Ракија од шљиве

Ne kazem ja da je ispravno sto tako radim,vec da se tako od vajkada radilo i radi u mom kraju.Ovde sam da bih naucio nesto sto ne znam,da to primenim u praksi.Zato i pitam sme li se dirati komina,jer ja vec 19 godina nakon punjenja kace sljivom dodam vodu da sljiva u njoj "ogrizne" i zatvaram kacu najlonom.Ne diram dok ne pocinjem sa pecenjem rakije.Tada sa vrha bacam pogacu koja se napravi,kao i kospu sa dna kace.
Sto se tice mog pitanja za presipanje komine,i sam si rekao da kospa nakon tri nedelje(stenlej,a kod ostalih sorti duze)ostaje zatvorena.U toku te tri nedelje meso se odvoji samo od kospe,a u koliko se ne pece odmah,da li šteti komini presipanje u drugi sud kako bi se odvojilo od košpe?
 
dfiskal, pitao sam Ratosa za vodu pošto se oko toga vodila polemika... :)

balansero, nisam stručan, ali mislim da ne valja da se presipa. Čak šta više, ako se na vrhu pojavila bela pena od truleži plodova, istu treba izvaditi pre nego se bure pomera ako za tim ima potrebe, kamoli da se presipa..
 
Oktopod: Što se tiče vode, kad završim muljanje operem muljaču, džakove i kofe (sve to nad samlevenom masom)i ako treba dosipam još malo da mi izgleda tečno. Mislim da ne grešim uvek sam to radio jer stenlej kada se izmulja prilično je gusta. Ne dodajem nikakve kvasce ali vrenje je u zatvorenim sudovima sa oduškom u vodi što se vidi na snimku.
 
Izvini nisam pogledao snimak, preko mobilnog sam čitao poruku...pa eto i ti se slažeš za vodu, na to sam hteo da stavim akcenat jer se oko toga vodila polemika a ti kažeš "svako radi šta je najbolje", a mislim da priča oko vode više nema smisla da li treba ili ne, jednostavno treba.
 
dfiskal, pitao sam Ratosa za vodu pošto se oko toga vodila polemika... :)

balansero, nisam stručan, ali mislim da ne valja da se presipa. Čak šta više, ako se na vrhu pojavila bela pena od truleži plodova, istu treba izvaditi pre nego se bure pomera ako za tim ima potrebe, kamoli da se presipa..

Postovani prijatelji,

U pravilno pripremljenom kljuku..nema, ne postoji ,"trulezi plodova".."pogaca" i ostalih "sinonima" i naziva... itd..pokusavam da pomognem sa izuzetno dobrim namerama..Ako mesas kominu nemas "pogace"...ako sumporises plod,ili ti tretiras ga vinobranom, i zasejes domace kavasce,citaj selekcionisane kvasce, obicno su francuski.. pre pocetka vrenja ..nemas "trulih plodova"...itd..itd...pa msm..Izvinite na smetnji...Izazibvanje vrenja "prirodnim" ili ti divljim kvascima nije losa ideja..ali ,treba da znate da ti kvasci "rade" do 18% secera..itd..zanci produzeno vrenje...selekcionisani idu i do 27% uz optimalan rok vrenja...itd..itd..ljudi..proizvodnja rakije je "teska industrija"...nikada ne zobaravljajte to!!!!


S postovanjem
 
Poslednja izmena:
Ja sam prošle godine imao jer sam bio nov u šljivama pa nisam prskao protiv truleži plodova...nismo ubacivali one pobelele ali su neke očigledno imale te sipmtome samo manje vidljive...pa se onda te gljive šta li su razvile u komini, ne mislim na pogaču koja nastaje ne mešanjem.
 
