@Slav Ako zelimo da izvozimo onda moramo prihvatiti slobodno trziste. Ne mozemo mi imati mogucnost da izvozimo bilo gde a da opet ocekujemo da nam trziste bude zatvoreno za uvoz. Druga je stvar sto mi nikada ozbiljno nismo pokusavali da izadjemo na druga trzista osim na rusko, ukljucujuci i zemlje u okruzenju. Mi bi stalno zeleli i jare i pare. Sto se tice subvencija, tu se mogu sloziti da je neophodno da se napravi sistem subvencija koji ce biti dugorocan, jer vocarska proizvodnja zahteva dugorocno planiranje. Medjutim, ovde se stalno pominju subvencije koje dobijaju seljaci u EU ali niko ne pominje obaveze. Kolike su njihove obaveze vezano za poreze, doprinose, standarde, pracenje proizvodnje, ukljucujuci i stroge kontrole primene sredstava za zastitu, standardi kvaliteta itd? I koliko to kosta? Cak i ovde na forumu je bilo situacija da nasi ljudi otvoreno pricaju kako im ne bi palo na pamet da postuju neke od tih obaveza ako bi se nasli u situaciji da moraju. Uostalom, dobar deo ljudi u Srbiji, ne pridrzava se ni onoga sto je propisano nasim zakonima, ali opet ocekuju pomoc drzave. To bi trebalo da je uzajamni odnos. Bez zelje da branim ili napadam bilo koga. Ne moze se samo traziti mora se nesto i davati. E sad, pricati o tome sta bi ko trebal da uradi, bi nas definitivno odvelo u
. Doduse, ovde treba dodati da cak i bez subvencija mi nismo bas potpuno nekonkurentni ali nam nedostaju neke druge stvari, poput kulture berbe, pakovanja, klasiranja, postovanja kupaca, odnosa prema proizvodu, strategije itd. To su stvari koje nam nanose mnogo vise stete nego sto izgubimo cinjenicom da nemamo subvencije.
Sto se stanja sa rodom tice, sezona se moze podvesti pod neki prosek ali je problem nekontrolisan izvoz koji ce nam tek napraviti problem. I slozicu se sa tobom da ce krajnju cenu platiti potrosaci, ali ce i proizvodjaci biti osteceni. Narocito oni mali kojima bude ostala jabuka za prodaju iz nekog razloga jer ce ih docekati dosta nize otkupne cene zbog niskih uvoznih cena.
Sto se tice proizvodne cene, za jabuku bi ona trebala da se krece od 20-30 euro centi, najcesce oko 25 centi. Sve preko toga moze biti ili posledica enormnih gubitaka u proizvodnji usled neke nepogode ili ukazati na to da se nesto veoma pogresno radi. Sto znaci, osim ako nekome grad ili poplave nisu unistili dobar deo roda nema realnog opravdanja da troskovi budu preko 30 centi u najgorem slucaju.
Kod Ajdareda je situacija nesto drugacija, on zbog svojih osobina ima jos nize troskove proizvodnje koji su obicno blize 20 centi. A i treba biti realan, pa reci da je prosecna otkupna cena u uobicajenim godinama za Ajdared (bez amblaze, prevoza...) oko 25-30 euro centi.
Veletrgovcima je bitna samo cena, a potrošačima bi i kvalitet morao biti bitan. Još uvek mislim da je organoleptički kvalitet malo bolji kod naših plodova. Uostalom i nije isto vozite li juga ili golfa.
Uh, sa ovim se necu sloziti. Prosto zato sto moramo vec jednom da shvatimo da nije samo Srbija bogom dana da se u njoj proizvodi jabuka i da postoje i drugi regioni u Evropi i svetu koji su pogodni za proizvodnju, pa cak i povoljniji. Takodje, ne umemo samo mi da je proizvodimo. Cak sta vise, postoje neki koji to rade bolje i od nas. Uostalom, prvi primer vam je Italija. Sever Italije ima jako dobre uslove i za jabuku a njihova proizvodnja je mnogo bolje organizovana, a mentalitet nam nije toliko razlicit. Dakle, daj da se manemo vise tih prica kako je nasa jabuka vrhunskog kvaliteta i kako svi ostali mogu samo da nam pljunu pod prozor. Jer takav stav, steti samo nama.
@Ubovic Ratko Meni je ovaj video teska demagogija. Pre svega, padalica moze da se prodaje samo za industriju. Industrija je u svakom vocnjaku cist gubitak i treba teziti da se njen procenat u ukupnom rodu svede na minimum. Prosle godine je takodje u jednom trenutku u evropi trgovano industrijom po ceni o 6-7 euro centi (kod nas grubo oko 8 dinara) ali dovezeno u magacin kupca. Takodje, ove je godine bilo za ocekivati nisku cenu industrije kako zbog solidnog roda, ali i zbog problema u proizvodnji. Cena od 5 din/kg nije nista neuobicajeno za ovu kategoriju jabuku u ovakvim godinama. Na to dodaj i situaciju u Evropi, gde se trenutno industrijom trguje po ceni od 3-5 eur centi. Licni je izbor svakog proizvodjaca da li ce svoju padalicu prodati, zaorati, njome hraniti stoku ili proizvesti rakiju od nje, ali su ovakve poruke prosto bezveze jer odaju utisak da sad neko tu nekog pokusava da prevari. Industrija je nesto sto treba smanjiti na najmanju mogucu meru jer je cist gubitak kako god da okrenes.