Ulja i maziva!

belarus 82
user-offline.png


hvala! :ppozdrav:

Trenutno nju koristim. jako je rastezljiva i ljepljiva. Sigurno je odlična za kuglične ležajeve. Nisam siguran koliko je dobra za velike pritiske (npr okretište prednjeg mosta kod 4WD pogona i za hidraulićno polužje) ili su bolje litijeve masti. Koliko sam upoznat Renolit je kalcijeva mast.
Možda Stalker, koji je veliki poznavatelj ulja (sigurno najstručniji na ovom forumu) :osmeh::ppozdrav: , ima jednako, ili barem slično, znanje i za masti.
 
Nešto je bilo u temi oko mazivih masti, ali je malo razbacano (i treba naći).
Samo da dođem do (malo) vremena ... za više detalja.
U principu je Renolit šira serija (ima i litijumovih masti), nisam baš gledao same linkove.
Ca masti ne moraju biti lošije, uglavnom su lošije što se temperaturne oblasti tiče. Ca-Li su vrlo dobra kombinacija. Kompleksne Ca masti mogu biti bolje od običnih Li, naravno za opštu primenu (koja obuhvata navedeno) uglavnom se koriste Li ili Ca-Li masti, NLGI 2 (1-3), za visoke temperature Li kompleksne.
I nije sve u zgušnjivaču, treba obratiti pažnju na bazno ulje koje se koristi (za niske i visoke temperature sintetička ulja su, naravno, bolja), na viskoznost ulja koje je u osnovi masti (viskoznija za veća opterećenja, 100, 150 ili 220; manje viskozna za veće obrtaje, itd.).
Za velika opterećenja treba koristiti EP masti (sa EP aditivima). Za ekstremne uslove (kardani, homokinetički zglobovi) se koriste i MoS2 i/ili grafit (kao i nove vrste keramičkih materijala).
Fuchs je jedan od vodećih proizvođača mazivih masti (u principu nema šta nemaju), naravno i mejdžorsti (Shell, Mobil, Castrol, Total, Chevron-Texaco).
U ovome je razlika veća nego kod ulja, jer iole manji proizvođači ne mogu da se mere po asortimanu sa njima (a i po kvalitetu tek tu i tamo).
FAM je solidan proizvođač (doduše nema neke vrste masti ali za poljomašine nije od značaja), njihove masti za bagere (EP) su veoma upotrebljive za poljomašine
(FAM FOR 2 EP), a imaju i specijalnu za homokinetičke zglobove (i slične sklopove) (FOR 2 HZ).
Naravno, za mnoge primene su pogodne i jeftinije masti (njihove ili od drugih poznatih proizvođača).
Eto to je to, najkraće rečeno (dosta toga ponovljeno).
Za konkretne masti sa liste ... moraće da sačeka vikend (nedelju čak).
 
iwanho zna sve @Stalker ali ja izbegavam da ga hvalim puno...umislice se...otici ce u beli svet,postace poznat,zgrnuce velike pare pa ce posle za nas ovde da zaboravi...nece se vise ni javljati...bolje je ovako:osmeh:
 
Hvala, hvala ...

"Ne daj bože što ti majka (prijatelj) misli" (otprilike)

Eh, kad vidim koliko ljudi napolju rade u Open Source zajednicama, prosto se pitam gde bih imao više vremena.

Malo šale, ali lepo si rekao (i ako).
 
Ti si bas bio ili pak jos jesi nebih tacno znao aktivan na dosta foruma,velikodusno od tebe sto odvajas vreme da pomognes.Video na benzinskoj edge td 5w40 4l 3450d,dali je to hidrokrekovano ili neka `cistija` formulacija?
 
Ne, ne bih rekao. U 5W-40 verovatno ne stavljaju PAO bazna ulja. Njih ima u 0W-xx formulacijama te nešto manje u 5W-50 i 10W-60.
Ima 5W-40 ulja sa PAO (Ravenol, Liqui Moly ...) ali ne bih očekivao kod Castrola, svakako ne po toj ceni (a i prvi su se "izborili" da HC ulja budu "sintetička").
No, nije to ni tako loše, verovantno je čista SHC (što bi rekao Mobil) baza (III i/ili III+ grupa).
Po ceni ispod 1000 din./l i kvalitetnim aditivima Castrol Edge svakako treba razmotriti (naravno da nije "best buy" ali pristojna cena za ovaj, skup, brend).
 