Lepo što se povela malo priča o upotrebi vinobrana i sselekcionisanih kvasaca. Ja sam sa mojom kominom od čačnke imao problema prvih nekoliko dana jer je prelazila iz bureta bez obzira što sam ostavio nekih 15 cm prazne kace, možda sam trebao još.Inače kace zatvaram posle odvajanja koštica i izvodim crevo za odušak u flašu sa vodom. Međutom nešto mi se čini da sam čuo da selekcionisani kvasci sprečavaju burno vrenje pa bih molio stručne da meni i drugima koji to ne znaju objasne kako se radi tzv. sumporisanje i šta je efekat a posebno kako se koriste pomenuti kvasci i koja vrsta bi mogla da se koriste za rakiju pošto sam čitao da ih ima puno, naročito vinarije koriste posebne vrste za posebne vrste vina. E sad ako može to u kratkim crtama ili neki link posvećen ovoj temi. Takođe bih pitao za vaša iskustva sa posudama za ispiranje rakije kroz vodu, pošto moja posuda koju sam skoro nabavio očigledno ne funkcioniše, jer po završetku pečenja u posudi za ispiranje je rakija iste jačine kao i loncu gde je sva rakija koja je ispečena tj. čini mi se da se rakija prosto izmešala sa vodom i to je sve. Inače posuda ima kapacitet oko 5 litara vode koju sam skoro napunio destilisanom vodom koju sam destilisao na kazanu a rakija se kroz jednu cevku dovodi do dna pa bi onda kao trebala da prođe kroz vodu i prelije se iz posude. E sad nije mi jasan princip kako to rakija može prvo da kroz vodu padne na dno a onda se kroz istu tu vodu popne do vrha posude jer ona je ili lakša ili teža od vode, i kako to da kad se rakija razblažuje vodom ona se onda meša a sad se ne meša sa vodom neko prolazi kroz nju ali sam ipak hteo da probam.
 
Postovani @Zicaprom,

Od 11-12 stranice ove teme..imas sve lepo objasnjeno i ne bih da se ponavljam.Sve sto si cuo/procitao je tacno,pogotovo oko selektvnih kvasaca koji sprecavaja "burno vrenje"..i sumporisanja vinobranom..itd..Posudu za ispitranje rakije i ne moras da koristis..istu "proceduru" mozez da uradis i nad "sudoperom" u kuhinji sa obicnim loncem od 5l, gde je efekat 0%...Pranje .i/ili ti ciscenje rakije se vrsi tokom 2-3 frakcije..iodnosno prilikom prepeka..znaci dobar mojstor koji mora da slusa "gazdu"..kako to treba da uradi..Koncetracijom alkohola (prepek), koncetisu se i aromatici, koje mi nazalost ne osecama,kako zbog nesavrsenstva naseg jezika,kao i zbog "nerastvorenih" aromatika koji su ostali "ucaureni" u prepeku..od 60-72% aklohola..itd..itd.Razblazivanjem prepekao na na 42-50% alkohola dobija se i miris i ukus,naravne ne odmah..Ovo je najkrace..posto toga ima pisano od 11-12 stranice..Posto je kod tebe pocelo "burno vrenje"..povratka nema..i nema sumporisanja, i stavljanja sel.kvasaca.za ovu godinu je to zavrseno..Savetujem ti samo dobro mesanje kljuka, a ono sto "kipi" odvadi u drugo bure..Posto nemas refraktometar,da bi utvrdio kada je vrenje zavrseno, koristi obicnu tehniku sa upaljacem, naime upali upaljac i prinesi ga povrsini komine koju nisi promesao, ako se ugasi onda vrenje i dalje postoji, a ako se ne ugasi vrenje je zavrseno, i imas jos 24h da pocnes destilaciju..


S postovanjem Misa
 
Poštovani Dfiskal hvala na savetima ali za mene još uvek nije kasno da probam sa kvascem i vinobranom pošto mi je ostalo još malo neobranih šljiva tj. imam još oko 2 do 3 tone stenleja koji kod nas još nije sazreo za rakiju pošto ja čekam da mi šljive sazre u drvetu koliko god je to moguće. Ono što mi je preskakalo na početku vrenja sam odvadio i sa njim napunio još jednu kacu. Slažem se da je ispiranje kroz vodu samo mit, a što se tiče refraktometra imam jedan i koristim ga da izmerim šećer kod šljive pre vađenja koštice, ove godine je čačanka imala oko 21% šećera, što ja mislim da je odlično ( to je direktno vezano za veliki broj sunčanih sati i 6 zalevanja koje sam odradio), pa sam dodavao vodu u kominu i to oko 20% tokom muljanja jer mi je i kljuk bio dosta gust bez vode tj. kao pekmez. E a za određivanje kad da se počne sa pečenjem (svečano je počelo juče i nastavljeno danas, mada to radi moj otac ja ne stižem ovih dana ) koristio sam širomer. Izvadio sam iz komine tečni deo, sipao u veću epruvetu i merio širomerom koji je pokazao 20 stepeni po "ešelu" što je po nekoj mojoj računici 20 podeljeno sa 4 i minus 4 jednako 1% šećera a meni je to bio dovoljan znak da počnem sa pečenjem. Mada nisam počeo odmah već 2 ili 3 dana posle merenja. Da li mora odmah da se peče kad šećer padne približno nuli ili , pošto u komini nema koske i zatvorena je, može i posle nekoliko dana jer ne mogu da stignem sve odjednom s obzirom da sam muljao i po 3 tone na dan a ne može se toliko ispeći. Izvinite što nisam lepo iščitao temu ali ću pokušati da na gore pomenutim stranicaam nađem nešto o kvascima.
 
