Pčelarstvo za početnike

Treba uraditi detaljan pregled društava. Provjeriti zalihe meda. Ako je predaleko od legla (na krajnjim okvirima) Bar jedan okvir primaknuti do legla. Osim što im je hrana bliže med dobro drži temperaturu a to je dobro u ovo vrijeme kad temperatura varira.
Matica. Dali je ima i kako leže.
Očistiti podnjaču. To nije velik posao ali mnogo pomaže pčelama.
Utopliti košnicu. Leglo je već dobro krenulo i bilo bi velike štete da propadne zbog hladnoće. Obično je veličina legla onolika koliko pčele uspjevaju pokriti i zagrijati ali ako ih počnemo prihranjivati sirupom krenuće i brže leženje. Ako tad zahladi pčele nemogu pokriti sve leglo i ono može propasti. To se vidi na letu kad pčele izbacuju larve i lutke bijele boje.
Prihranjivanje sirupom može početi kad počne cvjetanje proljećnog cvijeća. Računajte da će izletnice za skupljanje bagrena biti samo one pčele koje budu zaležene do 20-tog marta ako pretpostavimo da bagren cvjeta 5-tog maja. Treba joj vremena da se izleže i da postane izletnica. Sad vidite koliko je kratak period da napravite jako društvo. Ima nekoliko načina da napravimo jako društvo ali ako to činimo sa stimulisanjem matice, prihranom, onda treba obratiti pažnju na utopljavanje.
 
Neka mi neko objasni kako da 100% pred ili u glavnoj pasi ne dodje do rojevog nagona i onda vise necu biti pocetnik. Hvala
 
U principu bi trebalo zaposliti pčele, da li blagim prihranjivanjem pa da matica poveća tempo zaleganja ili dodavanjem satnih osnova koje će one potom da grade u saće. Sprečavanje rojevnog nagona 100% je uglavnom nemoguće jer je to osnovni nagon za opstanak pčelinje zajednice.
 
Zaboravih napomenuti da je u pitanju DB10. Ove godine do bagrema izvukle po 5 satnih osnova koje i odmah zalegle. Ali se rojile u bagremu.
 
Toga će biti uvek, moja pretpostavka je da je usled kišnih dana veći broj pčela ostajao u košnici i nije imao obaveze što je neke od njih poteralo u rojevni nagon. Da je bilo lepo vreme sve dane i da su mogle redovno da izleću, verovatno bi bilo i manje rojenja.

Saveta raznoraznih ima kako to umanjiti i sprečiti, ali ja neznam nijedan koji je siguran skroz.
 
Nakon rojenja mlada matica pronela ali nesto lose cini mi se posle duzeg vremena. Ali sada vidim opet pcele povukle 2 maticnjaka. Jedan sam prilikom vadjenja rama otkinuo a drugi je ostao. Prilicno je veliki. Da li to mozda nije tiha smena? Da nova matica nesto nije u redu pa je pcele menjaju?
 
Jedan sam otkinuo prilikom vadjenja rama. Valjda ce ovaj drugi biti dobar. Ili da porusim i drugi pa da dodam novu sparenu maticu. Alo hoce li je prihvatiti ako vec postoji ta losa matica?
 
Pozdrav svima,
Da li neko moze da mi kaze za koji vremenski rok roj treba da popuni db 10 kosnicu uz redovnu prihranu ?

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk
 
Pozdrav svima,
Da li neko moze da mi kaze za koji vremenski rok roj treba da popuni db 10 kosnicu uz redovnu prihranu ?

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk

Nikada nisam radio niti sam imao prilike da vidim kod mojih kolega DB kosnicu na ovim prostorima je nema,ali se kod nas kaze ovako,da roj u maju vredi koliko bik,roj u junu koliko june a roj u julu vredi koliko tele.Sada zavisi taj tvoj roj kada si ga naselio u kosnicu,zavisi koliko je bio velicine(ni prirodni roj nije svaki iste velicine,neki bude da popuni ceo nastavak LR pa i veci,a neki bude da poseduje 2 ulice) ili je bio kupovni od 1200gr on bi trebalo da zauzme 5 LR ramova.Znaci nisi dobro formulisao pitanje,kada(priblizno datum)si naselio kosnicu,koliko je zauzimao ramova.Jer na tako postavljeno pitanje tesko da moze neko da ti odgovori.
 