Upravo stigao filter vazduha mahle i filter ulja hengst,goriva sam pre zamenio mann-ov...zadesilo se da od svakog proizvodjaca nesto:osmeh: i tu sad treba da ubodes tipa jedan hengst sto sam kupio pre za nesto bese made in eu ili tako nesto...ovaj sad od ulja nemacki a vazduha mahle austria,jedan prethodni knecht vazduha isto negde ala`zimbabve bio...jedino vazduha nesto preferiram mahle\knecht jer deluju dosta kvalitetno,hengst je standardno kvalitetan a mann ukoliko je francuska,nemacka ili odakle vec su izuzetno kvalitetni i nije te zao kesa ali jedan sto sam kupio dosao iz brazila...od tad poceo da ih malo kuliram jer te zabibere cenom a brazilke sa pozamasnim zadnjicama ga prave...
 
Za koje vozilo?
Frad je ugasen i prodaju se zalihe a kako se one crpe vec mi nude MANN i Kolbenschmidt MS filtere, inace 20% skuplji nego frad. Wix i Unico ko zna odakle dolaze a trziste ce biti preplavljeno kineskim i turskim kopijama. Tako da ko ima masinu domace proivodnje pazi sta uzima...
 
Ma za nista bitno g2 je u pitanju ali rekoh da napisem iskustva...Hengst goriva i ulja sam koristio na neke masine i extra su,osim tog jednog sto sam kupio svi su iz nemacke bili i bas kvalitet,teski,lepa zavrsna obrada a i cena nije losa bila.Mann ukoliko francuska i sl. su isto super iako verovatno vise kostaju nego svi drugi proizvodjaci .Pored njih za noviju masinu Donaldson i Baldwin, video na forumu donaldson neki kupuju.

20190122_173539.jpg

 
Poslednja izmena:
Kod Frada je bio primetan pad kvaliteta u zadnjih godinu dana. Jednostavno osetis da nije to to. Bar kod uljnih filtera u vidu ulozaka. Za gorivo manje vise. Svaki se zaprlja ali opet uljni cuva motor. Sad sam u drugoj radnji uzeo za Actrosa sve Hengst. Nije uopste puno skup a kao sto rekoste oseti se kvalitet.
Anavi sto prodaju remenje mi nude Donaldson filtere koji su isto sam vrh. Ali dzaba kad nemam katalog sa uporednim brojevima :sjasi:
 
Ima donaldson sajt pa po masini da trazi odgovarajuce filtere ili mozes da ukucas oznaku filtera-proizvodjaca kog znas pa cross reference ispred.Za ovaj gore P550317 je od donaldsona zamenski.
 
Frad nije ugasen samo je prestala proizvodnja, ali uskoro ce da krene ponovo samo da se konsoliduju redovi.

Unico je odavno ugasen i sve sto se prodaje su zalihe,a i one nikad nisu bile velike jer jednostavno slaba je bila potraznja.

Frad nije imao pad u kvalitetu sirovine su iste,Italijanske cini mi se stedelo se na ambalazi i to poprilicno,a kad se stopirala proizvodnja bio je opsti grabez :osmeh:
 
Znate zasto nemacki i francuski filteri su najbolji? odmah stize (ne)strucno objasnjenje...Svaba je previse debeo,najeo se onih Bratwurst-a, popio previse piva i onda ne moze da stoji(nicht gut) za trakom nego morao preciznu masineriju da ugodi da ih pravi(ja das ist gut),francuz isto previse zauzet da juri vruce mamasite da bi se zamajavao filterima.
 
Ima donaldson sajt pa po masini da trazi odgovarajuce filtere ili mozes da ukucas oznaku filtera-proizvodjaca kog znas pa cross reference ispred.Za ovaj gore P550317 je od donaldsona zamenski.

Je l' bi mogao neko da izvuče sa tog sajta kataloške brojeve za filtere za ulje i gorivo za Rakovicu 65?
 
I ona i 60 nose isti filter ulja? komplikovanije za masine sto njima nisu poznate...ukoliko je filter ulja frad 13.28.12\110 onda p557780 jer sam prvo morao da nadjem uporedno sa frad oznakom pa dobio mann oznaku pa tek kad mann-ovu ukucao izbacio 100 proizvodjaca medju kojima uporednu donaldsonovu.Filter goriva P556245 isti kao za 539.
 
Nazad
Vrh