BatmanBG, pretpostavljam da je meni upućeno pitanje:
Kod svetlećih tela (lampi), svetlosna iskoristivost je sledeća: Kod običnih žarulja (sijalice sa užarenom niti - inkadescentne) je 2 do 5% ,.. (ranije je bila svega 1%), kod fluorescentnih (neonke) je oko 10%, a tolika je približno i iskoristivost HPS svetiljki (po nekim podacima je malo viša do 15%),.. SVE OSTALO SE PRETVORI U TOPLOTU.
Znači kod HPS-a od 600W, se približno oslobađa preko 500W toplotne snage (do 550W). Zato razmak od svetiljke do biljke ne sme biti manji od 1 metra za odrasle, toploljubive biljke, odnosno 1,2 metra za bilo koje (odrasle) biljke, jer će ta toplota, koja se isijava zračenjem, popeći listove.
Znači, visina tog tvog plastenika je kritična,..na granici (bolje da je viši, da bi svetiljka bila na većoj distanci)).
Ali, raspodela kod prenosa toplote zračenjem, jako zavisi od rastojanja , pa će biti nejednaka temperatura, na različitim rastojanjima, odnosno u rasličitim delovima plastenika.
Sigurno bi ti dve HPS od 600W, povećala temperaturu za 10 stepeni, u odnosu na okolinu,..
sve ostalo zavisi od spoljne temperature, izolacije, promaje, vetra i drugih faktora, koji utiču na toplotne gubitke,..
mene interesuje razmak izmedju sijalica (kao i povrsina efektivnog osvetljenja) kod Philips Master Green Power od 600w....
napravio sam sto 3.66x2.44 m (za rasad) pa po mojoj proceni bi tu mogle 2 sijalice na razdaljini 1m od biljaka da pokriju to povrsinu...
Deo odgovora, sam već rekao,
Ne preporučujem HPS za klijališta,.. tu je bolje grejanje odozdo, i hladno svetlo, sa izraženim plavim spektrom,
a HPS, nema dovoljno plavog spektra za ponike (tek isklijale biljke). To ne bi bilo dobro. I rastojanje je premalo, pa bi se biljke popekle,.. Tu bi malo bolje rezultate dala Živina svetiljka (ili Halogena, ili metal-halidna), a šta je dobro, napisao sam gore (pitao je Daruši).
Za male biljke sam već napisao (fluo svetiljka za rast akvarijumskog bilja, kombinovana sa Dej-lajt neonkom u kombinaciji.).
Ako ti treba za produžavanje dana, na već ispikiranom rasadu (ne malo većim biljkama), onda bi ti i jedna HPS bila dovoljna.
Za produžavanje dana je dovoljno 50 Luksa na površinu lista, A ove tvoje dve bi na toj površini davale od 1000 do 8000 luksa.
Inače, za klijance (ponike) je dovoljno od 1000 do 2-3000 luksa u prvih par nedelja uzgoja. Sa porastom biljaka, potrebno je jače svetlo.