Predsetvena priprema zemlje

Jeste, znamo da se tako kaže pravilno ali u subotičkoj opštini (dobar) deo poljoprivrednika ovako izgovara.
 
i kod nas kazu sadimo kukuruz,suncokret a psenicu sejemo

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока
 
pa nekad se sadilo "pod pete" pa i na takozvane kucice

to mi sto smo "gore" znamo i shvatamo sta znaci ali evo i kolega iz paracina kaze isto (y)

uvek je pitanje islo-da li ste posadili kukuruze? nikad posejali
 
Prestao sam da se cudim kada sam cuo da berač za kukuruz zovu beračica. Evo i ja posadio 80 ari soje i pokisao za sve pare.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока
 
Da li priprema teškom drljačom podrazumeva da se seje sa diskosnom sejalicom? Juče sam prvi put čeprkao po takvoj pripremi i čini mi se da sejalica sa raonim ulagačem nema tu šta da traži. Tvrdo je kao beton, a od gore sipko kao pesak.
 
To je ista priča kao za plug, neko iz neznanja lupi ,,prevrtač", drugi prihvate isto iz ne znanja i td. Oko setve i sadnje je isto sve sasvim logično: seme se seje sejalicom, a sadnica i rasada se sade i rasađuju, rasada sa sadilicom jer se izgubili ,,ra", a nisam čuo da postoji mašina za sadnju sadnica. Mnogi se ljute što nas mnogi pogrdno nazivaju, a samo doprinose tome čak namernim glupiranjem. Ne bih da spominjem ,,njakanje" kao foliranje u mojoj okolini, počne kao zajebancija i posle se nametne kao navika.
 
Da li priprema teškom drljačom podrazumeva da se seje sa diskosnom sejalicom? Juče sam prvi put čeprkao po takvoj pripremi i čini mi se da sejalica sa raonim ulagačem nema tu šta da traži. Tvrdo je kao beton, a od gore sipko kao pesak.
U vezi sa ovim, bas sam pre neki dan gledao pripremu srednje teskom drljacom i setva nodetkom posle 1 sat, ispalo odlicno.
Za tesku ne znam
 
IMG-20230424-115148965-HDR.jpg

Шумадија...А правац како мора.
 
Sad smo radili 2x setvospremac.
Prvi put u februaru oko 20-22 i mislio sam ici cemo drljacu finis, medjutim velike kose i korovi pa smo resili setvospremac 2x.
Prvi put moj neki teski,drugi put izeo kolegin Agromerkur 2.9m lagan kao igracka uradili se extra. Nazalost nemam nekih slika jako sam zurio do ove kise danas.
 
Znači sejalicom za kukuruz se isti sadi?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Da i ne. Zavisi koga pitaš. Uglavnom će mnogi reći: sadi se sa sadačicom ili sađačicom. Kako ko izgovara, ali opet kažem-pišem. Mnogi u Subotici tj okolini tako govore, a da li bi trebalo tako i na forumu pisati ili ismevati nekoga zbog toga, to je već nešto drugo.
Nego, čujem kroz pendžer, kanda je kiša počela padati a bEcikli mi ostao napolju. ;)
 
Kod nas se kaže uzglavnice, ja na forumu pišem uvratine. Isto, pšenica kad izbacuje klas, kod nas kažu vlata, a ja na forumu pišem klasa. Svaki deo Srbije ima svoj način izgovora i neke svoje reči, i tako kad govoriš (pišeš) uglavnom ćete razumeti samo ljudi iz tvog kraja. A kad napišeš kako je pravilno uglavnom svi znaju o čemu se radi, pa čak i kolege iz susednih zemalja...
 
Nazad
Vrh