Roj sam naselio u kosnicu 11 juna.
Nisam ga kupio vec sam ga uhvatio to jest naselio se u drvenu kutiju koju sam napravio napravio bas za tu namenu.
Roj je vec bio poceo da izvlaci prirodno sace pa sam mu prilikom prebacivanja u DB kosnicu dodao jos 5 ramova sa satnim osnovama.

A pcela msm da nije bilo vise od 700 gr.

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk
 
Roj sam naselio u kosnicu 11 juna.
Nisam ga kupio vec sam ga uhvatio to jest naselio se u drvenu kutiju koju sam napravio napravio bas za tu namenu.
Roj je vec bio poceo da izvlaci prirodno sace pa sam mu prilikom prebacivanja u DB kosnicu dodao jos 5 ramova sa satnim osnovama.

A pcela msm da nije bilo vise od 700 gr.

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk

Nisam mislio u gramima i kilogramima da kazes koliko je bilo pcela nego koliko su pokrivali ramova kada si naselio u kosnicu,a po datumu kada si skinuo roj je verovatno drugenac i verovatno parojak koji se izdvojio jer kao sto znas u drugencu ima nekada i po 10 pa i 20 a nekda i vise matica,pa se ukoliko ne skine odmah po izlasku iz kosnice sutra dan razdeli na vise malih rojeva pa se desi da bude i saka pcela u tako razdeljenim parojcima. Jer ukoliko je bio kao sto kazes oko 700gr u LR kosnici bi prekrio ajd da kazem skoro 3 rama a u DB mislim da ti je prekrio maksimalno 2 rama(e sada ukoliko je prekrio vise ramova a to nisi naveo koliko je prekrio tj zaposeo ramova)plus bila je mlada matica koja se mozda i oplodila u medju vremenu dok je roj lutao,pa da je pronela 3 dan po skidanju roja. Pocetnik020 sada bi mogao dalje samo da nagadjam. Ukoliko zelis da ti se da odgovor priblizno validan trebalo bi da kazes koliko sada zauzima ramova,koliko ima legla na ramu,prvo leglo treba da je izaslo do sada,21 dan traje period inkubacije da kazem,1 ram legla kada izadje trebalo bi da prekrije 3rama priblizno e sada tu se vrsi i zamena starih pcela koje su uginule pa se u prvoj generaciji izlezenih pcela ne primeti neka posebna razlika u napredku drustva. Ali ukoliko je bio tako mali roj od 700gr i uz prihranu sirupom po mom misljenju da ti nece posedovati vise od 5 eventualno 6 ramova do prve dekade Avgusta,jer tada matica usporava produkciju(nosivost)jaja i priprema se za zimu,a prihranu koristi za skladistenje i pripremu zaliha za zimu.
 
Sto se tice legla, ono se nalazi na 8 ramova od 10 ukupno. Ali ne na celom ramu vec u proseku na 1/3, 1/4 rama po duzini.
Ni jedan ram nije izvucen ceo po duzini vec maximalno do pola sa leglom, polenom i medom. Znaci od leta ka kraju kosnice.

Tebi hvala na odgovoru, ja bih ti rado dao kokretniji odgovor ali nemam neko znanje o pcelam.


Sent from my SM-J510GN using Tapatalk
 
Sada ni nećeš imati pun ram sa leglom kao preko godine zato što se pčele pakuju za zimu i vuku vence meda iznad legla tako da ti je u gornjem delu rama med a dole leglo.
 
