Parenje kunića

Imam jedno pitanje. Pro intenzivnom parenju, mislim na treci dan od okota, svi po forumu preporucuju dodatke vitamina, al niko konkretno o tome sire da napise. Da li se misli na vitamine koje prirodno unosi nekim povrcem ili ima I nekih preparata koji se dodaju u vodu ili hranu. Hvala.
 
Ja sada imam neki drugi problem sa zekanom.... Imam tri zenke, parim ih konstantno i neće zekana. On je skakao i skakao i evo zadnjih par puta je skroz nezainteresovan za ženku. Ubaciš je kod njega on ništa, malo je onjusi i to je sve... Neće da pokusa ni da skoči.... Ranije nam je veterinar pričao da ako ne uparuje da čak može i da izgubi taj nagon... Jel to moguće i šta je najbolje raditi? Imao sam takvih sličnih situacija i ranije
 
Imam jedno pitanje. Pro intenzivnom parenju, mislim na treci dan od okota, svi po forumu preporucuju dodatke vitamina, al niko konkretno o tome sire da napise. Da li se misli na vitamine koje prirodno unosi nekim povrcem ili ima I nekih preparata koji se dodaju u vodu ili hranu. Hvala.

1 ml multivitamina potkožno, na dan koćenja ili sutradan, a može i nedelju dana pre koćenja. To dajem mojim ženkama, a ne forsiram ih.
 
E drugari juce kad sam zenku ostavio kod zekana na parenje sad sam dosao da ih nahranim,kad sam zenku pomazio ona je ispustala neke glasove kao mmmmmmm,ne znam sta joj se desilo.
 
Je li zečica u teranju ako ona "naskače" na zeca? Prekjuče sam pustio zečicu kod mladog zeca, primila dva puta i onda ona kao naskočila na zeca, ali sam je vratio u njen boks.
 
Izgleda da je primila, danas 5. dan od parenja, pustio je a ona ne može očima da ga vidi, krenula da ga tuče, i odmah sam je vratio na njeno mesto.
 
Naravo, inace se gubi vreme. Ako ubacis zenku kod muzjaka nakon pet dana i ako je skotna ona ce cviliti i bezati, cak ce neka i napadti muzjaka. Oko 20-tog dana sa pipanjem na donjoj strani stomaka osetice se grudvice velicine klikera, to su ti mali zecevi.
 
ako je skotna ona ce cviliti i bezati, cak ce neka i napadti muzjaka.

Ova metoda je skroz nesigurna, jer ovo što sam citirao nije uvek tačno. 90% mojih ženki prihvati mužjaka nakon 5 dana, pa posle novih 5 dana opet i tako 3-4 puta i opet se okote u prvom terminu. Neke ženke hoće da se upare i 2 dana pred koćenje, tako da to kontrolno parenje nije siguran pokazatelj skotnosti.
 
Slazem se sa Drobcom sto je rekao,moja praksa je da proveru parenja vrsim 3-6 dana a kontrolu skotnosti 12-15 dana.Ako nisam siguran da je skotna pripustim je ponovo kod muzjaka.Ako primi muzjaka ponovo je prinosim nakon 8-10/h.Mada i ako je sve bilo u redu kod parenja bude da neke zenke ne ostanu skotne a koji je faktor to mozemo nagadjati (jalovost,linjanje,gojaznost,stres,itd.)
 
Drugcije je to kod hibrida...tu mislim na matericnu liniju hibrida, kod mene u 80% slucajeva ako pokaze da je skotna tako i bude, kod hibrida meni se ne desava da na primer bude skotna i jos i primi muzjaka. Ali ima tu dosta faktora, hranjenje 13 dkg pre parenja, pa zadnja nedelje pre parenja dalje se da bude ispred nje hrana, dovoljna svetlost u kunicarniku i tako dalje. Na primer i kod hibrida xxl linije isto ima takvim problema o cemu i Drobac prica, uzasne su zenke, zato se samo kao zavrsni muzjaci se koriste...kao zenke nikako, cak nemozes ni dobiti na farmi zenku, u principu nema ni smisla.
Ovnolika rasa jeste lepa ali ono sto ja znam nisu kunici bas za pocetnike nego za iskunije kunicare.
 
Ono što iz iskustva znam, to je da treba pratiti polni nagon ženke i pariti je kad je u teranju. Tad će u 99% slučajeva ostati skotna i tada će najviše mladih okotiti. A mnogi kunićari to niti prate, niti znaju kada je ženka u vrhuncu polnog nagona. Treba je upariti ujutru i za 10-ak sati ponovo, jer su kunići životinje sa indukovanom ovulacijom, tj. jajašca se iz jajnika spuštaju u matericu 10-ak sati nakon parenja, za razliku od ostalih sisara. Takođe, mnogi ne znaju da ženka neće ostati skotna kada se linja, jer joj je tada povišena temperatura i to ubija spermatozoide. Još jedan pokazatelj skotnosti je i ponašanje ženke nekih nedelju dana nakon parenja. Ako rovari po kavezu, nema mira, non stop kopa i rije po slami, skotna je. Ali mislim da je od svih metoda najsigurnija palpacija, tj. opipavanje.
 
Ovo sve stoji sto si rekao....
Sto se opipavanja tice u pocetku pojmaa nisam imao kako i sta, opipavo sam pa nista...e onda uzmem zenku koja nije skotna pa je opipavam, posle odma ovu koja jeste pa onda u ocim sta je razlika.
Ima tu razlike i kod zenki, kod hibrida je najveci problem pogoto ako nije matericna linija da neki procenat njih prosto ne skida dlaku sa sebe posle okota, i ako ne primetis na vreme onda je to problem, ohlade se mladunci...ako primetis nije problem onda je ocerupas svakako dlaka lako izlazi zbog hormonskih promena. Na ovo je inace tesko uticati iz razloga sto ovo nije naslediva osobina bas kod kunica...tako da i selekcija ne vredi mnogo.
 
Muzjak dva puta dnevno moze da skace, treba da bude razmak nekih 12 sati...znaci na primer ujutru u 7 i uvece u 7, tako da moze da oplodi 2 zenke sa sigurnoscu za jedan dan. Treba napomenuti da muzjaka treba ostaviti da naskoci na zenku i dva tri puta...po nekim istrazivanjima utice na brojnost legla, i naravno na sigurnost oplodnje zenki ako muzjak skoci 2-3 puta na zenku. Inace dobro je i znati da kada se broji broj zenki koliko ide na jednog muzjaka onda je to broj od 5 zenki na jednog muzjaka...
Inace ako se prvi put pare zenke, i ako su i muzjaci mladi prvo parenje zna biti malo tesko... prvo se pogleda dali je zenka u teranju, ako jeste treba je ubaciti kod muzjaka i ako vidimo da muzjak naskace ali nikako nemoze da upari zenku a sigurni smo da je zenka u teranju, onda treba pripomoci muzjaku na nacin da uhvatimo zenku i kada muzjak naskace odignemo malo zadnjicu zenke, na taj nacin pripomognemo da doge do parenja.
 
Nazad
Vrh