Ракија од шљиве

Odležavanjem joj se ne može smanjiti tvrdoća a rizikuje se razvoj većeg broja mikroorganizama koji isto tako prave zamućenje kada ih alkohol potamani. Prokuhavanjem se ukloni nešto kalcijuma i željeza ali ne i ostalog što je nedovoljno da bi se od nje napravila meka voda koja neće uzrokovati zamućenje, koje onda utiče na okus i aromu. Samo demineralizovana ili destilovana voda. Ovu zadnju možeš i sam praviti.
 
Kad smo već kod destilovane vode, imam potrebu za par stotina litara ove vode za razblaživanje rakije. Nekad smo probali da "ispečemo" bunarsku vodu u kazanu i to je išlo ali je bila potrebna manja količina, sada to moram raditi u većem obimu, pa me interesuje da li treba dodati u vodu još nešto ili destilovati samo vodu, takođe kad ostane nešto vode u kazanu, da li je za novu turu poželjno prosipati tu vodu ili samo dopuniti kazan. Da li je to dovoljno da bi se dobila voda koja je po propisima za razblaživanje žestokih pića ili joj se mora raditi još neka operacija. Unapred hvala.
 
Destiluje se samo voda bez ikakvih dodataka. Ne moraš prosipati ostatak možeš raditi i dopunjavanje kazana. Dobije se više nego zadovoljavajuči kvalitet vode koja se koristi za razblaživanje. Jedino nemoj dozvoliti da dugo stoji neupotrebljena jer je sklona kvarenju.
Najvažnija „operacija“ je priprema, odnosno pranje kazana prije destilacije vode.
 
Pa čini mi se da sam negde čuo da se baca prvih nekoliko litara zbog ostataka koji se teško peru ( aparat i sl.), a kazan ću naravno što bolje da isperem. to se tiče "kvarenja", imama nameru da rakiju razblažim na 2 ili 3 puta ( sa 26 gradi na oko 19 gradi) pa bi to radio u razmaku od oko 15 dana. Mislim da joj neće biti ništa ako je čuvam recimo ne više od 2 meseca. Ovo oko prosipanja ostataka sam pitao zbog toga što mi se čini da će možda u toj vodi ostati veća koncentracija neisparljivih komponenti ( da ne lupam ne znam tačno kojih) koji čine vodu tvrdom.
 
Kao što sam prethodno naglasio, potrebno je obaviti temeljitio čišćenje kazana pa je nakon toga nepotrebno bacati prvih nekoliko litara destilata. Čišćenje podrazumijeva upotrebu kristalne ili kaustične sode, ribanje, ispiranje, nakon toga destilaciju sa manjom količinom vode u kazanu, u kojoj je tabarka prazna da bi na lulu u trajanju od nekih 15-ak minuta izlazila isparenja. Po završetku se prosipa ta voda, uradi blago ispiranje i sipa voda za pravu destilaciju.
Za čuvanje na ovaj period ne bi trebalo biti problema na nižim temperaturama ako su posude napunjene do vrha i dobro zatvorene za pristup vazduha.
Hoće ostati u kazanu u koji se dosipa voda veći dio neisparljivih jedinjenja ali to nije bitno jer se radi o maloj količini od cca. 300 mg/l. Pa ništa ne znači njihova par puta veća količina, a ionako su neisparljiva.
 
video sam neke "studije", da glava najviše boli od rakije/vinjaka, a najmanje od vodke i džina. Voleo bih da mi neko objasni, zbog čega je to tako, ako je zaista istina.
 
Kao što Tintoreti reče pusti nečiju praznu priču ili „marketing“, u pitanju je samo koncentracija alkohola u organizmu pa potom i u krvi. Ona zavisi od načina i brzine, unošenja i razgradnje alkohola. Glavobolja u ovoj situaciji je rezultat nivoa poremećaja ritma organizma, posljedičnog smanjenja šećera u krvi, širenja krvnih žila, izazvanog većeg djelovanja različitih hormona i sl. i krajnjih produkta razgradnje alkohola.
 
vidis mene glava uvek vise bolela od votke i viskija nego dobre rakije al ponavljam dobre u kojoj se baca metil na pocetku i nema secera ni gram
 
Pozdrav svima. Da li je neko od vas imao iskustva sa povecanim sadrzajem kiseline u rakiji i koriscenjem kalcijum karbonata za smanjenje kiselosti? Konkretno me interesuje koliko CaCO3 se dodaje na 100l rakije i nacin na koji se to radi.
 
Sve je to normalna pojava, zato se između ostalog i radi druga destilacija-prepek. Ako je bila u pitanju solidna fermentacija a prepek destilaciju uradiš onako kako i treba, sadržaj isparljivih kiselina se smanjuje za nekih 80%. Ako nije problem prepiši nalaz analize, ili ga skeniraj pa postavi.
 
Poslednja izmena:
I ja sam u prvoj poruci pomislio da se radi o rakiji, u kojoj bi onda ključna stvar bila ovo što si pitao. Kako je rekao da je meka i da nema izraženih mirisa, ni na sirće ni na aceton, onda je jasno da neće ni imati problema koji bi se eventualno trebali rješavati sa CaCO3.
 
Rakija mi stoji u novom hrastovom buretu već osam meseci. Pitanje je, da li toliko stajanje u buretu može da naškodi rakiji?ž
 
Nazad
Vrh