Pa taj roj onda nije bio od 700gr Pocetnik020 kad zaposeda svih 10 ramova,zato sam i pitao koliko zaposeda ramova,onda nema razloga za brigu,jer DB kosnica bi po pravilu i trebala da zimuje na nastavku plodisnom,ti si verovatno pitao za medisne polunastavke zajedno sa plodistem u kom periodu ce izvuci,pa moj odgovor ti je da nema potrebe da se izvlace sada polunastavci jer se oni dodaju na prolece kod DB kosnice i tada ih i izvlace pcele.Preko zime ti nisu potrebni niti imas potrebu da ih pcele sada izvlace.Bitno je da izvuku plodisne ramove do kraja jer i ovako bi trebalo da zimuju samo na plodisnom nastavku.
Da dodam ovo jos ukoliko ti ramovi nisu izvuceni do kraja a ti uzmi i od tih 8 ramova 4 rama zaokreni za 180% a 4 ostavi kako stoje.Znaci kada otvoris kosnicu prvi sa leglom neka ostane kako jeste sledeci iza njega tj 2 okreni za 180%,pa 3 ostane kako stoji,pa 4 za 180%,peti ostaje u istom polozaju,6 zaokrenes,7 ostaje u istom polozaju i onda 8 zaokrenes,toplo je vreme tako da nece doci do prehlade legla a njih ces da nateras da srede gnezdo i da izvuku ostatak ne izvucenog prostora.
 
Lose si me razumeo..
Pcele zauzimaju tek 1/3 ramova u plodianom nastavku.
Znaci ramovi su izvuceni po duzini 1/3.
To jest roj jos nije popunio pola kosbice.
Okacicu slike sutra vece da ne zbunjujem sve redom :-(

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk
 
Samo opušteno ☺??????

- - - - - - - - - -

E da,gore si napisao da si tom rojčiću dodao 5 satnih osnova. To je mnogo i za veliki roj a ne tako mali. Mozeš mu dati jedan ili dva rama sa SO ali mu moraš dati izgrađene ramove da matica ima gde da leže kada se spari jer su one suviše slabe da bi to tako brzo izgradile. Ja lično kada mi se neka izroji u zavisnosti od veličine roja dam tri četri pet izgrađenih ramova,dve satne osnove,ram meda i ram polenovog praha ako imam. Posle naravno pratiš razvoj i dodaješ satne osnove kako jača.
E sad ako nisi imao izgrađenih ramova onda nužda zakon menja pa moraš dati sta imaš ☺
 
Evo i slika trenutnog stanja sa rojem.

Inace ove ramove sto same grade to je tako ispalo, da ne objasnjavam.

Mene najvise interesuje imal li sanse ovaj roj da prezimi uz prihranu ?
5a5d871f1b087cbb88527605ff44747e.jpg
1d8ec4d5f9e4b5cdb037e11a4bcab6a2.jpg
7119a35d46a29ccb1148a7dafdd3238e.jpg
11f924c8234475772c765f822c314802.jpg
84d11f529fc7348714989162e735d749.jpg
3b5c3a32f04a03e4a77cbe8507be51ba.jpg
88393f0d7a8d1029045f7b7a92232a04.jpg
14deeea63e1f59814b7b9cab74bf12aa.jpg
 
Pocetnik020 nisi rekao da ti pcele nisu na ramovima normalnim,koliko vidim imas samo 3 rama u kojima je ubacena osnova,a ostalo je kao kod Warre kosnice samo letvica,tako da ukoliko neko ima ovde na forumu ko radi sa Warre kosnicom mozda ti moze dati odgovor,ali Warre kosnica je spoljnih dimenzija 300x300x210mm a duzina letvice je 280mm sto znaci da je i plici i kraci nastavak od DB kosnice.
 
Iskreno ja se nisam nadao da cu tako brzo ili uopste da uhvatim roj.
Kad sam primetio da se roj naselio i dok je nova kosnica stigla matica je vec pocela da zaleze pa nisam nista dirao.
Ako prezime peobacu da sklonim na prolece..


Sent from my SM-J510GN using Tapatalk
 
Nazad
Vrh