Pšenica 2021-2022

Meni se cini po svemu do sad vidjenom da je Apilco naslednik Avenue, dosta su slicne avenue je malo niza rastom.. Apilco sad radi ono sto je Avenue radila prvih par godina kad je izasla, reklamira LG u najboljem svetlu..
 
Kod mene bolja Avenia od Apilca. Obe su bile original seme, jedino sto sam greskom tj manje seme otislo avenie od apilca, sejalica nije dirana , jedno bilo krupnije drugo sitnije seme (avenia oko 220 kg po h a Apilco otislo na 260 kg po h).
 
Ja ostavio Avenue i Apilca za seme,drug me ubedjuje da uzmem i probam sobred jos se razmisljam

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
 
Ja sam imao ove godine Avenue i Apilco za probu. Apilco mi bio polegao oko 20%. Apilco izgledao kao grom a prinos na kraju kao kod Avenue koja nije bila ništa posebno. Avenue može lako da dobaci 10t/ha uz ful agrotehniku. Kod mene prošle godine prosek za Avenue 7.7t/ha a ove 7.9t/ha. Obe godine sam ima problem sa neravnomernom raspodelom đubriva. Ciklon mi je dosta više bacio u preklopima prolaza tako da je u zoni tragova žito bilo dosta lošije.
 
Ako budem našao u prodaji Apilca probaću ga ove godine. Mada sa Alcantarom i Solehiom nisam prošao loše ove godine. Ukupno su dale 7,2 t/ha. Ja sam zadovoljan jer je to jako dobar prinos za moj teren. Ali komšija koji je na moj nagovor posejao Apilco ima ravno 8 t/ha, što mu nikad do sad nije tako dobro rodilo. A njiva preko puta moje. Samo i jeste bila česta, msl da je bacio kroz sejalicu i 260 kg/ha. Vlaga je bila 12 a hl 78.
 
Ja ne sejem nikad ispod 250 kg po ha.
Probao sam svakakve norme, na mojoj zemlji sve ispod 250 kg je malo.
Што би се рекло не бој се густог жита и ретког кукуруза. Имали смо ситуацију да је пукла гума на сејалици и ту смо поновили сетву; било је густо али се у жетви није много разликовало од остатка парцеле сем што је зрно било мало ситније. А то је екстреман пример (преко 450 кг/ха) тако да је 250 кг/ха сасвим ок.
Што се тиче предстојеће сетве планирам анапурну или апилка ако набавим, сетвена норма 230-260 кг/ха.
 
Da li se ovo računa kao 2021? 🙂 Neko ima sreće da mu kombajn poseje malo ranije.
 
Da li se ovo računa kao 2021? 🙂 Neko ima sreće da mu kombajn poseje malo ranije.
Dozvoljen rastur je 3% pravih zrna. Ovde ima mnogo manje. Bilo je puno sitnog i učmanulog zrna koje je vetar izbacio. Da nije izbacio vetar, propalo bi kod sita na analizi pa bi bilo : Jao majstore što su tako velike primese. Win win situacija za vlasnike njiva...
 
Da li je neko probao LG Asconu? Čitajući na zvaničnom sajtu za nju piše da je srednje rana sorta sa osjem i ima jako dobre ocene (kao što daju za sve ostale njihove sorte). Možda probam i nje malo. Prema onome što sam pročitao svidele su mi se Anapurna, Apilco Alcantara (koju sam probao) i ova Ascona. Videću šta ću moći da nadjem u mom kraju.
 
Nazad
Vrh