tuja.Ja sam iz okoline Leskovca i psedujem jedan mali rasadnik ovih divnih biljaka.Pozdrav
Možeš malo objasniti koji dio treba otkinuti , u kojem djelu rez (u koso , ravno) .
U koje dobo godine je najpovoljnije ?
Gdje držati mlade biljke , kad su spremne za presaditi van itd?
 
Možeš malo objasniti koji dio treba otkinuti , u kojem djelu rez (u koso , ravno) .
U koje dobo godine je najpovoljnije ?
Gdje držati mlade biljke , kad su spremne za presaditi van itd?
Hvala ti imenjače , kad je tebi trebala pomoč oko traktora ja sam nesebično pomagao max. koliko sam mogao .
Ja razumijem da je to tvoje znanje i kruh , ali i to kaj je trebi trebalo je moj hruh ..pa sam ti ga svejedno poklonio .
Hvala ti još jednom .
 
Molim clanove foruma da mi pomognu ako mogu .Problem imam sa tujama nekoliko tuja na vrhovima se suse.Evo slika ako budem uspeo da ih postavim.
2dwg87c.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

1rq78i.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

1rq78i.jpg
[/IMG]
1rq78i.jpg
[/IMG]
 
Prema ovome što vidim, mislim da bi se moglo raditi o napadu tujinog moljca - minera. Ono što sad možeš uraditi jest da orežeš sve suhe grane i spališ ih. Za prskanje insekticidom je vjerovatno već kasno, ali neće smetati ako poprskaš... važno je da reagiraš jer će se u protivnom zaraza proširiti na sve ostale tuje. Na proljeće je dobro preventivno poprskati nekim od akaricida protiv crvenog pauka, (u Srbiji imate dobro sredstvo baš za četinare), a ljeti insekticidom protiv moljca jer on ljeti ostavlja jajašca na granama tuja.
 
Biljka nema kondiciju, da izdrži letnje vrućine i sušu. Odnosno loše se hrani (u podlozi nije dobar odnos elemenata,.. mikro ili makro). Ili, što je veoma često, nema dobru kiselost u podlozi ( pH - vrednost podloge nije optimalna)
Ono što je nekada važilo (iz knjiga, sa interneta) o sađenju tuja i drugih četinara, ,.. to sve je "mož' da bidne, al' ne mora da znači". Stajnjak je dobar jer dugo daje hranu biljci, ali je može i ubiti svojim patogenima (nosiocima bolesti). Drenaža na dnu jame za sadnju je obavezna (pesak, šljunak).
Najsigurniji recept za sadnju je sa Osmokot đubrivom: http://poljoinfo.com/showthread.php?9701-quot-Osmokot-quot-i-slična-đubriva&p=758341#post758341 .
Ako je pH vrednost nepovoljna (u Vojvodini je zemljište blago alkalno treba ubaciti i Litvanski treset), treba je popraviti, da bi biljka uspela da razvije dovoljno jak i razgranat korenov sistem, sa kojim će kasnije, moći da se brani od nepovoljnih klimatskih uslova. Dok se to ne ostvari,.. pomaže folijarna prihrana u jutarnjim satima u vreme najgorih vrućina (jul i avgust).

Znači ja mislim da biljke na prethodnim slikama nisu dobro posađene, odnosno nije im obezbeđena dobra podloga. Mislim da to nije uticaj lisnih minera.
Ili je podloga zbijena, pa se koren guši (davi), jer nema dovoljno kiseonika (važno za mlad koren), ili nema dobar balans hrane,..
Obzirom da vidim i zdrave biljke okolo, pretpostavljam da su biljke imale dovoljno vlage.

Redovne loptaste ili imaš možda i golden varijetet.

Ta moda sa golden tujama mi i nije jasna, meni deluju kao da će se osušiti za koji dan, ali idu dosta dobro.

Te koje "će se osušiti za koji dan" :osmeh: ne moraju biti "Golden". To je ustvari njihova reakcija na hladnoću ili na neke nepovoljne uslove u vegetaciji.
Ta žućkasta boja koja daje atraktivan izgled, se brzo izgubi ako se pojača ishrana Azotom (u povoljnim vremenskim uslovima).
Ali eto da ne bude da previše pametujem,.. :cool: evo moji biljaka

dsc0087pz.jpg




dsc0046nn.jpg
]​

- - - - - - - - - -

Umalo zaboravih, da dodam. Prvo što će se javiti u tim kriznim mesecima (juni, juli avgust), če biti nedostatak gvožđa. Ono se mora dodati u helatnom obliku (Fitofer Fe, ili Sekvestren, Rexolin, Vuksal-fero,..).
I od hloreoze uzrokovanje nedostatkom gvožđa, biljka požuti, ali drugačije, negoli od fiziološke reakcije na hladnoću. -Ako je jako postala "anemična", moraćete aplicirati gvožđe nekoliko puta folijarno ili jednom do dva puta u koren. Svi pomenuti preparati se mogu koristiti i u zalivanju i u prskanju.
 
Prskao sam u dva navrata Decisom i jednom csesom.To mi je zahvatilo 4 tuje od 30.Dali sad da posecem te grane ili u prolece.Dali ce tuje da nastave da rastu ili ce se to siriti i osusiti.Meni se cini da je stalo.
 
Ne moraš ni seći grane,.. pokvarićeš formu. "Ostruži" sa rukom suvo lišće (četine,.. četinari imaju četine kao lišće). Može da bode, pa uzmi i rukavice (one za varenje ili neke jače).
Ako je budeš lepo hranio, iz tih grana i grančicaa će da istera nive listove (četine) i popuniće formu. To će se najverovatnije dogoditi u proleće. Ako ne vidiš pupoljčiće na tim granam, prihrani koji put folijarno (preko lista). I ozeleneće.
Ja često kažem da je folijarna prihrana kao infuzija ljudima,.. :osmeh: ,.. bez obzira šta pišu knjige,..da, kao, "to malo vredi",..
vredi,.. veoma, ako je koristiš kada treba i dovoljno često.
Taj proces sušenja grana (ustvari lišća) je stao, gotovo.. nema tu ni zaraze niti bilo čega što bi se prenelo dalje.
 
Grane se mogu i sad poseci, ali je pitanje da li će se to dalje širiti.
 
Nazad
Vrh