Zatvaranje zimske brazde

Mi za repu i papriku zatvaramo sa DK3, pa vestak i ponovo dva puta da se napravi tvrdji teren, a za ostale kultute petokrilna drljaca laka i rus sa duplim tockovima, pa posle DK3 na duboko pred setvu.
 
@kova77 evo kako izgledaju poništivač tragova,ja sam kod sebe na setvospremač stavio na opruge koje su iza točka samooštreće pačije šape, (po dve iza svakog točka) i meni su se dobro pokazale.

sjetvospremac-regent-rot.jpg
 
da li ste čuli za duple točkove, tada vam neće trebati poništivači tragova. O redosledu drljača ili spremač nebi da komentarišem, to su osnovne stvari i ako neko nije naučio i neće jer nije tako jednostavno kako izgleda

Kolega seljak, do pre 10 godina nisi ni znao sta su dupli tockovi, a sad nam solis pamet kako su to osnove stvari koje MI drugi nismo ni naucili ili pak necemo.

Najjednostavnije resenje su upravo opruge iza tockova koje zatvaraju trag.
 
Sta mislite o ovoj spravi za zatvaranje brazdi?to je koliko vidim napravljena od zeleznickih sina,i ne vadi vlagu kao drljaca ili spremac,koliko to valja?
10556248_1079902585370306_8095587148516062560_n.jpg
 
Nisu to sine vec U profili i mozda nesto mogu da urade u jako peskovitom zemljistu kao sto je ovo sa slike.Nesto na slicnom principu sam gledao na novijim drljacama u obliku cetverougaone cevi 100x100 koje vuku za sobom i tako dodatno ravnaju zemlju.
 
Nekada sam prvi prohod isao sa setvospremacem vukao Imt 558, a drugi prohod laka drljaca u kombinaciji sa branom sa klinovima vukao Štore. I bilo je spremljeno za medalju. Od kada je kupljen belarus idem oba prohoda setvospremacem ali je to sada sa daskom i dva rotora. Veoma sam zarovoljan i ovom kombinacijom.
 
Ja radim prvi prohod spremacem,i to ako oranje nije dobro izmrzlo ,pustim ga i do 15cm pa nek ravna ,a daska odradi dobar posao i nagura zemlju u razore,i kad bude ravno, razbacam vestak, pa onda jos jedan prohod nekih 5-8cm i setva
 
Ja radim prvi prohod spremacem,i to ako oranje nije dobro izmrzlo ,pustim ga i do 15cm pa nek ravna ,a daska odradi dobar posao i nagura zemlju u razore,i kad bude ravno, razbacam vestak, pa onda jos jedan prohod nekih 5-8cm i setva
Kolega jer ti to radiš kao priprema pod krompir? Kod nas ide oranje na 15-20 cm a ne spremanje, koliko ks ideš po jednom radnom telu kad ideš tako duboko?
 
U vezi diskusije oko duplih(pomoćnih)točkova iz iskustva mogu da napišem da nema pravila po pitanju tragova i da sve zavisi od godine do godine.
 
Izgleda da ce kod mene morati samo drljacom da se zatvara brazda i kasnije da se izvrsi priprema za setvu. Setvospremac mnogo sabiti zemlju a mozda i povaditi grudve blata. Danas radio za ovas i lucerku, na 7-8 cm dubine blata koliko hoces.
 
Nazad
Vrh