Plasman i cena maline u 2018 godini

Molio bih moderatore da reaguju i opomenu ljude koji kao da padaju sa marsa na forum i bez ikakvog konteksta mesaju vlast i izbore sa ovom temom.NIKO NE DOVODI U PITANJE LEGITIMITET IZBORNOG PROCESA I DRZAVNIH ORGANA.Cilj ovih jadnih ljudi koji su izasli na proteste je samo da prehrane svoje porodice,da ostvare svoje ustavno pravo,da mogu da zive od svog rada.

Sasvim je normalna demokratska procedura izraziti svoje misljenje kroz protest,jer gradjani nisu poslanici pa da sa skupstinske govornice mogu da govore.Ako sta imaju da kazu,oni to moraju ciniti kroz masovna okupljanja da bi neko obratio paznju na njih.

- - - - - - - - - -

Nije da ti to nisi tvrdio, činjenica.

Samo što ti nisi u pravu. I to je činjenica.

Cena bilo koje robe je tržišna kategorija.

Potrebno je da skines petokraku,jer iznosis tvrdnje sasvim suprotne marksizmu,a predstavljas se kao marksista.Da si nekada citao Marksa znao bi da je svaka ekonomija pliticka ekonomija,i da trziste ne postoji vec je to neka vrsta politickog konstrukta.
Ali da ne trolujemo temu.Najbolje ce biti da tu vrstu rasprave prekinemo.
 
Cena bilo koje robe je tržišna kategorija.
То је тачно али ако се већ обраћају министру, који реално не може да утиче на хладњачаре, онда би могли да траже изједначавање услова на тржишту. Тако нпр.: субвенције по јединици као што су код конкуренције, цену горива, заштитних средстава и ђубрива као код конкуренције ... а не, излазимо на светско тржиште и на њему могу да продајем своју робу под твојим условима а ти на мом тржишту можеш да продајеш производе такође под твојим условима!
Није тешко направити упоредну калкулацију и тражити од Министарства пољопривреде и финансија конкретну суму од рецимо 0,5€ по предатом килограму као нпр. у млечном говедарству.
 
Moj stav je suprotan, treba vratiti carinsku zaštitu domaćeg tržišta !

Nema slobodnog i bescarinskog uvoza, nema ni subvencija.

Ako već raspredamo priču u tom smeru...

Zašto bi poreski obveznici plaćali hir proizvodnje maline ? Malina i mleko se ne mogu porediti !

Bez maline svi živimo, a bez mleka bogami nikako !!!!!!!
 
Moj stav je suprotan, treba vratiti carinsku zaštitu domaćeg tržišta !

Malina i mleko se ne mogu porediti !
Сагласан сам с' оба гледишта с' тим што прво задире у постулате власти (а видиш да малинари не би да дирају власт) а и друго је тачно јер малина и млеко не утичу једнако на БДП и на суфицит или дефицит у спољнотрговинском пословању.
 
Stvarno ljudi, ima tamo neka chat soba gde možete pregovarati o mleku i drugim stvarima... Mi se ne mešamo u teme oko cene višanja, šljiva, mleka, pšenice, kukuruza, itd tako da bih zamolio kolege iz drugih delovanja poljo ili voćarskih kultura da ne ostavljaju komentare tipa ko je za koga glasao i zašto neko tamo protestvuje i slično... Vaše vreme berbi i cena će tek doći, prema tome ostavite vi nas da mučimo našu muku sami, a ako ne možete da nam pomognete, nemojte nam odmagati...

Sve najbolje svima, samo bez svadje i gluposti... :ppozdrav:
 
Ovo je tema o malini,ali ova glupost sto si napisao:


I pride, mene kao običnog građanina i poreskog obveznika ni u čemu stvarnom ne dotiču taj BDP i suficit i deficit...


Pa gde ti zivis,pa postoji zdravstvo,skolstvo,vojska,sve u najuzoj vezi sa spoljnotrgovinskim bilansima i BDP-om.Kao u ostalom i agrarna politika,industrijska politika,monetarna politika,itd.Ne pisite vise gluposti ovde,otvorite drugu temu.Mi se ovde bavimo ozbiljnim stvarima.
 
Ma i ti si u Prijepolju,samo sto to jos ne znas.

Ovo je tema o malini i molim moderatore da reaguju.
 
А имате ли уопште идеју како можемо да помогнемо?
Ево ја сам у породици од пре 3 год. повећао потрошњу малине за неких 500%.

Ništa čime bih pomogao pišući ovde, zato ne zamaram ljude mojim razmišljanjem napamet i "provocirajući" druge nečim "sta bi bilo kad bi bilo"... :)
 
Moj stav je suprotan, treba vratiti carinsku zaštitu domaćeg tržišta !

