Tovni pilići

Ukratko da dopunim. Na akcijama ces kupiti za 1-1.5e/kg uredjeno pile. Da ga sam proizvedes treba ti okvirno 100din/kg (0.8e)za zivo pile, dok ga uredis otpadne 20% i redjenje nesto kosta. Ako nisi iskusan imaces uginuce 5-10% i sve u svemu ispasce ti cena kao na akciji a naradices se. Da ne govorim da se desava kada je neko ubacio u tov veliku kolicinu robe pa kada ima previse robe na trzistu a trebaju novci onda spusti cenu da bi rasprodao. U Disu kod nas budu takve akcije i za 140-150din(1.2e) kupis kilu piletine.
 
@ c gruja
Nek je 350din i 3kg. Ciscenje kosta 60din sto je 410din i kila izlazi ~135din sto je kao na akciji cena, a ako ima uginuce odmah je u minusu. Druga je prica ako moze da ih utopi po 250+din onda ima racuna toviti.
 
Da dodam,da ga kvalitetno ne mozes uhraniti za 100 dinara.Pod kvalitetno podrazumevam sto prirodnije,sa raznovrsnim zitaricama,bez aditiva,hormona i ostalih stimulatora.Tu konverzija ne moze biti 1,7,pa ni 2.:haha:Ljudi,pa ovde vecina nije ni svesna cime se hrani i kakvi su ti industrijski pilici.To je pocast savremenog covecanstva i pohlepe za sto vecom i brzom zaradom.Bojim se da ce naredna godina biti jos izrazenija po tom pitanju,jer je bila susa i te osnovne zdrave zitarice su u deficitu.Samim tim i skuplje.Ovaj deo foruma vidim kao amaterski i vecina tovi po par desetina,ili stotinjak komada za licne potrebe.Trudite se da uhranite sto zdravije.Apsolutno podrzavam pricu sa koprivom i slicnim stvarima.Ipak,u tu pricu se ne uklapa ekonomicnost.To zdravo mora biti mnooogo skuplje,nego ono na akciji.Pa nije ono dzabe na akciji.:osmeh: Zato ospice dobijam,kad neko pita koliko nesto kosta.Raspon je toliko velik,a zavisi sta zelimo i koliko smo svesni svoje besvesti.
 
Evo ja da se prikljucim. Uzeo sam 50 pileta 8. avgusta. Koljem ih vec nekoliko dana. Prosecne tezine su 2-3 kg,mada neki su i tezi. Do sad su pojeli 160 kg koncentrata po ceni od 49 din za kg. uz koncentrat sam im stalno ubacivao svoju mlevenu psenicu,jecam i kukuruz. To nisam merio koliko su pojeli.50 pileta me je kostalo 3250 din. Koncentrat 7840 din.Neka bude da su pojeli jos 2000 din moje hrane,znaci ukupno 13000 din. Jedno je uginulo. Znaci mene je svako pile kostalo 260 din.
 
Morao sam juče pilićima da sameljem granule, od kad sam počeo da im dajem dvojku vrlo nerado jedu, gledaju kao da sam im ne znam šta sipao. Primetim da čeprkaju kljunom po hrani ka dnu i jedu onu prašinu od granula. Sameljem im granule u krupaču, eno ih jedu kao ludi.
 


Što reče jednom prilikom jedan naš čovek s foruma "došlo doba da se meso proba". Danas im je 55 dan, na čišćenju su. Slika je od noćas. Svi na broju od prvoga dana. :osmeh:

- - - - - - - - - -

Merio sam neke piliće danas, najveći pevac ima 4,3kg, jedan malo manji od njega ravno 4, ostali pevci imaju tu oko 3,7-3,8kg, kokice su mi sitnije, imaju oko 3,3-3,4kg, a dve najmanje imaju oko 2,8kg. Njih 31 komad su pojeli 40kg jedinice, 150kg dvojke i 40kg trojke. Daću im još 30kg trojke da pojedu i onda koljem. Možda bi se i manje hrane potrošilo da nije bilo rastura, ali šta da se radi..
 
