Ja sam samo zeleo da pojedine stvari demistifikujem, da ljudima pomognem da bolje prodaju svoje maline. Ne volim kukanje i prebacivanje krivice na suprotnu stranu, smatram da mnoge stvari zavise upravo od nas samih. Udruzenja su dobra, pozitivna praksa o njima postoji, samo nasi ljudi treba da sednu, da se dogovore i da pocnu da rade.
Problem kod poklonjene hladnjace u Prilikama je taj sto ljudi nisu to znali da postuju, ja zato preporucujem da svako mora da plati "ulaznicu" u klub, jer kad odvoji svoj novac onda ce puno bolje ceniti i postovati to sto je platio. Obzirom da jos nisu znali posao da vode kako treba a smatrali su da su najpametniji (kako to obicno biva kod nasih ljudi) onda nije ni cudo sto je hladnjaca u Prilikama propala a sa njom i jos jedna ideja i pomoc drzave koja je na ovaj nacin zelela da jednom za svagda "skine proizvodjace sa vrata". Posle ovoga a bilo je jos ovakvih primera sirom Srbije mislim da proizvodjaci vise nemaju prava da se bune i busaju u grudi kako im neko otima novac i kako se neko bogati na njihov racun.
Takodje, govorilo se ranije, samo da nam dodju stranci da se otarasimo ovih nasih, stranci ce sigurno bolje da placaju malinu nasu zlatnu, i sta se desi???? Dodjose stranci u velikom broju, od Leskovca, preko Arilja, Pozege, Valjeva i ko zna gde sve jos i.... I proizvodjaci opet nezadovoljni, pa cekaj, trazise li oni da dodju stranci, i stranci dodjose, pa kako to onda opet da su nezadovoljni? Stranci, tj strani kapital ne trpi netrzisno poslovanje, ne trpi ucene i politicke kombinatorike, oni prate trziste i na osnovu toga nesto kupuju ili ne kupuju, a nasi ljudi nikako to da shvate. Sada, posto ni stranci vise ne valjaju a nece da se udruze, ne odgovaraju im cak ni javna skladista, koje je sledece resenje, da li uopste proizvodjaci imaju ozbiljne predstavnike koji znaju sta traze? Bojim se da sadasnja udruzenja uopste nisu dorasla zadatku koji bi trebalo da urade, oni vise koriste argument ucene kako bi postigli svoje ciljeve a to vise niko nece da trpi, pogotovu sada kada je trziste puno stranih firmi koje dobru znaju svaki cent gde je i kako potrosen.
E sada sto se tice cena i dobrih i losih godina, tu imamo jedan veliki problem a to je nas mentalitet, koji je los i po proizvodjace a i po hladnjace. Zasto? Kada proizvodjaci dobro zarade, sta bi pravi domacin trebao da uradi? Da li sav novac domacin treba da potrosi na luksuz (kupovina automobila), kuca (opremanje, uredjivanje, sredjivanje), odlazak na letovanje (cesto zanimljive destinacije i jako skupocene) itd... , ili mozda domacin treba da kaze ovako, hajde sada kada sam zaradio da malo ulozim u proizvodnju, da nabavim mrezu, da sredim prilazni put, da pokusam sa drugim sortimentom i sl isto je primera beskonacno mnogo, deo naravno da se potrosi sta srce zeli a deo da se ostavi za "crne dane" kada bude tesko i kada ponestane novca a nekako treba pregurati do sledece sezone. Nasim domacini su nazalost ljudi iz ove prve grupe...
Ali nisu problem proizvodjaci,domacini, i hladnjacari su problem, zasto oni, i oni cim zarade neki novac, ne prave nikakavu rezervu nego ga ponovo reinvestiraju ili trose na luksuz, automobili putovanja, stanovi, lokali i sl primera je bezbroj. Ovde dolazimo do situacije da nema novih inovacija, novih proizvoda, ne ulaze se u marketing, ostaje se bez prekopotrebnih obrtnih sredstava i jako bitno i hladnjacar dolazi u situaciju kao i proizvodjac da kada trziste malo zastane a njega svi pritisnu onda veoma lako moze doci do pucanja celog sistema (ovakvih primera je dosta sirom Srbije).
Na neki nacin i proizvodjaci i hladnjacari se neodgovorno ponasaju prema svom poslu i na taj nacin jedni drugima otezavaju umesto da zajedno saradjuju. Jer kada je slab hladnjacar slab je i proizvodjac i obrnuto. Mentalitet i jednih i drugih je isti i zbog toga trpi posao, jer za 40 godina proizvodnje mi se nismo makli dalje od rolenda, griza, bloka, bruha, pothladjene maline, tj nismo otisli dalje od poluproizvoda.
Sta sve ima od malina, ima sok, dzem, vocno punjene, alkoholno pice (rakija), vocni jogurt, kolac, energetsko pice, pivo (sa ukusom maline), kozmeticki proizvodi, razni konditorski proizvodi (cokolade i sl), koka kola (sa ukusom maline) i gomila drugih proizvoda. Znaci u samom startu imamo velike greske, jer nismo ulagali u posao, nazalost postali smo zemlja treceg sveta iz koje se samo izvozi sirovina. Neko kaze malina 20 eura, slazem se ima i vise, ali ko skida kajmak tu, da li mi ili neko drugi? Naravno neko drugi, mi nismo ulagali u posao, nismo mislili o buducnosti, mislili smo da cemo vecito biti prvi, slava nas je uljuljkala a to nije dobro.
I sada smo tu gde smo, proizvodjaci nezadovoljni bez ideje i volje da stvari uzmu u svoje ruke a hladnjace previse staticne i bezidejne kada je pitanje uvodjenje novih tehnologija, poznavanje trzista i uopste jednog zdravog i odgovornog pristupa poslu.