Postovani,
Ma, ne sekiraj se, trebalo bi odmah, posto ti je ostalo 1% secera..odnosno , mozda suva materija koja laze pri ocitavanju, samo ne dozvoli da ti kljuk padne na dno kaze..tj. da ostane na povrsini "vino" od sljive..podrazumeva se na nemas "pogacu" .na vrhu kace.Sustina je sto pre..toplo je vreme..Proveri jos jednom tu sljivu Stenlej..ne mogu da verujum da je toliko "slatka" ..psto ona i nije rakijska sorta..Predlazem ti da malo procitas nase ,rakijasje dopise od #211 poruke pa na dalje...strana 11 pa dalje..ima svasta da ti "padne napamet"..
 
Možda sam se loše izrazio ali 21% šećera je imala čačanka rodna i oko 20 % lepotica a stenlej ćemo videti za koji dan. Dosta sam se plašio da mi ne zagoreva kazan pošto je to klasični kazan od 160 litara na kipovanje ali nema mešač, kod nas se takvi slabo rade. Ovo mi je prva godina da iskoštičavam šljivu pa nisam imao iskustva. U tu svrhu sam na rešetku koja ide na dno kazana pričvrstio materijal od džakova, sargiju ili kako je već ko zove i probao - radi. Primetio sam da se uhvati malo u samom kipovanju ali čim mu bacim malo vode i istrljam krpom skine se tako da sam zadovoljan, a za narednu godinu sam se dogovorio sa našim kazandžijom iz Svrljiga koji mi je prošle godine i pravio ovaj kazan, da napravimo još jedan ali sa duplim dnom, jer onda nema šanse da zagori.
 
sve pohvale za Ratosa, i kao sto je rekao svako radi na svoj nacin al mslm da on radi na veoma dobar nacin i sistem, i covek je kao sto vidimo dobijao nagrade i priznanja.oktopode rekao je da dolije vode ako vidi da je komina gusta sto smo se i pre slagali ali se nismo slagali da se napuni bure skroz vodom da sljiva pliva u nju, sta je zastupao ironmen.sve u svemu ni jedno nije pogresno ali pecenje rakije u kucnoj varijanti je najbolje kao sto radi Ratos,dok od ironmena imamo iskustvo priznate destilerije mada ona koristi i kvasac itd velika je razlika. SVE U SVEMU PRICA JE GOTOVA :off_topic:.Srecno ko pali ludu masinu :veseljak::
 
@jelnik
SVE U SVEMU PRICA JE GOTOVA
:off_topic:


Da li ovo znači da na ovom forumu više ne treba da se piše o spravljanju rakije ili sam ja loše razumeo ?!?!
 
lose si razumeo.a i niko ne moze da ti zabrani da pises...valjda,jer ne razumem na sta si mislio mozda ti neko brani?! a ja sam se samo saglasio sa oktopodom da je prica na temu vode o kojoj se raspravljalo,kao i sto on kaze gotova barem nas koji smo imali nedoumice.
 
Doca, dfiskal je stigao da sve lepo objasni ! :ppozdrav:
Kako napreduju vaše komine kolege ?

Hvala kolega na pitanju, lepo napreduje..pogotovo kljuk pripremljen za lozovacu oko 1200L kljuka (Shadone i Caberne+ostale "lisiscine" )..Sto se tice konstatacije @jelnik-a ,voda se uvek dodaje, u to ne sumnjaj, da li je ti dodadajes da "ogrezne" u sveze voce..i/ili NV (Njegovo velicanstvo - majstor kazandzija)..sasvim je nebitno.Ako je gust "kljuk"..NV mora da ga "razblazi" inace "zagore " mu kazan..itd.itd..Po meni je bilo nepotrebno i pocinjati "pricu oko vode",mada, ima smisla, zbog upoznavanja sa tehnologijom, novih clanova,koji su bili malo "lenji" i nisu procitali sve poruke ove teme.Sustina je,optimalna kolicina vode prilikom destilacije,smanjuje "zagorevanja " kazana, povecava visi % odvajanja alkohala iz kljuka,(od pekmeza rakija ne biva)..itd.itd.Postovani @ironmen je zaista,po meni, isto lepo objasnio..itd..itd

Ps.Postovani @zicaprom, ne bacaj pare za izdradu kazana sa duplim dnom , mesalicom itd..Svaki iole ozbiljan majstor- kazandzija zna sta treba da radi da mu ne zagori kljuk..Primer...pitaj suprugu ,kako joj "zagori" pasulj..Odgovor je "pa, voda je isparila..." itd..Logicno zar ne?

