MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako neko tebe može da sprečiš da vršiš otkup u Arilju? Ako imaš registrovano otkupno mesto i sve radiš legalno, ni inspekcija ti ništa ne može. Jedino da ti konkurencija pošalje neke momke u siledžijkama i da te polome:osmeh:
 
Poznavalac-prilika;

Sto se tice drzave, drzava je vise puta pokusavala proizvodjace da pomogne, ali proizvodjaci nisu znali to da iskoriste
Vise puta razni podsticaji od drzave (jedne godine drzava je nudila uslugu lagerovanja uz podsticaje) i besplatna hladnjaca koju su dobili proizvodjaci (da je taj projekat uspeo to bi bio pelcer i za druge gradove i mesta) su sanse koje nisu iskoristene jer proizvodjaci nisu angazovali strucne ljude. Sa pogresnim ljudima svaki posao ce propasti.

Već je ranije bilo reči o pomoći države malinarstvu. Pričano je o tome da država te svoje pomoći nije ispoštovala kako treba. Jedno su obećali a drugo je bilo na terenu. Jedinu pomoć koju smo uspeli da izdejstvujemo na pregovorima jeste od pre par godina kredit namenjen hladnjačarima sa malom i subvencionisanom kamatom. Tom prilikom smo se nadali da će to imati efekta i na nas proizvodjače. Ispalo je da smo hladnjačarima napravili ustupke.

ni drugi poljoprivredni proizvodi nemaju svuda istu cenu,

Da, ni drugi proizvodi nemaju svuda istu cenu ali čovek te pita kakve to ima veze sa malinom koja se ne prodaje ovde u Srbiji . Dakle na cenu odlučuje strano a ne unutrašnje tržište.


Sto se tice raspodele dobiti, zasto bi neko sa vama delio dobit? Koji razlog ima za to? Vi gledate samo dobit a ne gledate rizike koje preuzima jedna i druga strana, smatram da hladnjace preuzimaju puno veci rizik od proizvodjaca. Krucijalan problem ovde je sto proizvodjaci nece partnerski odnos sa hladnjacarima, ako bi se napravio partnerski odnos onda bi mogla i raspodela dobiti u nekom procentu, ali kakav partnerski odnos kad vi ni sami medju sobom jedni drugima ne verujete...

U srzi svih problema izmedju hladnjacara i proizvodjaca je nesloga, zavist, nerazumevanje i slicne druge negativne osobine koje unistavaju i jednu i drugu stranu.

Ako bi se obe strane dogovorile odnos bi mogao da bude sledeci, vi dajete robu hladnjaci x, ona vam isplati deo novca a deo novca kada proda svu malinu po unapred definisanoj raspodeli dobiti. U slucaju da se dobit ne ostvari onda se nista i ne isplacuje i ovo bi bila korektna prica jer bi onda i proizvodjac prihvatio da preuzme deo rizika na sebe. Ovo je ostvarivo samo trebaju pametni ljudi da sednu i da se dogovore.

Zbog ovakvih rečenica smatram da je besmisleno dalje komentarisati sa nekim ko se ne bavi malinarstvom.
Sve ovo su lepe ideje koje smo mi u Arilju već pokušali ali bez uspeha. Pre par godina na sastanku kojem je prisustvovalo nekoliko najvećih hladnjačara iz našeg kraja, nuđena je upravo ovakva priča. Žalili su se na skupe kredite jer moraju da čekaju cenu na proleće. Protestima mi im izborimo kredite sa 3% kamate. Ponuđeno im je bilo na tim pregovorima da mi proizvodjači prihvatimo deo rizika na sebe. Da naplatimo samo deo maline da poklopimo samo osnovne troškove. Da 60% ne naplaćene maline naplatimo na proleće u martu mesecu. Da se hladnjačari dogovore oko prodajne cene te da pokušaju da utiču na tržište. Tada smo bili drugi po proizvodnji u svetu te smo smatrali da se može uticati na tržište. Ako priča uspi, da se isplati unapred dogovorena cena. Ali ni to nije prihvaćeno.

