Kruška

valjda nisam puno pogriješio :
Јеси. Акорд плус је мешавина Тебуконазола и Манкозеба и корисити се против чеђаве пегавости листа и краставости плода (правиш га мешањем Акорда и Манкогала) а кубик плус је мешавина Ипродиона и Тиофанат-метила и користи се за сузбијање проузроковача сушења цветова и родних гранчица и мрке трулежи подова коштичавог воћа и беле трулежи у сунцокрету.

- - - - - - - - - -

al pojavile se i rutave bube sam pice a ja gledim i ne mogu nista, greota da prskam.
Користи штипаљку крокодилку и само гњечи!
 
Primetio sam u cvetovima koje pojedu rutave bube nešto sitno kao izmet, jel to izmet, neka jajašca ili nešto treće, ostaci nesažvakani?
 
misoo83 napadnut deo biljke zaostaje u porastu, nakon precvetavanja idi nekim akaricidom...

- - - - - - - - - -

bane30 svugde ima rutave bube, najbolje resenje su feromonske klopke ali stete ne mogu biti velike, ujedno buba i vrsi oprasivanje...

- - - - - - - - - -

oktopod to je verovatno izmet, zenka rutave bube polaze jaja u zemljistu a nakon 2 nedelje iz jaja se pile larve koje zive u zemljistu da bi se krajem avgusta obrazovao imago koji prezimljava u zemljistu i nakon toga krajem marta pocetkom aprila izlaze iz zemljista i hrane se.

- - - - - - - - - -

Комадар to sto imas na ribizli je Capitophorus ribis-ribizlina lisna vas i javlja se samo na ribizli i ogrozdu, simtom je slican kruskinoj ali sem ribizle i ogrozda ne napada druge vocne vrste.

- - - - - - - - - -

i samo da napomenem jos Eriophyes pyri – kruškina eriofidna grinja ciju je sliku simptoma stavio misoo83 se suzbija u pocetku vegetacije kada se bude zenke koje su prezimele, sa akaricidnim piretroidima dva puta u razmaku 10 do 14 dana
 
Јеси. Акорд плус је мешавина Тебуконазола и Манкозеба и корисити се против чеђаве пегавости листа и краставости плода (правиш га мешањем Акорда и Манкогала) а кубик плус је мешавина Ипродиона и Тиофанат-метила и користи се за сузбијање проузроковача сушења цветова и родних гранчица и мрке трулежи подова коштичавог воћа и беле трулежи у сунцокрету.

Ma dobro, to mi je jasno da sam pogriješio, tj. da su me nasankali.. ali valjda nisam pogriješio toliko da će da se osuše kruške od kubika, e na to sam mislio x)
 
pa ta je buba svinja, čak i vrši nuždu gde jede :D znači kruška nema nekog insekta koji polaže crna jaja nejednake veličine, to mi je bilo bitno, vaške nemam, bolesti nemam, prskao sam je kad i kajsiju pa je i insekticid i fungicid dobila u fazi belih balona..
 
Ja sam viljamovku prskao signumom u bijele balone a chorusom 50 wg pred punu cvatnju, da li bi sada trebalo ponoviti chorusom ili koristiti neki insekticid? Primijetio sam na nekoliko stabala par šupljikavih listova.
 
Ja bih imao jedno pitanje, posadio sam nekoliko krusaka Viljamovke prosle godine, e sad ove godine su sadnice pune cveta pa me zanima koliko moze da rodi odnosno koliko krusaka moze takvo mlado stablo da izdrzi ?
 
Sacekaj da prodje junsko opadanje pa ces imati pribliznu sliku koliko ce roda biti a onda proredi doduse po meni to radis ako su u cetvrtoj i jace godini a ako su stabla mladja ja ne bih ostavljao bas nista ima vremena.
 
ilija_čvorović mozes i chorusom opet a mozes i mankogal. Pogledaj da li ima stetnih insekata utvrdi njihovo prisustvo da bi sproveo prskanje. Utvrdi da li ima kruskine buve ona je sada najveci problem kod kruske ukoliko determinises njeno prisustvo u vocnjaku onda prskaj! Ali ako je nema, nema potrebe za insekticidima!
psilla-del-pero.jpg

utvrdi da li postoji prisustvo jaja, ako ih ima onda ce se i buva pojaviti uskoro!!!
Jaja%20kru%C5%A1kine%20buve%20-%20eggs%20pear%20psylla_jpg.jpg


- - - - - - - - - -

godzila ne moze puno, najbolje bi bilo da sam poskidas sve plodica kako bi biljka izgradila bolje, vece i jace stablo... a rod ce doci kasnije! Bitno je da biljka poveca svoj habitus, ja sam kod mojih skidao plod u prve dve godine!
 
Obišao sam kod komšije krušku i dunju jer sam ih pre 3 nedelje orezao pa da vidim koliko ima cvetova, jedina dva stabla koja ima u svom malecnom dvorištu i pošto on ne prska nikad primetio sam na kori kruške silna neka kao jajašca bela neprovidna, kad pređem prstom preko njih kao da sam razmazao puder, znači nisu tvrda, najviše ih ima u pukotinama kore, a ima i poneka kao mušica providnih krila, ne znam dal je to ta buva, primećujem i listovi neki da su polupojedeni kao od gusenice ali gusenice nisam našao...

Zanima me pošto je kasno za plavo ulje i slično, čime da pobijem ova jajašca, na pamet mi je palo da uzmem kreč pa onako gustim slojem da okrečim celo stablo i svaku grančicu, nije neizvodljivo jer je stablo vitko vreteno visine 3 metra a dosta sam grana skinuo pri rezidbi jer su bile predugačke i savile se do zemlje. Pre toga bih isprskao i insekticid i fungicid. Šta mislite jel valja ideja sa krečom?

A i dunja je puna zelenih vaši, moraću oba stabla dva tri puta da oprskam u 10 dana bogami...žao mi voćki, briga me za komšiju, dan danas nije stigao da pokupi tih 30ak grana od rezidbe, stoje tu 3 nedelje a on ih gazi, očigledno ga ne interesuje puno...
 
Да ли је ово бактеријска пламењача? Ако није, шта је? Стаблима је 3. година. Чиме да третирам стабла? Ево слике:



ebeceu.jpg

7f3o.jpg

1hz3tx.jpg
 
@oktopod
Za ta jajasca na krusci najbolje je da ides mineralnim uljem do 1% uz neki insekticid ili akaricid ako su od kakvog pauka.Ulje bi trebalo da ih ugusi,a u slabijem procentu ide sada u vegetaciji.
@zrno
Sve nalikuje na bakterioznu plamenjacu,preventive radi seci obolele grane jedno 30-tak cm nize u zdravom delu grane,obavezno dezinfikuj alat i negde sam citao da ukoliko je jabuka u cvetu moze da se radi bakarnim-oksihloridom u blagoj dozi te tako se koliko toliko izdeluje na ovo tesko oboljenje jabucastog voca.Ali cujmo i iskusne vocare sta ce reci.
 
Zrno, сачекај искусније да ти кажу. Савијање врха младара може да буде и од крушкине осе, савије се врх и мало потамни. У том случају си добро ПРОШАО.
 
Baš pregrižen?

@Zrno

To je verovatno erwinia, pastirski štap je tipičan simptom ove bolesti!
 
Nazad
Vrh