Nema slobodnog i bescarinskog uvoza, nema ni subvencija.
Od ovoga nema nista i to je valjda svakom jasno ALI sto se same maline tice uvoz nije problem, problem je kriminal koji se desava nakon toga odnosno mesanje uvozne maline sa domacom ili jednostavnom promenom etikete promenite i zemlju porekla.
Znaci cela ta prica kako "malina ne ide" nema nikakvog smisla sve dok se ista uvozi iz svih zemalja u okruzenju, odnosno jedini smisao takve price je dizanje panike i obaranje cene u otkupu.
Sto se subvencija tice one u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji ucestvuju sa 7% dok je u E.U. to 30%,zato se sada uvozi krompir po ceni od 8din za kg sto ce da unisti domacu proizvodnju, mleko u prahu iz Kine...itd a nasa drzava se "ne bi mesala u slobodno trziste".

Ako već raspredamo priču u tom smeru...

Zašto bi poreski obveznici plaćali hir proizvodnje maline ? Malina i mleko se ne mogu porediti !

Bez maline svi živimo, a bez mleka bogami nikako !!!!!!!
Niko od drzave-poreskih obveznika ne trazi da daju pare malinarima nego da drzava uredi trziste i spreci zloupotrebe.
Evo i sada sa protesta u Prijepolju ste imali zahtev da ministarstvo izvrsi kontrolu hladnjaca i utvrdi tacne kolicine zaliha na sta je odgovoreno da tu informaciju mogu da daju jedino hladnjace AKO ONE TO HOCE sto, u najmanju ruku ostavlja prostor za sumnju da tu nisu cista posla.

I jos nesto moram da kazem, ja se ne slazem da je malina socijalna kategorija jer ona ima svoje trziste i ima svoju cenu koja je rentabilna, znaci ne zahteva dotiranje iz budzeta da bi bila profitabilna i to smo videli kroz izvozne cene i kolicine ali moze da napravi socijalni problem ako sadasnja situacija potraje.Sad je na drzavi da razbije hladnjacarsko-uvoznicki lobi a malina ce sama da se vrati u vrh, tamo gde joj je i mesto.
 
Poslednja izmena:
Moj stav je suprotan, treba vratiti carinsku zaštitu domaćeg tržišta !

Nema slobodnog i bescarinskog uvoza, nema ni subvencija.

Ako već raspredamo priču u tom smeru...

Zašto bi poreski obveznici plaćali hir proizvodnje maline ? Malina i mleko se ne mogu porediti !

Bez maline svi živimo, a bez mleka bogami nikako !!!!!!!

O cemu li ti pricas ? Kakvi poreski obveznici. Kakav hir.
Drzava samo od izvoza maline prihoduje oko 250 miliona evra godisnje. Zasto nebi kroz subvencije, odnosno, povracaja dela te zarade u proizvodnju, podigla tu zaradu na recimo 300 miliona. Zasto da uvozimo malinu ako mozemo, a mozemo, sami da je proizvedemo. A na taj nacin se novac poreskih obveznika povecava a ne trosi.
Jel ti sad bar malo jasnije ???
I uopste nije bitno dal su u pitanju maline, kremenadle ili lekovito bilje, bitno je da se gotovo celokupna proizvodnja izvozi i cela zxarada nam ostaje u drzavi. Zato drzava mora da subvencionise takvu proizvodnju (bilo cega) i da joj maksimalno pomogne ko sto rade sve ozbiljne drzave sveta
 
А нико овде не каже у коју земљу иду наше малине и купине и чије су хладњаче и за кога раде наши хладњачари. То је Немачка. И велике корпорације као што је доктор еткер. Они имају монопол на откуп и они диктирају откупну цену. Тако рећи тржиште не постоји. Ви сви знате како се понашају велике корпорације њима је циљ само профит по сваку цену и по цену рата. Добро да нам не отму све као што су отели рудна богатства и косово. То се зове либеларни капитализам. Овде је једино решење престанак производње, зашто да нашим знојем гојимо дебеле фашистичке гузице.
 
U Brusu trecina hladnjacara propalo, jer prosle godine nisu mogli isplate ni 120 din malinu narodu, pa ove godine nece ni uzimaju. Problem je EU. Koja je dala direktive velikim uvoznicima da ne placaju nasu malinu po vecoj ceni nego poljsku. Monopol postoji ali ne ovde vec spolja. Ovo vam kazem jer pricate svakojake gluposti po forumu. Pa reko ajd da vam kazem istinu da znate.
 
То што имате малина треба скувати пекмез добро га укувати да може да стоји неколке године а ја ћу од мојих купина да направим вино и да будем пијан сваки дан.
 
Nazad
Vrh