A što se tiče toga ,, zašto bi neko delio dobit", pa upravo zbog toga što je to dogovoreno u pregovorima sa hladnjačarima a država tad bila medijator i garant postignutih dogovora. To sve postoi u dokumentima udruženja koi su učestvovali na ranijim pregovorima ali opet država neće da preduzme ništa.

O raznim garancijama države i obećanjima mogu pričati do jutra.

Bezbroj dobrih ideja je pokušano o koim vi pišete. Ne mislim da ste zlonamerni mada previše branite državu i hladnjačare. Činjenica je da ste neupućeni jer je sve o čemu pišete već pokušano.

Ne mislim da se hladnjačari preterano bogate ali nedovoljno utiču na to da svima nama bude bolje. To smo bar mogli postići kad smo bili na vrhu svetske proizvodnje a sad je to puno teže.

aco,paun;
Kako neko tebe može da sprečiš da vršiš otkup u Arilju? Ako imaš registrovano otkupno mesto i sve radiš legalno, ni inspekcija ti ništa ne može. Jedino da ti konkurencija pošalje neke momke u siledžijkama i da te polome
icon_biggrin.gif

Upravo toga je bilo ovde u Arilju. Par dana je dolazio otkupljivač iz Šapca i plaćao malinu u selu Mirosaljci kod Arilja 200din. Slali su im inspekciju više puta i tražili dlaku u jajetu. Čak su se i hladnjačari oglašavali saopštenjem da tamo neko otkupljuje za keš , ne poštuje sanitarne uslove , vrši krivično delo itd... Nakon par intervencija inspekcije bili su oterani. Isti ti hladnjačari u Arilju imaju postavljene tezge po tranzitnom putu , otkupljuju za keš ali plaćaju dosta manje. Ni oni ne poštuju zakone niti sanitarne uslove ali njih niko ne dira. Recimo samo da čak i ne traže potvrde o reg. domaćinstvu, na šta su bili obavezani zbog naplate doprinosa. To je naša realnost.

Ustvari nije ih niko oterao već nisu mogli izdržati pritisak iz dana u dan.
 
Poslednja izmena:
@poznavalac_neprilika


Pa nisu oni probili cenovni limit i oni su dobro prosli,oni su samo odigrali tu trzisnu utakmicu,nabavili robe kolikoim je trebalo,ispostovali i kupce i proizvodjace.A ta tzisna utakmica treba da se obavlja na celoj teritoriji jedne zemlje gde vaze iste zakoni koje treba da sprovede drzava,e onda nema dogovora,monopola i ostalih radnji koje treba da kontrolisu inspekcije a ne da zabranjuju dolazak u Arilje otkupljivaca sa drugih krajeva da im ne bi podizali dogovorenu cenu.Sto je najgore drzava i policija koji treba da sprece takav monopol,oni sprovode zabrane dolazaka slepera za otkup.

Ako mislite da nisu probili cenovni limit, opet je trziste odradilo svoje, jer zasto bi neko kupio robu ako nema potraznje za time na trzistu? A drugo, otkuda znate da su dobro prosli, jeste imali uvek u njihove poslovne knjige, kakvo je tu stanje, bojim se da kada gledate nekoga da li je uspesan ili nije jedini kriterijum vam je automobil i velicina hladnjace a to nije bas realna slika. Trziste je zivo i na mnogo primera do sada sam vam dokazao kako funkcionise, samo to neko hoce da vidi a neko drugi nece, lepo je zivot posmatrati kroz "ruzicaste naocare" ali nazalost zivot cesto nije tako lep.

Trziste funkcionise na teritoriji cele Srbije, tu ima dosta stranih i domacih firmi koje se bore da sto bolje prodju, konkurencija je iz godine u godinu sve veca i niko nikome nista ne brani, pre ce biti da se trziste u tom trenutku prelomilo na drugu stranu i da su zbog toga hladnjace odustale od kupovine robe u Arilju, u tom trenutku su verovatno mislili da nece dobro proci. Napominjem, ocekivanja se desavaju tokom sezone, dok traje sezona i po zavrsetku i tu uvek ima odredjenih pomeranja.

