Soja 2017

Svaku sortu mozes da modifikujes,tako da nepije vodu da manje radja,a jedina joj prednost jeftinija hemija i zastita od bolesti.Al je rizik da ti iztarupiraju i gde predati,.
Otkupljuju je oni sto prave biodizel ili pojedinci za sopstvene farme. Neki cak i zaokruze proizvodju gmo soje koju isture preko stoke. Usput poseju je 2-3 godine za redom i ociste njivu od korova.
 
Nesto se mnogo razumete u onu Americku sortu? :osmeh: Kako ste li saznali toliko toga!?:osmeh::ppozdrav:

- - - - - - - - - -

@ Momosaric
U koliko piva da ce Mindjusar i njemu slicni koji su vec pokosili od soje a nisu bili pristalice kasnije setve vec naprotiv, da ce sledece god. bar pola od ukupne pivrsine posejati posle 5 Maja!!!:osmeh::ppozdrav:
 
Imam jednu parcelu posejanu "rano" 3 maja. Kolega je pored sejao u prvim danima juna. Moja je niska sa nekoliko napunjenih mahuna i prilicno zuti. Njegova vise nego duplo veca, skroz zelena i ima jako puno mahuna koje ce sada da budu skroz napunjene. Na mojoj parceli ocekujem 500-700 maksimalno 800 kg/kj a kod njega ce da bude sigurno 1700 kg/kj. Kad tad mora da se pocne sa setvom i ne mozemo je zavrsiti za nekoliko dana pa imamo razne rokove setve i uvek neka ubode dobru kisu i dobar prinos. Uglavnom se to desi sa kasnijom setvom.
 
Nepije baš ta kasna setva vode u Bačkoj...to more samo u Južni banat...Jel tako??? Tako...:cvetic:
 
To kažem i ja ima i ovde koji nisu požurili i sejali 5 i 15 maja baš ću da ispratim situaciju ali zasad mahune su im prazne samo što se još zelene te soje...I nezaboravite na koju nadmorsku visinu ste vi i na koju mi (koren od vaše soje je bukvalno u vodi) i koje je boje vaša zemlja (crna da crnja nemože biti) a koje naša (peskovitija,žute i sive i bele boje):osmeh:...aaa da i još nešto kad smo mi dobili par litara kiše prošli put vi ste dobili oko 35 lit. i juče ste pokisli nenormalno dok kod nas jedva 10-ka nakapljala...Toliko od mene...:ppozdrav:
 
Tako je dobili smo te kise. U tome i jeste fazon jer uglavnom nas teren dobija kisu skoro svake godine u zadnjih 10 dana jula. Da su nam soje posejane pocetkom aprila ili krajem marta nista im ne bi pomogla kisa. Ovako ih uhvati zelene i puno im pomogne. Te famozne 2012 godine ko je sejao u prvoj dekadi aprila imao je prinos 600-700 kg a mi sto smo sejali u maju za 1000 kila vise a ponegde i preko 2 tone.

Ova godina je malo drugacija i vrucine su bile prevelike i pocele su da se suse i one koje su sejane pocetkom maja tako da necemo imati tako velik procenat dobre soje kao te godine. A i grinje su urnisale nas atar.
 
Potpisujem,u ovom slučaju dobitna kombinacija su kasne sorte.Imam jednu prvomajsku pola rubin pola fantast verujem da ce biti +500 kg u korist fantasta.
 
Do pre desetak dana ubedljivo su mi najbolje izgledale grupe 00 i 000 sejane pocetkom maja. Mahune su bile napunjene, zrna velika. Ali tokom ovog zadnjeg toplotnog talasa se 50 % biljaka osusilo za 3 dana i sada mahune i zrna izgledaju kao ona mahuna sa semenima od bagrema.
 
Ove godine sam prvi put posejao te rane na nekoliko parcela samo da ih probam.
I ja sam razmisljao o dve varijante, da sledece godine posejem neke rane sorte sto ranije na parcelama gde ove godine kukuruz je bez klipa ali ako kazes da nema nista od toga onda cu se najverovatnije odluciti za drugu varijantu a to je kasnija sorta, kao sto je Fantast, koja ume dugo biti zelena sa setvom oko 15 Maja!
 
inače, što se tiče tih traka za kontrolu soje, mislim da to nema veze za glifosatom, ovde je čovek koji radi otkup soje umakao tu traku direktno u čašu s totalom i ništa nije bilo...

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока
 
Tako je. Sto se tice testova, postoje ih dva tipa.
Prvi je osetljiv na glifosat, nepouzdan je ali je jeftin.
Drugi je osetljiv na CP4, gmo protein, izuzetno je pouzdan i dosta skup (od 500-1000 din po uzorku). Najpoznatiji je NEOGEN Reveal.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока
 
Ovo je zadnji dan setve 16. maj ali najranija grupa zrenja 000 Lissabon. Iako je sejan zadnji, prvi ce biti na listi za skidanje za jedno 7 dana.

feies0.jpg


2vmexib.jpg
 
Nazad
Vrh