Plasman Jabuke

Ne želim nikoga da branim niti da napadam bez razloga. Taj svaki Rus odavde šalje robu preko firme koja je ovde, kod nas, registrovana. Zvanično tu robu izvozi srpska firma i papire dobija od srpskih institucija.

Imali smo loših iskustava sa takvim firmama o kojima sam i ovde na forumu već pisao.

Meni je do toga da mi, koji ovde proizvodimo voće, ne ispaštamo zbog onoga što nismo zakuvali. Samo bih molio da svi rade svoj posao onako kako je ispravno i što bolje.
 
Bere li ko šta?
Prodajete li ili zadržavate u svojim skladištima?
Dosta jabuka je prodato "na zeleno", kažu voćari "kupci hoće" a i plaćaju solidno.
 
U ČA je na jednom mestu išao otkup Mucu za Rusiju, paralelno sa Stenlejom cena 50din/kg, Greni i Zlatni su sada oko 50-55din/kg.
 
Koje su trenutne cene jabuka u trgovini na veliko?
Imamo informaciju da se u Beloj Crkvi solidan Ajdared prodaje po ceni od 35 din. Informacija je neproverena.
 
Greni od kuce 40din. Jonagold, zlatni i ajdared sam rasprodao po slicnoj ceni. Ajdared po 35din ako je vasa ambalaza inace je 31-32din.
 
Ja prodajem na malo 40 din zlatni,jonagold i GS, roba ekstra.
Slav šta podrazumeva "solidan"?


U tom trenutku, početkom septembra, su se zlatni delišes i GS (zeleni plodovi jer tada ni jedna od te dve sorte nije imala zrele plodove, zlatnom je bilo potrebno bar još 10ak dana) prodavali po 50 do 55 din. To je bila "solidna" cena. Koliko su ti obrani i prodati zeleni plodovi doneli dobra ili zla za cenu u vreme kada su plodovi već mogli da se beru kao zreli ne znam.
 
Ja nista neprodajem sve u rakiju ide vise se isplati i polako izbacujem jabuke neisplate se ovde kod nas male pijace,horgos,suveliki proizvodjaci jabuka ide za 6 dinara kg sve sto nemogu da stave u hladnjace jabuka prva liga mislim nisu skart mogu slobodno da idu po 35din
 
Takođe za rakiju ne prodajem,ne isplati mi se ako neko baš hoće cena je 25 din,ovaj vetar zadnjih dana je istreso Greni i to dobro ima par tona po dole,danas nabrali 400 gajbica još malo i hladnjača napunjena.Sudovi za kominu napunjeni oko 4 tone,Prodaja ide kilavo oko 500 kg nedeljno,uglavnom zlatni ,Jonagold manje a GS skoro pa nikako ako ima neko kupca na velikoza GS bio bih zahvalan za broj ,cena po dogovoru ,samo I klasa.
 
Ajdared kod nas oko 42din. prva klasa i oko 32 din.druga klasa. Bruto
Ostale sorte su uglavnom prodate po slicnim cenama
 
Imao sam malo vremena ovih hladnih dana pa sam obratio paznju na jabuke koje se prodaju po ozbiljnim marketima (Maxi, Dis, Idea.. supermarketi ).

To stvarno šareno izgleda. Ima tu i dobrih plodova ali i onih koji ne liče ni na šta dobro. Ono što je zajedničko kod svih je da su cene jako visoke. Manju cenu od 60 nisam video a za solidan Ajdared u Maxiju je cena 90 din. Možda to za vas nije mnogo ali s obzirom na cene po kojoj se jabuke kupuju od proizvođača ( 40 ak dinara, malo manje ili malo više ) to jeste mnogo.

Ono što me je svakako porazilo je uvezena jabuka poznatog udruženja Melinda iz It. U pitanju su bili plodovi sorte Zlatni delišes u kalibraži oko 70 mm, verovatno i malo manje. Pakovanje: gajba, uložak (saće) je sjajno. Plodovi razočaravajući. Boja veštačka, oblici nepravilni što se dešava kada se malo pretera sa fitohormonima. Jako mi je krivo što sam to video jer je meni taj region bio jedan od regiona koji je vrh. Cena 80 din. Imaju oni sigurno i bolju robu ali ovde kod nas stigne najverovatnije malo lošija (najblaže rečeno).

Prodajete li nešto jabuka prodavnicama, marketima, supermarketima? Kako to funkcioniše ?
Mi uglavnom prodajemo izvoznicima . Imamo jako dobar kvalitet i prodaja uglavnom ne bude problem.
 
Moram se nadovezati,juče obišao DIS u Vršcu ponuda jabuka ubi bože od 60 do 120 din a kvalitet stvarno sramota šta nude za te pare.Najgori utisak na mene ostavila firma "Atos vinum".Nemam ništa protiv dotičnih ali takva sramota za brend da to nije normalno jabuka 50% pokrivena sa skaldom a cena 100 din ,stvarno vređaju potrošača.
U marketu Persu u Lokvama GS veličine 30 mm 59 din,strašno.
 
Sva kavalitetna ide za Rusiju, ostalo ide za domace trziste. PerSu inace ima uzasnu jabuku. Secam se u vreme kampanje kada smo isli na pregovore sa kupcem, da je jedan proizvodjac doneo Galu iz PerSu po ceni od 70din/kg placenu, koja je u rangu industrijske jabuke koju ja prodajem za rakiju ljudima u selu.

Sa tim marketima raditi je zlo Bozije. Ne postuju rokove placanja, skidaju na kvalitetu procente, ambalazu svakako racunaju. Hteo sam sa Gomeksom da radim, ali su jako neozbiljni i posle mojih 10 poziva i dalje je ostalo videcemo, pa sledece nedelje, pa sve tako. To nije kukuruz da moze da stoji bez hladnjace, a cena je jako niska. Moja neka orijantacija za plasman ce biti iskljucivo Rusija. Sa ovim nasim secikesama samo ako budem primoran.
 
Moja neka orijentacija,prodaja na malo po boljoj ceni (samo ekstra roba) i prerada. E sad ne treba se previše nadati ni ovoj varijanti a ni izvozu može Putko da zarati za čas kako stoje stvari.Čekam da vidim dešavanje na leto-jesen sa Turskom robom.
 
Tu sam isto imao dilemu. Da li svesti povrsinu na 1kj sa 4 sorte, a ostalo pocupati. Sa 1kj mogu sve da prodam u selu i da sve naplatim odmah. A drugo resenje je bilo ici na vecu povrsinu da sam zanimljiv Rusu i da mogu nekoliko kamiona da mu spakujem. Odlucio sam se na Rusa, da li sam se zajebao ili ne, videcemo za 10g dok budem imao neku statistiku.
 
Nazad
Vrh