Trziste za voce je kao berza, trguje se ocekivanjima, tj ocekivanim radom sa jedne strane i ocekivanom potraznjom sa druge na sta utice beskrajno mnogo faktora. Jos jednom vam pisem, oni svi prodaju robu na jedno te isto svetsko trziste koje je mahom u zapadnoj evropi tako da se tu u jednom trenutku kada otkup pocne zna koliko se moze dobiti za neku robu, kasnije se to podize ili spusta u zavisnosti od procene jer i oni na zapadu nasi glavni kupci i oni vrse procene, prave ugovore na samom pocetku sezone, to je rizik na koji pristaje i jedna i druga strana.

- - - - - - - - - -

Kako neko tebe može da sprečiš da vršiš otkup u Arilju? Ako imaš registrovano otkupno mesto i sve radiš legalno, ni inspekcija ti ništa ne može. Jedino da ti konkurencija pošalje neke momke u siledžijkama i da te polome:osmeh:

Saglasan sam sa vama ako neko ima registrovanu firmu i otkupno mesto niko ga ne moze spreciti da vrsi otkup bilo gde, to su "urbane legende" proizvodjaca nezadovoljnih sto im njihova malina nije vise placena.
 
Nikad ne može da bude problem plaćanje u kešu, ako onih 8% poreza uplatiš proizvođaču na račun inspekcija ti opet ne može ništa. Realno, tako bi i pridošlica u Arilju i morao da radi, jer ko će njemu da da malinu na odloženo, kad ga niko ne poznaje, bez keša ga ne bi ni pogledali. Jedino mogu da te zezaju za sanitarne uslove ali se i to da srediti ako si ozbiljan otkupljivač, a ne kao oni što dođu sa kombijem, uzmu ti sve kad je špica, a kad bereš po danu 30kg onda nemaju račun da dolaze za tako malo.

Evo kod mene svake godine, kad je berba maline, obavezno dođe finansijska, pa zagledanje papira, provera bukvalno svega u vezi otkupa, a ako nisu raspoloženi ulete mi u prodavnicu i kafanu, milina Božija. A ja kad ih pitam šta se dešava sa ovim nakupcima što zalaze po selima i kupuju robu na crno, oni kažu da im ne mogu ništa, ne mogu da dobiju nalog za kontrolu lica koje ne postoji u njihovom registru, ali bitno je da mene jašu svake godine za posao koji se radi legalno i pošteno. Naravoučenije, ako radiš legalno najebao si.
 
Poznavalac-prilika;




Već je ranije bilo reči o pomoći države malinarstvu. Pričano je o tome da država te svoje pomoći nije ispoštovala kako treba. Jedno su obećali a drugo je bilo na terenu. Jedinu pomoć koju smo uspeli da izdejstvujemo na pregovorima jeste od pre par godina kredit namenjen hladnjačarima sa malom i subvencionisanom kamatom. Tom prilikom smo se nadali da će to imati efekta i na nas proizvodjače. Ispalo je da smo hladnjačarima napravili ustupke.



Da, ni drugi proizvodi nemaju svuda istu cenu ali čovek te pita kakve to ima veze sa malinom koja se ne prodaje ovde u Srbiji . Dakle na cenu odlučuje strano a ne unutrašnje tržište.




