Proizvodnja sadnog materijala i distribucija tuja

lakan

Član
Učlanjen(a)
3 Sep 2012
Poruka
107
Lokacija
Glogonj kod Panceva
Hvala na savetima.Kad prihraniti folijarno dali sada ili u prolece i cime,koju formulaciju i koliko u 10 litra vode.
 
Učlanjen(a)
3 Maj 2013
Poruka
98
Lokacija
Zrenjanin
Grane se mogu i sad poseci, ali je pitanje da li će se to dalje širiti.
Mogu se poseći u bilo koje doba godine, izuzev kada je velika vlaga u vazduhu,.. tako mene učili,..
ali,..
Ja ih ne bih sekao, jer se mogu obnoviti. Sa sečenjem se kvari forma, koja je kod četinara , kao dekorativne biljke važna, a sporo se obnavlja (forma).
Ja bih najpre pokušao sa obnavljanjem lišća (četina). Prihrana u proleće, jer četinari završavaju sa vegetacijom već krajem leta (po nekim profesionalnim uzgajivačima,.. Čabrić u V. Šiljegovcu mi je tvrdio,.. već krajem avgusta) i već tada počinju optimalni rokovi za sadnju.
Najbolje biljke koje sam ja viđao po sajmovima hortikulture su uzgajane na Pejićevim Salašima kod Novog Sada. Vlasnik rasadnika je 14 godina radio u Holandiji na uzgoju četinara i odatle koristio neke tehnologije gajenja. Po njegovim savetima sam sadio četinara na njivi na bregu (Orlovat -Banat) i nijedna biljka se nije osušila, iako tamo odem dvaput godišnje. Jednom oko prvog maja i tada prihranim azotom u koren i drugi put oko 20. juna ( početak školskog raspusta) prihranim još jednom folijarno sa kompleksnim đubrivom, koje ima pojačano gvožđe (u helatnom obliku). Ako je leto jako sušno, .. po Holanđanima treba biljke hraniti folijarno, ujutru. To sam radio u prvoj godini sadnje.

Đubrivo za folijarnu prihranu u proleće bi trebalo da ima Azota u višku (kompleksno NPK sa viškom azota.) i dovoljno mikroelemenata, naročito gožđa.
Kencentracija, do 1%.

* mi u Vojvodini imamo dovoljno kalcijuma u podlozi, i pH koji omogućava usvajanje Ca na optimalnom nivou, ako je negde drugde,.. treba Kalcijum nitrat,..
** Lakane, da li si pročitao ovo što je pisao TUTA,.. deluje mi veoma korisno njegovo izlaganje. http://poljoinfo.com/showthread.php?9151-Naglo-sušenje-jela-i-čempresa-u-rudničko-takovskom-kraju&p=758378#post758378
 

mims

Član
Učlanjen(a)
23 Jul 2009
Poruka
6.087
Lokacija
Zrenjanin
Probao, ide jako loše lepo krenu i onda tup, samo polegnu i doviđenja. Prskano je protiv poleganja ali ništa, bolje je iz reznica.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.861
Lokacija
Apatin
Da ih sam proizvedeš je malo teže, prvo bi trebao naći tip tuje koji želiš da posadiš. Preko nekih rasadnika, potraži na Googlu možeš poručiti cena je bila 80 dinara za ožiljenu reznicu.

Mi smo imali dobre rezultate sa sadnjom tih šišarkica od tuja, skoro sve se primi i raste prva liga, smo što je neki primitivan varijetet, sav kad naraste bude polušupalj i niko ga ni negleda.
 

ichbinmilan

Član
Učlanjen(a)
28 Jan 2013
Poruka
1.727
Lokacija
Šabac
Pocerina, jesi uspeo kao i oni na snimcima sa youtuba? Je l' radi to?
Ajde seti se pa pisi kako napreduju.
 

pocerina

Član
Učlanjen(a)
22 Dec 2010
Poruka
5.548
Lokacija
Pocerski Metković - Šabac
Probao sam, ali sisarke koje sam sakupio skoro da nisu imale semena unutra, od 20 sisarki istresao sam svega 3 semenke... Zato sam sada istresao sene tuja iz njihovih sisarkica, pa cu njih da posejem... Javljacu kako napreduju...

- - - - - - - - - -

Danas sam posejao 38 semenki tuja u kontejner, i 3 semenke jelke koje sam nasao.... Zakoliko dana mogu da ocekujem nicanje ? Kontejner se nalazi u plasteniku gde nam je rasada paradajiiza i paprike, tako da ima dobrre uslove...
 

ubovicratko

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2011
Poruka
1.953
Lokacija
Sombor
Tuje se lako zakorenjavaju nema se potrebe sejati
Posuda (kofa npr.) izbusi se dno za oticanje, stavi se prvo sloj dobre zemlje-10cm, pa sloj peska - 10cm
Reznica se uzima sa petom (otkine se prstima kod racvanja-raslje kod vec zadrvenelog dela tuje) da ostane kao malo zadebljanje na pocetku reznice
Reznica se zabode u pesak - ali se pazi da ne bude u dodiru sa zemljom (zemlja ima ulogu posle da hrani oziljenu reznicu kad posti koren)
Kofa se stavi u hladovinu (nikako na sunce - znaci gde nikako u toku dana ne dopire sunce) i pesak se odrzava stalno vlaznim
Ja sam stavljao rezice u junu i uspelo je, mada smatram da moze cele godine - rasadjuju se naravno na jesen.
Inace evo o reznicama uopsteno :
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.177
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Тује су генетски кратковеке биљке.Понекада могу да досегну и "дубоку " старост од петнаестак година,али то је више изузетак него правило.
Јако су нежне и неотпорне на многе наметнике а ако се томе додају и неправилно и неадекватно разможавање и каснија нега и заштита а поготово сађење
у "тесне ципеле" са погрешним заливањем ето многих разлога за умирање биљке.
Гледано са поља биодинамике тује су марсове биљке и велики разлог њиховог кратког живота највише од пар година лежи у пограшном поступању са биљкама.
 
Vrh