Trimeri

inače namota travu oko glave.
Ако се нема за FS 460 онда минимум FS 120.
Мота се зато што правиш велики захват. Глава не би требало да улази дубоко у траву, само колико силк вири а мота и кад је мокра трава. Експериментиши мало и са угловима напада.
 
Možda je problem u zahvatu, odnosno brzini kretanja glave, ali uglavnom riješim prije nego trava jako poraste. Ako mjestimično bude prevelika prođem 2x po istom mjestu. Prvo je skratim na pola visine i onda nema problema. Rijetko radim s punim gasom, na 3/4-4/5 gasa je trimer ugodniji za uši.
 
Ако се нема за FS 460 онда минимум FS 120.
Мота се зато што правиш велики захват. Глава не би требало да улази дубоко у траву, само колико силк вири а мота и кад је мокра трава. Експериментиши мало и са угловима напада.
Za 10-15 ari netreba vam ni fs 120. Ko ima para naravno neka kupi štila.
Kinez i vozi, gas oko 70% brije travu do kolena sa silkom. Ja pokosio prekjuče deo, i zeza me ova kiša da obavim sav posao.
Inače kositi nožom da ne zamotava trava, možeš kositi i kao sa kosom. U jednu stranu, povratak prazan hod. Ako je trava upredena neide lako u oba pravca.
 
Mislim da je totalno pogršno reklamiranje trimera na osnovu površine kuju bi trebao da kosi. Mnogo faktora tu igra ulogu koji su po meni mnogo bitniji od površine. A to su naravno visina trave kao najbitniji. Zatim gustina, pa vrsta, pa doba godine pa čak i vreme proteklih dve nedelje.
Tako smatram da je pogrešno svatovati nekog da kupi jači, slabiji, kineski ili kvalitetan trimer samo na osnovu površine koju kosi.
Po meni je to samo još jedan marketinški trik kao za profesionalnim i amaterskim linijama alata.
 
Pa nije baš tako, ali krenimo redom...
Izbor mašine bi trebalo da bude odraz potreba i finansijskih mogućnosti.Kako ovo drugo u ovoj priči nije bitno (a u stvari često bude presudan faktor), zadržaću se na potrebama.
Nekoliko stvari utiče na to da li će mašina biti hobi (kućna), poluprofi (veće površine na selu, poneka uslužna aktivnost), i naravno profi gde trimer (u ovom slučaju) ima posla svaki dan, sa ozbiljnim površinama ne birajući da li je zapušteno ili vrstu trave (korova, šiblja...).
Tako dođosmo i do toga šta sve utiče na to da bismo sa izabranom mašinom odradili posao (sezonu) bez previše umora, radnog vremena i potrošenog goriva i reznog alata.
Dakle, površina jeste na prvom mestu...nije isto odraditi krug čak i pri redovnom održavanju od 30 ari i preko 100 ari (odnos recimo STIHL FS 55 i FS 120)
Drugo je intezitet tretiranja...nije isto održavati na 15 dana, mesec dana ili 3x godišnje (znam ljude koji kose 2x godišnje)
Treće je vrsta trave ..nije isto kositi uporni i žilavi uskolisni korov, zadebljani širokilisni ili neku smešnu travicu.
I četvrto, ne tako manje važno, teren na kome se radi...nepotrebno je držati mašinu od 8 kg na nekoj kosini gde je, recimo, trava naredljiva koju bi lagano rešio i trimer od 5 kg.
Znam da ima ljudi koji godinama spremaju drva sa MS 180, kao i onih koji ne spremaju drva već upale MS 360 2x godišnje,,kao i one koje rade uslužno košenje kineskim trimerima i puna usta rečenice "Do sad se 10x isplatio"., svi oni postoje i svako iz svog razloga je relativno u pravu.
Ovo gore napisano su neki parametri za ljude koji prvi put ulaze u takav izbor (oni iskusni valjda znaju šta i kako jer neću da verujem da se proserava sa kineskim trimerima, a ima mogućnost da kupi nešto ozbiljno)
Dakle, treba biti iskren prvo prema sebi, a onda prema ostalima i napisati kako stoje stvari kod njega...jer svrha foruma jeste razmena iskustva,
 