Zbog ovakvih rečenica smatram da je besmisleno dalje komentarisati sa nekim ko se ne bavi malinarstvom.
Sve ovo su lepe ideje koje smo mi u Arilju već pokušali ali bez uspeha. Pre par godina na sastanku kojem je prisustvovalo nekoliko najvećih hladnjačara iz našeg kraja, nuđena je upravo ovakva priča. Žalili su se na skupe kredite jer moraju da čekaju cenu na proleće. Protestima mi im izborimo kredite sa 3% kamate. Ponuđeno im je bilo na tim pregovorima da mi proizvodjači prihvatimo deo rizika na sebe. Da naplatimo samo deo maline da poklopimo samo osnovne troškove. Da 60% ne naplaćene maline naplatimo na proleće u martu mesecu. Da se hladnjačari dogovore oko prodajne cene te da pokušaju da utiču na tržište. Tada smo bili drugi po proizvodnji u svetu te smo smatrali da se može uticati na tržište. Ako priča uspi, da se isplati unapred dogovorena cena. Ali ni to nije prihvaćeno.

A što se tiče toga ,, zašto bi neko delio dobit", pa upravo zbog toga što je to dogovoreno u pregovorima sa hladnjačarima a država tad bila medijator i garant postignutih dogovora. To sve postoi u dokumentima udruženja koi su učestvovali na ranijim pregovorima ali opet država neće da preduzme ništa.

O raznim garancijama države i obećanjima mogu pričati do jutra.

Bezbroj dobrih ideja je pokušano o koim vi pišete. Ne mislim da ste zlonamerni mada previše branite državu i hladnjačare. Činjenica je da ste neupućeni jer je sve o čemu pišete već pokušano.

Ne mislim da se hladnjačari preterano bogate ali nedovoljno utiču na to da svima nama bude bolje. To smo bar mogli postići kad smo bili na vrhu svetske proizvodnje a sad je to puno teže.

aco,paun;


Upravo toga je bilo ovde u Arilju. Par dana je dolazio otkupljivač iz Šapca i plaćao malinu u selu Mirosaljci kod Arilja 200din. Slali su im inspekciju više puta i tražili dlaku u jajetu. Čak su se i hladnjačari oglašavali saopštenjem da tamo neko otkupljuje za keš , ne poštuje sanitarne uslove , vrši krivično delo itd... Nakon par intervencija inspekcije bili su oterani. Isti ti hladnjačari u Arilju imaju postavljene tezge po tranzitnom putu , otkupljuju za keš ali plaćaju dosta manje. Ni oni ne poštuju zakone niti sanitarne uslove ali njih niko ne dira. Recimo samo da čak i ne traže potvrde o reg. domaćinstvu, na šta su bili obavezani zbog naplate doprinosa. To je naša realnost.

Kazete da drzava nije ispostovala ono sto je obecala a opet ocekujete pomoc drzave? Moje misljenje je da vas drzava nije ispostovala zato sto niste bili masovni i zato sto vi sami niste prvi podrzali konkretne korake drzave. Kazete da nije imalo efekta to sto su hladnjace dobile kredite, ja mislim da je imalo jer da nije njih ne bi ste imali kome ni da predate malinu, koliko ja znam kod vas je najveca koncentracija i ujedno i najveca trzisna utakmica. Stvari posmatrate uvek samo sa jedne strane sa one koja vama odgovara.

Gomila drugih proizvoda takodje ide u izvoz pa proizvodjaci ne strajkuju stalno kao vi i nisu stalno nezadovoljni. A sto se tice stranog trzista, pa imate strane firme, one najbolje mogu da procene koliko je neko napolju spreman da plati za robu, samo sto vi ne poznajete dobro to trziste i mislite da su oni spremni da plate ko zna koliko sto nije tacno. U zavisnosti od ocekivanja kupaca iz Evrope zavisi i koja ce cena biti u Srbiji, jer tu najcesce zavrsava nasa malina i ostalo voce.

Ta prica oko toga sto ste hladnjace pomogli sa povoljnim kreditima, e sad dalje ne znam zasto to nisu prihvatili, prica je realna i legitimna sa poslovnog aspekta, ali samo ako su obe strane iskrene i samo ako obe strane nemaju prevelika ocekivanja, hladnjace da ce drasticno skuplje prodati robu a proizvodjaci da ce drasticno skuplje naplatiti, jer tu kao i u svakom poslu postoji rizik, sta ako ne bude tako, sta se onda desava.

