Meni su prosle, 2015 god, tresnje u periodu cvetanja pocele da se suse, ili cela stabla, ili grana, ili vodjica, kora im je bila nekako smezurana. kao da si ih polio vrucom vodom. Nazovem rasadnik u Veroni gde sam kupio sadnice, znam da imaju iskustva , imaju i svoj zasad tresanja, a i dobar je covek ( ovog februara mi prodao sadnice na giseli 6 po 3 eura za novu plantazu, na odlozeno placanje). Kaze mi da je to mozda pocetak pseudomonas, jer su biljke pod stresom od toliko vode, da ih odmah isprskam dok je jos cvetanje sa fosetil aluminijum i tiofanat metil( konkretno sam koristio galofungin t). Tako i uradim, mada nisam cuo do tada da se fosetil aluminijum koristi u zastiti tresnje.Tresnje se operavile, normalno ona koja je vec mnogo obolela nisam mogao da povratim iz mrtvih,mislio sam da ce pola zasada da mi se osusi, ali od 400 sadnica se osusilo 7,8 i 7,8 sam zamenio jer su bile lose. Posle toga, negde u maju mesecu, procitam na forumu o sljivama ,da kolega pise o zastiti od pseudomonas u cvetanju :aliette ( fosetil aluminijum) i fungicid za moniliju. Pitam i kolegu sa posla u Italiji, koji ima zasad tresanja, da li koristi i fosetil alu. Kaze da mu je to obavezan tretman u septembru, da ga biljka brzo usvaja ( 30-60 min.) da je jedini fungicid sto se krece u oba pravca,moze i zalivanjem ili preko lista,da stvara odbrambeni sistem i da lepo procisti biljku pri kraju vegetacije.Kaze da je zajedno sa bakrom najbolji fungicid za bakterijske bolesti. Postoji od Bayer i fungicid R6 bordeaux WG, gde su vec pomesani fosetil aluminijum i bakar sulfat, sto pise da je dobra preventivna zastita od gljivicnih i bakterijskih bolesti. I kolega na forumu o kajsijama od pre nekoliko dana je objavio clanak na strani 16, gde pise da bakar i fosetil aluminijum daju dobre rezultate u preventivnoj zastiti od pseudomonas. Ja od sada bakar obavezno u jesen i u februaru, a fosetil aluminijum pred cvetanje ili cvetanje ( ako su biljke pod stresom) i pri kraju vegetacije,