Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Mardav,zaboravljas jednu stvar.Te pare nisu "bacene" pa da ih treba "povratiti". Ta njiva ce sigurno vredeti isto toliko koliko je placena,moze biti samo skuplja.Tako da ti zaradjujes cim je kupis.Sve sto zaradis ti je cisto.
 
Bolja investicija sigurno postoji,ali sigurnija ne.A i ako gledamo relano,svi smo mi ludaci sto se bavimo poljoprivredom.Naj neisplativija grana privrede.Tako da i da imamo te novce vecina ne bi znala gde drugo uloziti i sta drugo raditi. To nam je u krvi :)
 
Spajki, takvi saveti su skupi :)
Smatram da je glupo dati 15-20000e za hektar zemlje, koji se mozda nece ni za necijeg zivota isplatiti
od toga je sigurno bolja investicija stan, bar ubiras prihod svakog meseca i mozes bar koliko uzivati plodom ulozenog novca
 
Spajki - ulog u drugu granu privrede znaci promenu nacina zivota. Izazov je da li si spreman uloziti 100-200k evra u npr trgovinu pa ako krene nizbrdo mozes izgubiti pola ali alo prodas robu dobro zaraditi duplo. Na zemlji tesko ces biti u minusu ali ti treba ogromna zarobljena sredstva za malu dobit. Dobit od 300-400-500e (sto je ocekivano za 1kj) moj nakupac jabuka zaradi do 9 pre podne a ulog mu je Merc kombi (nov uzme svake 3-4 godine jer se prethodni raspadne koliko voze), ima vagu paletnu i jednu hladnjacu od 10x5m. To sve ne kosta 100.000e sa sve kombijem ispod cekica a godisnje zaradi 20-30k evra.
P.s. imaju paletar i viljuskar na dizel sa m34 motorom.
 
Nije stan dobra investicija, garaze ili parking mesta su najbolja investicija. Kupis dve nacrtane bele linije za 15000e i izdajes za 120e mesecno, mnogo je bolje od stana.
Nema da ne plate kiriju, ostete, zaprljaju, pokradu belu tehniku, ne plate racune, odu preko leta... Nikakva glavobolja, nema odrzavanja. Stan je pogresna investicija.
 
Bitno da se zemlja do penzije otplati,tj.da se zatvori kredit. Kad covek ne moze vise da radi,da moze svoju zemlju da izda u arendu,na taj nacin se isplati kupovati zemlju. Treba misliti i na stare dane
 
Ne,sinovi nek dodju na gotovo,i nek raspolazu sa imanjem koje je prethodna generacija stekla,a nama koru hleba i nogu u **greška.
Treba valjda i sami nesto da stvore,nije dovoljno sto ih ceka mehanizacija i razradjen posao i plus nasledstvo?
 
Mozda je najbolja investicija u sebe ,otici na odmor ,solidan auto ,imati vremena za porodicu ,na kraju ceo zivot biti duzan i pod stresom jebes zivot ,do 91 godine moj otac je placao zemlju 10 hiljada maraka jutro arenda bila 400 maraka , da bi posle toga dugo bila 2000 maraka a arenda jedva 100 maraka , zadni par godina dosla je do 10 hiljada eura da bi se sad vratila na 4 do 5 hiljada ,u mom selu ima od 1 do 5 troje dece u razredu a bilo je po 30 ne tako daleko pitam se ko ce tu zemlju raditi mozda neki arapi
 
Licno sam misljenja da deca treba i sama da se bore, da osete i da grizu a ne da dodju na gotovo,pitanje koliko je to dobro,al imam par primera iz blizeg okruzenja gde su roditelji sve omogucili deci,bukvalno su bili ajkule,a deca,pa nisu toliko ambuciozna ,u najboljem slucaju.

@milovane dali su bili bolji uslovi u tvojoj banci u odnosu na intezi,posto su oni poceli sa tom vrstom kredite?
 
U našem slučaju zemlja se kreće od 7000 po kj, potrebnoje nekih 20-ak godina da bi se ta investicija isplatila.
 
Kakva sigurnost zemlju sa sobom ne mozes poneti. Sta meni vredi 15ha zemlje i 6,5ha sume na KiM sto imam kad na nju ne mogu da krocim sumu drugi posekli,a arendu niko ne placa!Investiranje u zemlju,stanove i kuce neki gladaju kao bacanje para,a neki kao dugogodisnji ulog uz minimalni obrt.
 
Ne mogu je poneti za sobom to je tačno ali je mogu ostaviti nekome a u mom slučaju deci pa neka rade šta hoće sa njom kada mene više ne bude.Ja na to tako gledam i trudiću se da kupujem zemlju kada god mi se ukaže prilika.
 
Licno sam misljenja da deca treba i sama da se bore, da osete i da grizu a ne da dodju na gotovo,pitanje koliko je to dobro,al imam par primera iz blizeg okruzenja gde su roditelji sve omogucili deci,bukvalno su bili ajkule,a deca,pa nisu toliko ambuciozna ,u najboljem slucaju.

@milovane dali su bili bolji uslovi u tvojoj banci u odnosu na intezi,posto su oni poceli sa tom vrstom kredite?
Nisam se raspitivao po drugim bankama
 
Nazad
Vrh