Slažem se s @dejan 351 da su površina i učestalost košnje uz vrstu trave jako bitne za odabir trimera. Trimer smatram kao alat za mjesta koja nisu prikladna za košnju drugim efikanijim alatima i ako postoji mogućnost, moja preporuka je da se za velike površine od 30 ili više ari koriste drugi alati, npr. strižna kosilica ili malčer. Ako je riječ o jako strmom terenu, trimer je po meni dobro rješenje, ali čim lakši, a kositi 5-6, umjesto 2-3 puta godišnje. Srećom pa je na velikim strminama porast obično dosta sporiji nego u ravnici.
 
Jedina prava dilema je- ili imaš pare za pravu mašinu ili nemaš pa ti je dobar Kinez. Ako neko misli da nisam u pravu nek odgovori na sledeći izbor- za iste novce šta će pre uzeti Kineza ili Stihl, Husqvarnu itd.
 
Mislim da je totalno pogršno reklamiranje trimera na osnovu površine kuju bi trebao da kosi. Mnogo faktora tu igra ulogu koji su po meni mnogo bitniji od površine. A to su naravno visina trave kao najbitniji. Zatim gustina, pa vrsta, pa doba godine pa čak i vreme proteklih dve nedelje.
Tako smatram da je pogrešno svatovati nekog da kupi jači, slabiji, kineski ili kvalitetan trimer samo na osnovu površine koju kosi.
Po meni je to samo još jedan marketinški trik kao za profesionalnim i amaterskim linijama alata.
Moj primer. Tri godine održavam okućnicu i livadu pod površinom od 1 ha, pola odrađujem samohodnom kosilicom Honda motor (to je pesma), pola trimerima Stihl fs55 i Villager 1900s. Delove kosim više puta, a nešto samo jednom nožem.Kosine preovlađuju pa tu odradi dobar posao i slabiji 55 sa dvokrakim nožem, nije za intenzivan rad silkom. Ostala malo ravnija površina odradi se Villagerom sa glavom, koji ima solidnu snagu za do pola metra trave. ALI, nije isto raditi trimerima od po 5 ili 10 kg na leđima, naročito za nas u godinama. Zato sam ovog proleća odlučio da nabavim Stihl fs 120. Akcija od 52000 din, a uz pomoć kredita na 12 meseci bez kamate, neću ni osetiti. Kakav pogodak! Lakša a jača mašina, sa gorivom teška oko 7kg, rad neuporedivo ugodniji, bez vibracija, leđa mi odmah rekla veliko hvala. Zato, ko god može, treba da olakša sebi život, pa makar to i trenutno koštalo malo više. Isplatiće se sigurno.
 
Jedina prava dilema je- ili imaš pare za pravu mašinu ili nemaš pa ti je dobar Kinez. Ako neko misli da nisam u pravu nek odgovori na sledeći izbor- za iste novce šta će pre uzeti Kineza ili Stihl, Husqvarnu itd.
Ja sam, pored korišćenja mašina, istovremeno i serviser istih (doduše bez formalnog obrazovanja), i isključivo se vodim u odabiru neke mašine, dostupnošču i raspoloživosti rezervnih delova za mašine,kao i kvalitetom istih, pa i za trimer....
Šta ti vredi mašina koja stoji prilično dugo i čeka na rezervni deo , ili je vrednije da već drugi dan imaš funkcionalnu stvar koju nastavljaš da koristiš ?
JBŠ novce, dođu i odu, zato se i parama zovu, ali kupiti nešto samo zato što o finansijama ne misliš, a to ti treba par puta, po meni je van pameti...
Imam mašine i alate raznih kategorija, I Stihl, i Villager, i Karcher, i Makita i Einhell, samo su ona tri faktora koja sam gore naveo meni presudna ...
 
