Ursus

7.50-20 traktorski dezen je relativno slaba guma i tesko ti moze nositi preko 2.5 tone.
9.00-16 je jaka guma i bez problema nosi 4.tone. Kod mene su trenutno Pirelijeve gume te velicine i imaju zaista jake sare(skinute sa vojnog vozila, neki Iveco).
 
Borislave posalji mi na email. Adresa je: astanisavljevic016@gmail.com
U vezi onih guma za kardanku sto bih iso na 7.5-20? I zbog toga sto postoje traktorske vucne i jeftine su. Ne znam za ove 9.0-16 da li postoje traktorske vucne?

Pokušao sam da ti pošaljem onaj snimak ali opet neće ni preko email-a. Kad sam htio da postavim snimak i da ti pošaljem a ono piše (fajl ne može da se učita ili tako nešto slično)pa sad neznam šta da uradim. Ja isto mislim da bi za kardanku bile bolje 9.00-16 gume, jer one su oko 10 ili 16 plata a imaju isto dobru šaru.

- - - - - - - - - -

7.50-20 traktorski dezen je relativno slaba guma i tesko ti moze nositi preko 2.5 tone.
9.00-16 je jaka guma i bez problema nosi 4.tone. Kod mene su trenutno Pirelijeve gume te velicine i imaju zaista jake sare(skinute sa vojnog vozila, neki Iveco).

Mirosti možeš li mi reći jel ta prikolica kod tebe za c360? I ako nije problem da postaviš negdje sliku te prikolice?
 
Kod mene je standardna IMT prikolica od 3 tone. Traktor je MF65. Slikacu ti to i postaviti.
Ovo je bila jedina opcija da nista na prikolici ne doradjujem, vec samo postavim nove tockove.
Kipovanje na stranu funkcionise do kraja.
 
Ne znam Borislave sta se to desava kod tebe, a i kod Koleta pa sve nece i ne moze. Ja sam bas sad poslao jedan snimak za probu i ide sve bez problema.
Ove gume 7.5-20 traktorske stvarno nisu jake, ali iz nekog mog iskustva i onog sto sam cuo i video mogle bi da posluze kako sam ja to zamislio za 5-6 m drva. Na kraju dif od tamica i nije za vece terete. Ti Borislave najbolje znas kakve su ti potrebe i mogucnosti pa prema tome se upravljaj. Ima kolega Simke prikolicu kardanku koju vuce sa 533. Postavljao je slike, a ima i snimak na yt. Tovari na nju mislim do 4 m drva, a dif mu je od zastavice i gume traktorske 7.5-16.
Evo link za taj njegov snimak: https://youtu.be/DMJsDE76e8g
 
Pa neznam ni ja Aco šta je to. Isto kad mi neko pošalje privatnu poruku onda mi je nigdje ne prikaže. Pa bi mogle i te traktorske poslužiti što ti kažeš za 5-6 metara a više se i ne tovari na šumsku. Možeš li mi samo reći gdje je kolega Simke postavio slike te prikolice?
 
Evo baš sam sad gledao i od kolege Simketa snimku a i od ovoga Ursusa. Jeste baš prava stvar a i ne košta mnogo što ti kažeš,ja kad bi sebi to stavio na prikolicu i zakačio za duplaka onda mislim da nebi bilo strane za njega. Vidio sam da ljudi isto stavljaju dizalice (kran, hiab) na te šumske prikolice šticarke i to je isto baš dobro da se ne mora ručno utovarati.
 
evo i ja malo da se oglasim,ako smem?!malo sam nesto zauzet pa nemogu cesto.Sto se tice ursusa duplaka ili pak nekih recimo drugih traktora sa dv,sve je to dobro dok se ne usprave,kada se usprave mi vucu a i okretaje tockova vise nemamo,to nam je verovatno svima jasno,i tada smo ih i suvise preopteretili sto i nije dobro,al ajd sta zna dete staje 300kg ili vise,,ja naprimer vise volim da ga uspravim nego sve na svetu,doduse sada mi se desilo par puta da sam pokidao i 12 i 14mm sajlu,sreca bilo je veoma kratko,a dok je ursus bio normalan,on je mucenik sve iso na dva tocka,naravno zavisno od situacije i ne naravno, namerno da ga uspravim,nego kada zatreba,sve dok su tockovi na tlo on mucenik se bori sa budalom koji ga jase i nema predaje,samo po gasu ahaha.Sto se tice prikolice preko kardana,to i nije problem namestiti-ugraditi i smatram da je to izvanredna stvar i puno znaci,ja sada pitam,zasto nemogu ili mogu felna-guma 18cola?!mislima da je nekako 16cola mala a da 20 cola velika,ipak bih se ja odlucio za 18 i 20cola nego za 16cola,no,svako ima po neka razna iskustva itd..

