Žetveni ostaci-biomasa kao energent za grejanje domaćinstva

Nadalj drugar je ove godine ugradio baš takvu cisternu od 3000l kao toplotni akumulator.Uz pritisak od nekih 0.5 ona se sva naduvala i deformisala da su morali da je krpe i ojačavaju.Suviše je meke konstrukcije.

Uzmi u obzir kako je u tom akumulatoru pritisak ko u sistemu grijanja.
I tanak lim za cisternu nije dosta jak da to izdrži.

A potreba je oko 50 litara na kW snage minimalno.
Što više toliko više komforta.

Poslednja izmena:
Za ove potrebe se koriste rezervoari cilindričnog oblika zbog pritiska u sistemu.
Kapacitet akumulatora netreba da se pravi u odnosu na veličinu kotla, već u odnosu na količinu toplote koju treba da zadrži u zadatom periodu vremena, u praksi je što veći to bolji.

Pročitah ovu temu i vidim da su mišljenja različita neki kude a neki hvale grejanje na bio masu ja ću napisati kako sam ja to uradio kod mene a ko misli da izmišljam dobrodošao je kod mene da dodje i da se lično uveri u moje tvrdnje
Prvo i osnovno imam 220 kvadrata grejnog prostora 110 prizemlje i 110 sprat kuća je izolovana samo sa zapadne strane stolarija je drvena nekadašnji slovenija les i imam na spratu stiropor plafonski postavljen
Peć sam pravio ja ito kotao sam zazidao sa 370 šamotnih cigala koje akumuliraju toplotu ali sam spolja postavio kamenu vunu da se ta toplota nebi širila dalje već ostajala kao akumulacija, šta sam time dobio e pa to da sam npr prošle godine potrošio 420 bala koje ove godine kad sam izbalirao koštalo me je celih 15 litara nafte i platio 4000 radnicima da to sve potovare i slože u šupu što znači trošak za grejanje ove sezone da zaokružim na 7000
Ja razumem da je grejanje na pelete i na ugalj možda komfornije ali za mene ekonomska isplativost takvog grejanja u odnosu na ovo sigurno neće preovladati da menjam nešto

Videću večeras da uslikam kad odem da ubacim balu ali nema šta puno da se vidi jer je sav obložen sa kamenom vunom i preko toga je stavljen lim

Koliko litara vode staje u taj kotao, za koliko bala je? Slikaj ga iznutra, a ako to nije izvodljivo nacrtaj bar skicu da se vidi kako izgleda ložište, kako je povezano sa dimovodnim kanalima, pepeljara i sl.

To sa šamotnim cigljama sigurno doprinosi da uslovi sagorevanja u kotlu budu odlični i da sagoru i gasovi koji inače odu sa dimom. Ali ne znam koliko je efikasno predavanje toplote akumulisane u šamotu na vodu u kazanu kad se stane sa vatrom (kad izgori bala). Po tvojim iskustvima bih rekao da je dobro ali opet, voleo bih da čujem i druga mišljenja o tome...

Nemogu da uslikam sad nešto telefon zeza ali čim to sredim postaviću slike i bar nešto nacrtati da se vidi a za šamotne cigle vidim iz ličnog iskustva da je efikasno a kad sam ih kupovao čovek koji ih pravi mi je pokazao kako da ih okrenem da bi manje ispuštale toplote napolje već da se toplota vraća nazad prema ložištu.
Cug na pepeljari mi nedihtuje baš najbolje kad je skroz zatvoren pa uvek malo vuče od dole i zbog toga nesmem da naložim jednu za drugom balu već mora da prodje najmanje 3 i po sata jer ako ubacim ranije onda mi podigne temperaturu i do 100 stepeni to mi se jednom desilo od tada strogo vodim računa da mora da prodje najmanje 3,5 sati ali inače ja sad trenutno naložim jednu u 6 ujutro jednu u 1 po podne i jednu uveče kad je malo toplije onda samo dve dnevno

Akumulaciona posuda može da se napravi i od bidona, tj kocke od 1000 litara koju svi koriste za nošenje vode za prskanje. Jedina je razlika (a i problem) što onda mora da se ugradi dve pumpe, jedna od kotla do bidona, a druga od bidona do kuće, a bidon mora da bude iznad celog sistema i ostaje otvoren jer ne trpi nikakav pritisak.

Akumulacioni rezervoar za otvoren sistem može biti bilo kakvog oblika,ALI za zatvoreni sistem MORA biti cilindrična sa dancetom i gore i dole

- - - - - - - - - -

Nadalj drugar je ove godine ugradio baš takvu cisternu od 3000l kao toplotni akumulator.Uz pritisak od nekih 0.5 ona se sva naduvala i deformisala da su morali da je krpe i ojačavaju.Suviše je meke konstrukcije.
Može,ali SAMO za otvoreni sistem :osmeh:

Nije uradi sam.Radila je neka firma sa renomeom.Jedino što je on malo preterao kada je kupovao peć pa uzeo krematorijum u koji stane 3 bale i koji ima 250 kw pa je dolazilo do topljenja pumpi i raznih ostalih igranki.

Grejao je kuću i pomoćnu zgradu od možda 300 kvadrata a ove godine su prikačili i tastovu kuću preko 300 kvadrata na njegovu liniju jer onako ne može.

Poslednja izmena:
Akumulacioni rezervoari se ne prave pod pritiskom!! u njima je voda koja ne mora da ima ni sigurnosni ventil nego samo odušak, i koristi samo jednu pumpu. Kako inače mislite da se koriste bazeni za akumulaciju:) Razmena se obavlja izmenjivačem, sa jednim ili dva izmenjivača. U dobrim sistemima (solarni) se višak toplote šalje u akumulaciju i koristi po potrebi, obično trokrakim ventilom kojim upravlja automatika. Danas je ta automatika izuzetno jeftina za par stotina evra može da se nadje kompletna automatika sa senzorima, jednim ili više trokrakih ventila.

Akumulaciona posuda može da se napravi i od bidona, tj kocke od 1000 litara koju svi koriste za nošenje vode za prskanje. Jedina je razlika (a i problem) što onda mora da se ugradi dve pumpe, jedna od kotla do bidona, a druga od bidona do kuće, a bidon mora da bude iznad celog sistema i ostaje otvoren jer ne trpi nikakav pritisak.

Sta je bidon? Da li je skup? :sta:

Sta je bidon? Da li je skup? :sta:

photo0003.jpg

Ljudi, ako već pravite akumulator pravite onda ga pravite onako kako treba. Struka je pokazala da je najbolji cilindrični oblik i to sa što većom visinom, da bi se dobilo što bolje raslojavanje vode (na vrhu topla, na dnu hladna). Sa kockom i drugim oblicima se to ne postiže u toj meri kao sa cilindrom, slabije je na pritisak, teže je za izolovati i sl. Takođe su i izmenjivači toplote u akumulatorima priča za sebe, manji je stepen iskorišćenja nego bez njih, a i o njihovom obliku mora da se posveti velika pažnja kako bi radili dobar posao. Kretanje fluida je čitava nauka i nije nimalo naivna...

Nazad
Vrh