Šljiva

dobar dan

zanima me postoji li neki preparat da se prskaju šljive da se bolje oplode.
radi se o sorti čačanka rana, nažalost posađene su bez ikakvih oprašivača
 
dobar dan

zanima me postoji li neki preparat da se prskaju šljive da se bolje oplode.
radi se o sorti čačanka rana, nažalost posađene su bez ikakvih oprašivača

Oprašivač obavezno a mislim da bi makar malo pomogao neki preparat na bazi bora, mada i tu ima oprečnih mišljenja oko vremena tretiranja neki ga koriste u cvetu dok neki tokom godine tretiraju borom da bi biljka u narednoj godini taj bor iskoristila u cvetanju i pospešila oplodnju.
 
Sada savjetuju prskanje vocaka 5% otopinom uree, za defolijaciju i skladistenje azota u biljci za narednu godinu,
A pored svega navedenog dijeluje i fungicidno na prezimljavajuce spore raznih bolesti na listu.
Radi li ko od vas ovo i kakva su iskustva. Pozzz...
 
Ja odradio danas u krusci ,praktikujem svake godine i verujem da ima nekog efekta sto se tice usvajanja azota ,koji je dostupan biljci odmah po pocetku vegetacije. Inace praktikuje se i dodavanje mikroelemenata sada sa azotom.

Za skidanje lista ,nisam primetio da nesto ubrzava postupak , mozda neka jaca koncetracija od 5%
 
Ja isto odradio juce u tresnji, dodao sam i litar bora na hektar. Video sam da to rade bolji i iskusniji vocari od mene. Koliko sam ukapirao, nema opasnosti od izmrzavanja biljke tokom zime zbog azota, jer se skladisti drugacije, u drugscijem obliku. Ovo mi je treca godina kako to radim. Samo mi je drug koji do radi godinama rekao da koristi ureu koja se koristi u ishrani stoke. E sada ne znam jer ta urea postoji ili ga nisam lepo razumeo
 
Da li se to sa ureom primenjuje samo na starijim zasadima radi boljeg prinosa sledece godine, ili moze i na mladice npr. jednogodisnje i dvogodisnje vocke?
 
Čekajte, je li to ova obična Urea što se koristi za prihranu povrća i voća?
Ono skupo bijelo gnojivo?

Može li se dodati zajedno sa bakrom u prskanju voćaka, u istu prskalicu da se stavi i 5% urea i bordovska čorba?
 
Da, ta urea u granulama sto sluzi za prihranu voca. Mislim da ne bi mogao sa bakrom, tj bordovskom corbom, a i bice kasno da radis ureu kada radis bakar, jer ti trebaju zdravi listovi koji ce da usvoje azot iz uree , koji ce da bude rezerva tokom zime, i sa tom rezervom azota( i sa onom sto je biljka usvojila preko korena u jesen) u prolece izbaci prve listove i cvetove. Najbolje da ureu rastvoris u toplu vodu-brze se rastvori, pa onda sipas u atomizer. Dobro je da dodas i bor sa ureom, jer ti on treba na pocetku vegetacije. Mozda bi moglo osim bora i cink i mangan,mada sam ja njih koristio na pocetku i kraju cvetanja. Verovatno ti je sutra poslednji dan za tretman, jer vec od nedelje stizu kise i zahladjenje, i tesko da ce nesto kasnije da se usvoji sa starim listovima i hladnom vremenu. Najbolje, zavisno od godine, u septembru-pocetkom oktobra, kada pocnu da opadaju prvi listovi.
 
Na 90-100 Čačanske rane dali je dosta 10tak Lepotica da razbacam po celoj površini inače u neposrednoj blizini ima Rodne, Stenleja i Požegače.
 
Nazad
Vrh