Pneumatske sejalice za kukuruz

Mi navarimo celicnu sipku svake druge godine.
 
Pozdrav. Opet ja sa sejalicom majevicom 4 reda. Veceras sam isao da gledam rezultat setve sa rakovicom pun gas od pre nekoliko dana. Tri sekcije su sejale ok, ali jedna sekcija je bacala bas neravnomerno. Inace sejao sam na 26. Ove tri su sekcije su tu negde dok ta cetvrta je negde na 15cm, negde na 18 , negde na 26 dok sam na par mesta nasao dva semena na 3 cm. Gde li gresim?
 
Mi navarimo celicnu sipku svake druge godine.
На раоник се навари челична арматура од сунце грабуља и то траје годинама.
Jel može neka slika? Mislim nije mi preskupo da kupim nove (oko 1000 din je komad), ali pitam se kakvog je to kvaliteta. Takodje da li vredi naoštriti stare brsilicom. Mislim ne zanm koliko se troše, koliko mogu da se istroše, a da rade bez problema. Deluje mi da nije toliko bitno dokle god su celi i koliko toliko oštri da mogu iskopati kanalić.

Inače imam rezerne ovakve a trebaju mi ovakvi tako da ako neko hoće da se menja ili mu trebaju ovi kakve imam (novi) neka me kontaktira.
 
Ја сам купио баш у Кули ове прве раонике и онда смо их друге или треће године наварили. Паркирао сам је под настрешницу због кише па не могу прићи да усликам, да сам раније видео када смо паркиравали. Сутра ако не падне киша сликаћу ти пошто идем да сејем. Просто по ножу навариш, једино је проблем гус и челик варити. Отац вари, а ја сам стискао и обликовао жбицу према раонику док је још усијана. Варили смо из цуга и на две нам је било отпукло при хлађењу па смо поновили вар.
 
Ja sam kupio isto nove i odma ih navario po preporuci kolege @KAMENI. Dao mi je zice od sunce grablje i njih sam istukao na sini da dobiju cetvrtast oblik i navario na novi raonik. Prva slika je novi koji nije navaren i stari na ulagacu. I druga slika navaren novi.
IMG-20240310-155451.jpg

IMG-20240403-171537.jpg
 
Poslednja izmena:
Jeste jako tanak nož. Uzan kanal napravi i tu seme kukuruza nemože da upadne.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
 
Ovo je Maja sa diskovima? Ja sam ove sezone zamenio na njoj raonike i dosta je bolje, stari su se slizali i nije imala čime da iseče kanal za seme kako treba.
 
Raonik moze biti kao zilet ostar,nece ici u zemlju ni blizu dobro kao najtuplji diskosni ulagac.I najlaksa diskosna sejalica ce bolje ulagati nego najteza raona.
 
Sigurno nije kao diskosna,ali pitanje je koliko je losija,puno,malo ...jel moze takva sejalica sa diskovima ispred raonika da useje u tesku zemlju nakon obilnijih padavina kad se prosusi,zemlja bude sabijena,ili neke poluslatine,slatine cak ....to tvrdo ko kamen bude.
Ili kod plitke pripreme za setvu,isto teska zemlja,gde je par cm pripremljeno za setvu a dole je tvrdo,idealno je usejati u taj tvrdi sloj gde je vlaga,diskosna znamo sta tu radi i kako,ali ove poludiskosne ?.Raona tu samo klizi gore dole,zavisi na kojoj dubini je taj sloj,nema sanse da useje u njega,mozes ostriti ulagac nzm koliko ...A cak i ako nekim cudom useje malo u taj tvrdi sloj,cesto bude da nagazni tockovi su maltene u vazduhu,jer ne moze da seje na zadatoj dubini,i time nagazni tockovi ne radu posao,tj ne zatvaraju brazdicu kako treba,ni ne sabiju zemlju kako treba.Sto je losiji kontakt semena sa zemljom,to ce i sporije klijanje biti,a i isusivanje nije nemoguce.
 
Ja bih te posavetao da malo obidjes raone sejalice novog tipa, negde u okruženju, a ne da laprdaš sa svojim nekim teorijama, jer se iz priloženog olako može zaključi da blage veze nemas, niti si video ista novije, kad ne znaš kako Kuhn planet 3 izgleda.
U zabetoniranu slatinu, ti ne može nijedna sejalica usejati, jer je to bukvalno beton. Barem je kod nas takva slatina.

Ne branim raone, svaka ima svoje prednosti i mane, ali valja malo nekad nesto i pogledati.
 
Nazad
Vrh