- - - - - - - - - -

Borislave poslao sam ti jos jedan pp
 
Što se tiče kardanke i 16 guma sa 8 platana, bez problema nose 5m sirove cerovine. Pre neki dan je ceo dan bila u prevozu po svakakvim putevima i očajnom asfaltu, nijedna tura nije bila ispod 5m i sve je prošlo bez problema. Da napomenem da su gume nove i uvek dobro naduvane. Sa 20 cola gumama nemam nikakva iskustva, 16 smo stavili iz razloga što smo želeli nisku prikolicu i do sada kod nas nije nigde zapela. A što se tiče običnih prikolica mislim da su 17.5 pun pogodak, na IMT od 3t smo ih stavili pre dve godine i još ih nijednom nismo doduvali, 235/70-17.5 je malo šira, a ima istu visinu kao i 245/70-16 guma koju su nosili Pinčevi, a radio ih je tigar u saradnji sa amerima. Guma od čini mi se 18 ili 16 platana kojoj ovaj Tigar ne može ni prići, po meni mnogo bolje rešenje nego kupovina nove 7.50-16 gume, a razlika u novcu neznatna. Malko sam van teme, ali možda vam pomogne.
 
Prednja vuca pomaze samo ako nije preveliki uspon, da tockovi imaju nesto opterecenja na sebi. Na velikom usponu nepomaze bas nimalo.
Za veliki uspon jedino pogon na prikolici sigurno resava.

Nije to neki uspon ako nosi 2 brzom i tu mu mora pomoci prednja.

- - - - - - - - - -

Borislave, zaboravio si jednu dosta bitnu razliku u toj situaciji. Ako se ne varam duplak ti ima oko 50 mm sire gume pozadi, a to mu ukupno dodje oko 100 mm. To nije zanemarivo na rastresitim podlogama.
Sto se tice kardanke, ja sam hteo da pravim za mog, ali mi vitlo pravi zajebanciju za kacenje kardana pa sam odustao. Ja sam planirao da uzmem dif od tamica jer se ovde lako nalaze i nisu skupi. Planirao sam da idem na gume 7.5 - 20 zbog klirensa i nosivosti pa posle da uskladjujem uz pomoc zupcanika ili lanca i lancanika.

Preko lanca i lancanika je najlakse naci potrebnu redukciju samo ja ne znam koliko to moze jako da drzi, pa cak i da je dvoredni lanac koliko bi se smeo uzdati u to da ne pukne lanac negde? Ipak se to koristi u ekstremnim uslovima, i tu ako pukne moze da ode i traktor i prikolica u pm.
 
Alene, ako mu je dobar motor tih 3 m drva ima da izvlaci na bas, bas velikim usponima i to da neoseti. Tako da sam i ja misljenja da tu od prednje slaba vajda. Znaci, ali ne mnogo.
Sto se tice prenosa preko lanca i lancanika ja licno verujem da bi dvoredni lanac zadovoljio ovo sto sam ja zamislio. Naravno verujem da bi imao i potrebnu pouzdanost. Sad, mozda ja i gresim, ne mora da znaci da sam u pravu.
 
Aco naravno da može 3 metra izvući 3-om brzinom uz veći uspon ali gdje je tvrd put. Mi kuda smo vozili drva, put je bio previše pjeskovit i mekan tako da se samo ukopavao (solac).
Što se tiče lančanika, ja mislim da baš on i ne bi izdržao toliki teret i da bi možda preskakao. To je neko moje mišljenje.
 
@ Mirosti, bas zato jer su jeftini sam i zamislio to tako. Ja proracun nisam radio pa ne mogu nista da tvrdim. Ti se bavis tim stvarima pa verovatno iz iskustva znas da li bi to moglo. Moram da priznam da sam vidjao samo jednoredne i dvoredne, a vise od toga nisam video negde u upotrebi.

@ Borislave, ja sam ogovorio Alenu na njegovu konstataciju da ne moze da iznese. Ja odlicno znam koliko moze jer imam dobrog, a kum mi ima jos boljeg.
 
Aha, uredu Aco izgleda da sam te pogrešno razumio. Naravno da svako svoj traktor poznaje i zna šta može a šta ne, a sad za c355 baš i neznam da može biti bolji od c360 .I jesi li odlučio dali ćeš ugraditi na Ursulu prednju ili ne?
 
Nazad
Vrh