Znam ja da naučne i neke merne metode kažu da treba zaoravati ali ja to na svojoj koži u pozitivnom efektu nisam osetio.
Nisi bio dovoljno strpljiv i jako grešiš. To što izoravaš štapove od pre tri godine je znak da ti je zemlja "mrtva", a to je posledica spaljivanja od ranijih godina(decenija). Drugo, kad je već zemlja mikrobiološki mrtva, postoji način i to da se popravi nanošenjem odgovarajućih mikrobiološkim preparatima i dodati nešto azota(desetak kilograma aktivne materije po toni mase) jer se prilikom razgradnje organske materije troši azot iz zemljišta.
Vazdušni džepovi??? Dakle neodgovarajuća agrotehnika: nekvalitetna osnovna obrada/priprema, izostavljanje valjkanja...
Sve u svemu linijom manjeg otpora - šibica i bež, a posle kukate: "Jao, majko kakva suša!" i prizivate pomoć države, a rugate se kad vam neko priča o prednosti po pitanju vododrživosti humoznijih zemljišta u odnosu na zemljišta siromašna humusom.
Žetveni ostaci su toliko dragoceni da ono što njihovim spaljivanjem biva uništeno(ugljenična jedinjenja, tj. organska materija) čak i nema da se kupi u poljoprivrednoj apoteci ni za kakve pare. Pošto ste i ti i tebi podobni u stanju da takvo nešto uništite, sigurno je da imate i para za razbacivanje, pa bi trebalo država da preduzme nešto po tom pitanju.
Ako već insistiraš na piromaniji, onda si se mogao celu zimu grejati na to, a ne da se u ovoj sveopštoj krizi na sva usta hvalisaš rasipništvom. Takvu bahatost treba bez milosti kažnjavati. Da sam te ja video da tako nešto radiš znaj da bi bio fotografisan i bez trunke oklevanja prijavljen nadležnima. To jednostavno ne sme da se radi.
UA!
---------- Poruka napisana u 23:30 ---------- Prethodna poruka je at 23:21 ----------
Diklofen,samo zaoravaj,a paraziti se javljaju u kukuruzu u setvi,a ti zastiti seme dodatno nekim insekcidom,imas jeftinih sa karencom i od sedam dana.
Postoji i jedno "špansko selo" koje se zove plodored. Dijabrotika nanosi štetu na kukuruzu u monokulturi. Pre je moglo i da se seje kukuruz na kukuruz dve godine uzastopce, ali danas više ne.
Moj otac je samo jednom, bar koliko ja znam, upalio žetvene ostatke(u vreme ono kada nije bilo kažnjivo) i nikad više.
Ja redovno rasturam i zaoravam, kako to da ja nemam ni buba ni bolesti, a i ne primenjujem zemljišne insekticide niti dodatno tretiram seme? Uzmem jedino ponekad gotov suncokret tretiran kruzerom ako sejem posle kukuruza.