Koristio sam i ja Kineski trimer dok nisam kupio bolje mašine i bio mi je dobar jer je alternativa bila ručna kosa. Kod brendiranih stvari je problem servisna podrška jer imaju neku svoju proceduru i može da se izgubi garancija ako se ne poštuje. Trimer ne koristim puno ali ako jedan stane tu je drugi da nastavi. Što se novaca tiče svejedno bi se potrošili i da nisam kupio mašine za koje mislim da će mi biti potrebne. Ps ostajem pri stavu koji sam izneo.
 
ali kupiti nešto samo zato što o finansijama ne misliš, a to ti treba par puta, po meni je van pameti...
Потпуно се слажем с' тобом, али има фактор звани м е р а к (ћеф, гушт...). Ако немам пара да купим Мајбаха или Антонио Караро МАХ 4 онда бар да купим квалитетну алатку (толико могу). Нпр. посао ми врши и ТВ 18 ал' прво што би купио од лото премије је овај лепотан (без обзира што ми не треба):
 
Poslednja izmena:
Svi smo različiti, hvala Bogu !!!! 🍻
Moji drugari me redovno prozivaju za takav stav, ali ne marim....
Još jedan primer, mogao sam da kupim bolji i mlađi i skuplji auto, ali nisam namerno hteo, baš iz razloga što ću se nervirati ako stane, pa neće biti delova, ili će biti skup u 3 lepe PM, a tollike pare sam dao, ili će neka budala da mi ga udara ili ogrebe na parkingu , što se i redovno dešava !!!!
Što u Firmi gde radim, što po Gradu...
Jedino kada sam kupovao traktor je cena bila presudna, u tom trenutku nisam nešto imao novaca, a za ono što sam hteo nije bilo, pa se ipak na kraju ispostavilo da se i ovaj lepo sredio i služi, pa sam i više nego zadovoljan !!!!!
Još nešto , i estetski momenat mi nije važan, već fukncionalnost i praktična upotrebljivost nečega !!!!!
I kada uspem da popravim neku starudiju i udahnem joj novi život, e nema sretnijeg stvorenja od mene !!!!
Drugar kupio motornu testeru Stihl, e sada, da ne dužim, jer nisam nešto ni preterano se interesovao o uslovima garancije, čini mi se da 3 godine, samo zapamtih da je po isteku, valjda, godinu dana, bio dužan da je nosi u ovlašćeni servis, gde će je "pregledati", i ako ne lažem i dobro se sećam, taj "pregled" bi morao da plati nekih 5 hiljada !!!!!
I nije nosio...
Eto njihove garancije, on je tim postupkom izgubio...
Meni je trimer imao 2 godine garancije, i pred sam istek nešto počelo da zeza, sumnjao sam na karburator, ali nisam smeo da diram, odnesem u Rumu gde sam kupio, bio je tamo par dana, i čovek zove i kaže da mogu doći po trimer, urađen je...
Odem, on upali, lepo radi, mislim se to je to, e veli, čekaj, samo da napiše račun...
Kakav crni račun ?
Pa veli, menjan je karburator, stavljen je novi, onaj stari nije valjao...
Pa kakve to veze ima sa mnom, trimer je u garanciji ?
Mrtav 'ladan mi veli, karburator ne podleže garanciji....:ROFLMAO:
Ok, daj mi stari karburator , a ti piši račun...
Spakovao ja trimer u auto, on doneo neki karburator, ko zna od čijeg trimera, kao evo ti ga na, daje mi račun i karburator, izmem karburator, e reko, a sa tim papirom možeš samo da se ubrišeš, imam ja svoga toalet papira "za svaki slučaj" !!!! 😃
Garantujem da je samo očistio karburator, ima jedna mrežica koja služi kao filter, ona zaštopa, i trimer ne dobiva goriva...
U krajnjem slučaju, i da je zamenio ceo karburator, on je u tom trenutku bio 800 dinara, membrane su 200 dinara, što je i tada bila smešna cifra, a on mi ispostavlja račun na par hiljada....
Mene si našao !!!!:p
Eto moga iskustva sa trimerom u garanciji....
 
Ja sam primijetio da je u visokoj travi neophodan ful gas/velika obodna brzina niti, inače namota travu oko glave. Tako je kod mojeg slabašnog Stihl FS38.
Previše ulaziš u travu,najveću brzinu struna ima na samom vrhu i tu najbolje kosi, što više ulaziš u travu veća je verovatnoća da je "usporiš" pa da krene da namotava oko glave.Kod jakih mašina to može da se kompenzuje snagom same mašine, ali opet nije to to.
 