Sta je tu sporno?Konverzija oko 2,19 na pile prosecne tezine 3,5kg.:sta: Racunam 230kg ukupno,sto je 7,7kg po komadu.Onih 30 trojke kad pojedu ce biti jos tezi.:osmeh:
 
U nedelju bi trebalo da ih pokoljem,a noć pre toga će im biti ugašeno svetlo, da im se isprazne guše i pročiste creva. Ja sam prezadovoljan turom, zdravi pilići, ni jedno uginuće.. Kad se setim 2012. godine okrene mi se želudac, tad je mojima od 30 komada uginulo 13, a dva su porasla do kilograma i skroz prestala, katastra.. I svima koji su uzeli piliće tada odakle i mi su bili jaaako loši...
 
Турица за зиму:
20jiij7.jpg
 
nc1pvr.jpg


2m2jkeg.jpg


2lbyz4x.jpg


Malo da se osveži tema. Prolećna tura. Nisam smeo da ih stavim u kočinu zbog najavljenih temperatura, pa su u staroj kući, u kuhinji. Greju se, gospoda, na drva. :) Hibrid je cobb 500, ali vidim da neki imaju crne flekice, zar nema to samo hubbard f15 ?
 
nc1pvr.jpg


2m2jkeg.jpg


2lbyz4x.jpg


Malo da se osveži tema. Prolećna tura. Nisam smeo da ih stavim u kočinu zbog najavljenih temperatura, pa su u staroj kući, u kuhinji. Greju se, gospoda, na drva. :) Hibrid je cobb 500, ali vidim da neki imaju crne flekice, zar nema to samo hubbard f15 ?

Crne fleke jesu karakteristika Cobb hibrida. Imali smo prilike da dobijemo celo pile sive boje...taj obicno doceka sam kraj za klanje kao maskota jata


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Crne fleke jesu karakteristika Cobb hibrida. Imali smo prilike da dobijemo celo pile sive boje...taj obicno doceka sam kraj za klanje kao maskota jata


Sent from my iPhone using Tapatalk
To je istina.Nekad imaju flekicu,ili vise.Nekad bude celo sivo,cak i crno.Vise puta sam imao komplet belo.tj zuto,a glava crna.Bas zanimljivo.Kao da je fantomku navukao.Nego gledajuci one slike,cini mi se,da je sijalica jako nisko.Trebala bi biti na oko bar 40cm.E sad,dal me nesto vara,ili je stvarno nisko.
 
Jeste sijalica nisko, malo pre sam je podigao. U staroj kući se nije grejalo često ove zime, tako da je bilo hladno. Kad sam ih doneo ceo dan i veče su kad legnu bilo oko nje. Danas se kuća fest ugrejala, plus otac uzeo i zakucao najlon na ulaz u kuhinju, večeras kad sam došao sa posla i ušao kod njih, umalo se ne zanesvestih od vrućine, ali vidim ne smeta im, veseli, trčkaraju okolo... Ali sam im sad podigao, neće im trebati više tako nisko. Nego jel imao neko iskustva sa preventivnim "lekom" ili kako da ga već nazovem, zove se PROMOTOL, preporučila mi prodavačica u vet. stanici. Daje se oko 20 kapi na litar vode, u tome navodno ima i AD3 kapi?
 
Ove godine poceo sam da uzgajam pilice za sopstvene potrebe. Posto sam lajik u ovom poslu dobro bi mi dosli vasi saveti, Napravio sam kavez u kom sam trenutno smestio 12 pilica ( slikacu da vidite kako su pilici smesteni ). Pilici su stari dve nedelje, kakv je savet u davanju promotola (ad3) i zivomicina ( koliko vremenski treba davati pomenute preparate, pa praviti pauzu )?
 
Nazad
Vrh