S postovanjem Misa
 
Poslednja izmena:
Pecem rakiju u prevrtaču,i za 19 godina ni jednom mi kazan nije zagoreo zahvaljujuci dovoljnoj kolicini vode.Inace,to sebi ne bih ni smeo dozvoliti jer kazane uzimam od jednog ili drugog ujaka,tako da bi to bilo ravno potpisanoj smrtnoj presudi

- - - - - - - - - -

:osmeh:.......
 
Logicno @balansero...svaka cast..imas vise odradjenih "tura",kazana..ali, imas i vecu iskoriscenost alkohola iz komine.,bez zagorevanja kazana.Alkohol i aromatici se ne gubi iz koma...da li imas 2 ili 5 kazana..govorim o prvoj frakciji..

Pozdrav Misa

- - - - - - - - - -

Poštovani Dfiskal hvala na savetima ali za mene još uvek nije kasno da probam sa kvascem i vinobranom pošto mi je ostalo još malo neobranih šljiva tj. imam još oko 2 do 3 tone stenleja koji kod nas još nije sazreo za rakiju pošto ja čekam da mi šljive sazre u drvetu koliko god je to moguće. .

Ne gubi vreme i novac..ova sorta nije za rakiju ..probaj da je prodas svezu...gubis vreme..nema sansa da ti "pokaze" ,vise od 16% ..a to znaci dodavanje secra do 18,6% i sumporisanje...a arome su 0 (nula)...jedino ako je "mesas"sa nekom nasom sortom..uzaludan posao..izgubio si "jestivu" sortu...i izgubio "rakijsku" sa kojom si je "mesao"...jednostavno zar ne?..kako hoces?!!
 
E vidis,u mom kraju BAS taj stenlej najvise vole za rakiju.Ne interesuje njih sto je ta rakija losijeg kvaliteta,njima je bitna kolicina.Cinjenica je da stenlej bolje baca,cak 3-4 litra po kazanu.Inace,ovde vole da otkupljuju suseni stenlej,zbog velicine i sjaja,tako da se u Valjevskom kraju izuzetno ceni.Po meni,na zalost-bez razloga.Jedino sto kod nje cenim ja otpornost na sarku.
Inace ja ga ne volim,u vocu imam samo dva komada(utrpali mi u cacansku rodnu),jer ja sljivu koristim iskljucivo za rakiju pa je tako prodajem.
 
Izašlo je prvih 16 kazana do sinoć. Kazan 160 litara, daje 40 litara meke na 11 gradi i nijedan nije zagoreo. U kazan je na rešetku koja se nalazi na dnu pričvršćena sargija tj. poderan džak i naravno da se sipa i voda, mada sam ja u mom pekmezu vodu dodavao još prilikom pasiranja. A što se tiče stenleja, nisam siguran za šećer, refraktometar će da kaže, ali je jedar i krupan jer sam ga više puta zalivao i ne pada mi na pamet da ga takvog prodam na 20 dinara kolika je njemu trenutna cena. Ne mislim da je od njega toliko loša rakija, mada naravno da prednost dajem čačanskim sortama koje i imam više, tj. mislim da sam njegovu najveću boljku kosku u komu rešio iskoštičavanjem a i tako ću ove godine imati oko 1000 litara ljute na 25 gradi koja ide u 2 glanc nova hrastova bureta na odležavanje, tako sam radio i prošle godine, a naredne godine u inox na razblaživanje i mešanje tako da kad se izmeša sa 4 puta većom količinom od čačanke mislim da će se dobiti pristojna rakija. Razmišljam da naredne godine tu rakiju smešam sa rakijom od prošle godine te da dobijem malo veću količinu ujednačene rakije da mogu da registrujem radnju i izađem u prodaju. Naravno moram do tada da nađem i nekog dobrog tehnologa kojeg i tako moram da imam po zakonu a siguran sam da bi imao šta da doda na moj rad.A i u procesu sam traženja ambalaže pa ako neko zna neku bolju firmu koja uvozi staklo neka javi, može i na PP.
 
Nazad
Vrh