Tako je...
Naviše u smislu snage...
Imam Villager BC1250S već 7 godina...
Održavam okućnicu, nekih 10 ari, a radim i uslužno...
Do sada, promenjeni samo filter goriva u rezervoaru, kupljen i stavljen filter od motorne testere Stihl MS180, i membrane u karburatoru...
Još uvek je originalna glava i ugaoni prenos na njemu...
A šta sve nisam kosio s njim...
Jedini minus, i to veliki, potrošnja goriva...
Troši ko dvokrilni avion u odnosu na Stihl ili Husqvarna trimer u tom rangu...
Ljudi ja ne znam kakav je vas stil kosenja ali za kineza, trosi, zaista zaista malo.
Ler gas se moze smanjiti (nisam dirao) kad i L dizna (nisam dirao nicto) to jest za niske obrtaje i onda bi bio jos stedljiviji.
Pisao sam na temi Villager da je pri razradi i laganijem gasu nekih 0.9 do 1 litra trajala sat i i po u prosjeku. Kad bi se L dizna i ler gas šraf postimali, to ide dolje i to znacajno, pošto je u leru bez dodatanja gasa, potrosio svoj prvi rezervoar dupke pun za 1h 45 min.

Moj je nov, na nekom petnaestom satu rada, pola litre mezi 40-50 minuta kad je jak gas i prerasla trava. Husqvarna 135R sa 35cc motorom i 1.9 ks mi je u tim uslovima uzimala 600 ml na nekih 50-60 minuta, a ona je najekonomicnija husqvarna koju su napravili, pa vi uporedite.
 
Ja sam, pored korišćenja mašina, istovremeno i serviser istih (doduše bez formalnog obrazovanja), i isključivo se vodim u odabiru neke mašine, dostupnošču i raspoloživosti rezervnih delova za mašine,kao i kvalitetom istih, pa i za trimer....
Šta ti vredi mašina koja stoji prilično dugo i čeka na rezervni deo , ili je vrednije da već drugi dan imaš funkcionalnu stvar koju nastavljaš da koristiš ?
JBŠ novce, dođu i odu, zato se i parama zovu, ali kupiti nešto samo zato što o finansijama ne misliš, a to ti treba par puta, po meni je van pameti...
Imam mašine i alate raznih kategorija, I Stihl, i Villager, i Karcher, i Makita i Einhell, samo su ona tri faktora koja sam gore naveo meni presudna ...
Oprosti Kakva su tvoja iskustva sa kasei trimerima pošto se jedan serviser iz Bosne kune da je to otprilike nešto najbolje što se Možete kupiti od Kineza i da je to neka prelazna forma između recimo kvalitetnog villagera i neke baš prave mašine?
Isto tako da li si mu ikako uspio smanjiti vibracije mene ubi imam momenata kad krene toliko da trese da ruka utrne pa sad pokušavam da stavljam unutrašnju gumu od bicikla na spoj ručki i cijevi
 
Poslednja izmena:
Nešto si pogrešno shvatio...
Popravljam "male" motore, ali uglavnom svoje i svojih poznanika, ne uzimam nikako od drugih, ne živim od toga, čisto, kada imam slobodnog vremena i to za neku simboličnu vrednost svoga uloženog vremena, te tako da proizlazi da ti ne mogu odgovoriti jer nikada do sada se nisam sustretao s pomenutim brendom trimera...
 
Aha izvini :)
Taj isti serviser ima video gdje prikazuje kako popravlja Villager Da li je bio s ili p serija i kad je otvorio, unutra Kasei electronika što će reći da mora biti u klasi villagera, s tim sto kaže da trose drastično manje i da bolje rade.
Ja sam prezadovoljan sa hladjenjem kod 1250s, sjajno je uradjeno, potrošnja top, nije glasan, snage ima, ali vibracije, uh...
 
Nešto je tu krivo. Najverovatnije šipka sa navojem za glavu. I moj je počeo da se ponaša isto ali posle 15god i mnogih udaraca u nepomične objekte.
 
Nazad
Vrh