IMT hidraulika

Posle 40 godina remontovao hidrauluku na imt 558,danas zavrsili sklapanje,stara engleska pumpa posluzice kao rezerva,problem je bio u ventilima i iglicastom lezaju JL 108...
 
Pre koji mesec je neko radio remont pumpe hidraulika zbog istog problema. Ne mogu da pronadjem gde je pisao, mislim da je u IMT temi, ali ne pronalazim.
 
Mislim da je problem u ventillima pumpe dovoljno je da jedan zeza od 4 koja imaju i dolazi do blagog cupkanja - treskanja poluga kada je mašina pdignuta. Zna nekad i novi da ugradiš pa da zeza. Ali treba i prilikom remonta pumpe procediti staro ili sipati novo ulje ,jer komadić opiljka ili špena zna da se zaglavi u ventilu i opet ne funkcioniše kako treba.
 
Imam problem na 539. Nisam celu temu prelistao, povrsno sam je procitao ali nisam nasao da je neko slican problem imao odjednom. Naime danas u toku dana u stvari da kazem odjednom je poceo sporo da mi dize, na ler gasu masinu nece podici, cak je na malom gasu polako pusta dole, tek preko 1400 obrtaja motora moze da se vidi kako je jako polako dize. Da li je do pumpe ili neceg druguog? I da li neko ima kontakt od coveka iz Mitrovice (Pera Sekulic mislim da je neko pisao da se zove) sto radi na bazi zamene pumpe. Kontakt moze i na pp. Hvala unapred.
 
Ako si nosio sejalicu ili nesto tesko kad se to desilo, a kazes da se desilo odjednom onda je izbio pritisak poklopac jednog od cetiri ventila desava se na 539 ili je pukla kulisa ili procurio sigurnosni ventil. Mozes da skines poklopac gde je merac sa strane, pre toga ispustis malo ulja i onda podignes prikljucak i zaviris unutra da vidis gde curi.
 
Ako si nosio sejalicu ili nesto tesko kad se to desilo, a kazes da se desilo odjednom onda je izbio pritisak poklopac jednog od cetiri ventila desava se na 539 ili je pukla kulisa ili procurio sigurnosni ventil. Mozes da skines poklopac gde je merac sa strane, pre toga ispustis malo ulja i onda podignes prikljucak i zaviris unutra da vidis gde curi.

Jesam sejalicu sam nosio. Na pocetku sezone mi se bilo dva puta desilo da je zaglavio kada je bio podignut ali kada sam ga ugasio odmah je spustio i vise nije bilo problema. Ujutru cu skinuti poklopac sa strane pa cu videti gde curi. Hvala na savetu, i meni je vise logicno da negde pusta nego da je pumpa popustila, mada nema to veze ali ajde.
 
Vec drugi put u roku od godinu dana mi je pukla elesticna civija na klipnjaci na IMT 567 1992god i nisam mogao da podignem prikljucak sa zemlje i to u sred setve. Skinemo poklopac hidraulike i namestimo , sve radi normalno neko vreme i samo jednom u radu nece da podigne prikljucak. Jel imao neko slicnih problema?
 
Imao sam ja, pojelo se leziste klipnjace i kugla ima lufta i onda sav teret drzi ta civija i pukne, resenje je da umesto te tvrde civije ubacis obican komad armature 6mm i ona je mekana i istegne se taman da kugla se nasloni na leziste. Zanitujes je sa obe strane.
 
Isti problem sam i ja imao. Prvi put zamenio čiviju nisam ni zagledao zašto je pukla mislio sam dotrajala čuvija. E drugi put sam prostudirao i zamenio onu nazubljenu čauru jer me mrzelo da skidam ploču i treći put.
Kad se pokida čivija sve radi dok klip drži poluge nategnute. Čim se poluge podignu rukom ili nekim orudjem (na kraju njive kad se prednji točkovi popnu na neki bedem a sejalica ti stoji na zemlji) a klip ostane uvučen klipnjača spadne i nema više dizanja.
Ako se može naći kvalitetna čaura moj savet je zamena
 
Imt 549

Pumpa hidraulika se čuje da lupa kad se traktor zagreje čak i sa manjim teretom na polugama (150-200 kg). Kad je sejalica zakačena,tad se čuje baš dosta. Isto sam primetio i da se poluge (dok traktor radi bez obzira da li je manji ili veći broj obrtaja motora) postepeno spuštaju nekoliko milimetara,pa se onda podignu u položaj gde su i bile. Poluge se spuste tih par milimetara čak i kad nije ništa zakačeno na njih.
Šta može biti razlog ovog lupanja i spuštanja/podizanja? Ulje je menjano i ima ga dovoljno.
Ako sam dobro upućen,549 ima jaču pumpu od 539,a 539 mi se nije tako ponašao sa tako lakim teretima i poluge mu se nisu spuštale nikad dok motor radi.
 
Klikni na ono cc u desnom uglu snimka. Pored toga imaš onaj znak za setings što asocira na zupčanik (ili lančanik za đubretaru :osmeh: ) klikni na njega. Kad se otvori padajući meni klikni na auto translate, odaberi Serbian i onda bi trebalo da imaš titl sa prevodom na srpski.
 
Nazad
Vrh