Kavezi za prasenje krmaca

Kod mene su daske poprecne,razmak 1cm,i jos sam ih izdubio po sredini radi lakseg ustajanja.Pre je bilo problema,sad je OK.
Taj ram je montazno-demontazni (rasklapa se na 5 celina radi lakseg iznosenja i unosenja).
Sad razmisljam da bagremove stubove pobijem direktno u beton,zakucam daske na njih i tako napravim ram.Pozadi sarke i kapija,i kraj.Sto duze o tome razmisljam sve mi vise izgleda kao dobra varijanta.
 
Pametno..Samo, ako se odlucis za tu varijantu, OBAVEZNO oljusti koru, i po mogucstvu impregniraj deo koji ide u beton..Bitulit, staklena voda, uljanja farba..Bilo sta :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
 
@Karalic

Kako su prasici i da li se krmaca kliza na zadnje noge. Krmaca papcima hobluje dasku sa mokracom da bude kao staklo. Ako duze vremena drzis krmacu u boksu daska se napije mokrace i izmeta i bude vlazna a krmaca papcima tapka u mesto i uglaca je da kasnije nemoze stajati na njoj i nesigurno ustaje i plasi se da stane jer joj noga sklizne.
Ja sam pre 3-4 godine stavljao daske i nisam bio zadovoljan ni u zimskom periodu. iako preferiras EU i propise mi to necemo docekati da nase krmace udju u EU.
Zelim ti srecu i uspeh da bude sve najbolje.
 
Ja iskreno mislim da je bolje da bude na betonu i da se podastire slamom jer sam i ja imao problem sa klizanjem.
 
Hvala Vam.. I dalje sam misljenja da je bolje da je na daskama, ako nista onda zbog nemogucnosti da dize ukljestenje, jer na daskama dize samu sebe, sto je prakticno nemoguce :D
 
@NIKOLA KV @ d KOCIC Ja takodje smatram,iz ne tako velikog iskustva,da je bolje bez dasaka.Malo vise,suve,zdrave i bez prasine slame i nema problema. :ppozdrav:
 
Ima 2 vrste ukljestenja:sa i bez poda.Sa podom stoji na njemu i sopstvena tezina drzi ram.Bez poda se fiksira na stubove koji su u betonu i koji se ili otvaraju pozadi i svinja ulazi,ili se podizu nagore pa spustaju preko nje.Ja sam za prvu varijantu bez poda i to pravim ovih dana.postavicu slike kad zavrsim. :ppozdrav:
 
Kako svinja treba da bude ukljestena tridesetak dana, onda Vi vidite za beton. Posebno u zimskom periodu, kad je ukljestena i nema pomeranja. Vidite, meni treba krmaca da se prasi jod jedno dve , tri godine, a ako bude na svaka , cetiri meseca ukljestena po mesec dana i to da lezi na betonu, nekako leti, ali zimi.. Posebno je nezgodno pred prasenje, zimi ... Kad se ukljesti nedelju dana pred prasenje.
A kod mene klizanja nema, jer sam postavio (ukucao) jednu letvicu odmah ispred hranilice, pa se ustopuje tacno na nju, i dise se prvo na prednje noge, pa potom onda na zadnje..Istim se redosledom i spusta...
 
Najgore je kada su svi u pravu!

Moje iskustvo: Beton je hladan zimi, a posebno je problem sa urinom. Prasici budu mokri.
Probao sam daske, uklizu se zlo jedno. Ustaju one ali vidi se po njima da se plase. Mozda da ima sto rece neki clan,
zljebova i uzduz i popreko. ALi ajde ti to onda ocisti ud izmeta!
A ako je pod ispod krmace fiksiran, muka ziva da izneses boks napolje za pranje i dezinfekciju. Moji se boksovi rasklapaju na 4 dela tako da i dete moze da ga iznese. Utvrdjeni su za patos beton tiplama, sto je lose resenje jer svake godine moram
da busim druge rupe i menjam tiple. Patos u prasilistu mi je vec pun rupa :)

Ajde sad budi pametan!
 
@sirin
Budi pametan, sve si pobrajao kakve muke su te snasle. Lepi su ovi boksovi sa silnim zaobljenima cevima koje nicem ne sluze to mi verujte. Ja sam ubetoniro srafove ankere pa ih seko nije dobro zdog ... radio sa daskama lepo ali nije prakticno, otkricu toplu vodu za neke a nekom cu pomoci. Po meni pravougaoni boks tj kockast i odozgo podupiraci do plafona cigla kao patos ako je moguce o kad zavrsis odvijes podupirace i sklonis boks prasici ostaju u istom krmaca u cekaliste i opet jovo nanovo tako nas narod kaze.
 
To je i kod mene krajnja solucija, podupirac do plafona i anker u patosu. cigla je ok .

A "lepe krivine" su bile da bih imao sto manje varova. znaci:

Nije poenta u estetici nego u lenjosti :)
 
Evo uklještenja (moj rad) koje je već isprobanao i odlično se pokazalo_Ova donja cev gde doje prasići može da ide gore-dole i samo se zavije šraf na odgovarajućoj visini. :ppozdrav:




Uploaded with ImageShack.us
 
jel ima neko ona ukljestenja iz mitrovice mislim da su neki brankovici i kakva su vam iskustva
 
Montažni kavez od 5 dela,patos i 4 stranice,ima tri nivoa,samo povadim šrafove i komplet stranice dižem po 3-3cm
9ruopc.jpg
 
Nazad
Vrh