Opet se pozivate na drzavu, drzava moze da bude medijator, moze da pokusa da vam pomogne, ali drzava je nemocna da svima pomogne i po zakonima trzista i pravilima evropske unija drzava nema toliko prostora koliko vi mislite. Drzava je obezbedila fer i korektnu trzisnu utakmicu, imate strane firme (vi ste pre par godina trazili da dodju), na vama proizvodjacima je sve ostalo. Jer sta vas proizvodjace malina odvaja od proizvodjaca sljiva, visanja, jagoda, kupina i ostalog voca koje se izvozi, da li po vasoj logici svi ljudi koji su ukljuceni u posao sa vocem treba da protestuju jer su im izneverena ocekivanja..... To naprosto nema smisla ni logike.

Jako dobro sam upucen u stvari koje se desavaju, ako kazete da je dosta toga pokusavano i da nije uspelo, onda trazite druge modele i nacine, samo molim vas nemojte vise da koristite politiku sile i ucene, jer sva vasa propaganda se svodi na to. Vi umesto da imate podrsku od obicnog sveta u vezi vase borbe mnogi vas ne vole, jer blokirate puteve, pravite probleme stalno a bez razloga. Pisao sam kako mozete da resite svoje problem samo je pitanje mozete li sve da ispunite.

U vezi otkupljivaca iz Sapca, stvar je verovatno naduvana, covek je malo sebi pravio reklamu zasto da ne, dobro je to. A realna slika je sledeca, trziste se u tom trenutku poremetilo, nije vise postalo jasno koja je dobra cena, ugovori mozda jos nisu bili sklopljeni i hladnjaca iz Sapca nije htela da prihvati poslovni rizik, jer je vec imala dosta robe otkupljene a neprodate. Kupac odlucuje koliko ce nesto da plati a ne prodavac u ovom slucaju proizvodjac ili hladnjaca, nasi se samo upravljaju prema njihovim procenama i ugovorima koje dobiju od njih. Nova trzista za malinu odavno ne postoje, sve sto se i pokusa je malo i nedovoljno da bi smo se odrekli nasih starih kupaca. A inspekcije, one sve kontrolisu koliko ja znam, svako ko ima otvoreno otkupno mesto moze da se ukljuci u trzisnu utakmicu ukoliko proceni da je to ekonomski isplativo za njega.

A i vi proizvodjaci busate se u grudi kako ste vi sami posteni, a ne znate da vam radnici rade ne prijavljeno, da li je to protiv zakona takodje? Sta mislite, koliko radnika se sjati u zapadnu Srbiju bez prijave bez placenog poreza drzavi i slicno. Ni u redu krivca uvek traziti na suprotnoj strani, nekad treba da stanete i pogledate istini u oci.

Ako gomila stvari nije uspela, to verovatno znaci da stvari nisu postavljene na pravo mesto ili da takvi modeli nisu realni i primenljivi, Pokusajte onda sa drugim modelima, ali angazujte strucne ljude,pr timove koji ce raditi za vas, savetnike, konsultante, odresite malo kesu, ne vi bi ste sve a ne bi ste nista da platite zato i svaku podrsku od drzave niste ni iskoristili, nemate ljudski potencijal za to (primer propala hladnjaca u Prilikama).
 
Kolega wilamet 2012 je objasnio o cemu sam pricao,znaci oni koji uticu na cenu oterani su zbog sanitarnih uslova,a ovi lokalni otkupljivaci isto takve uslove(ne uslove) imaju i njih niko ne dira.Uopste nije bitno da li je spica,koliko se bere,oni su ucesnici trzisne utakmice i direkno svojim prisustvom uticu na cenu,sto je onemoguceno i samim tim to nije trzisno formiranje cene.

- - - - - - - - - -

Drzava nije pomogla jer su zuti bili direktno povezani sa biznisom,licno mislio sam da je danasnja vlast dosta ozbiljnija sa cvrscim stavovima ali kako dani odmicu vidim da i oni popustaju i pocinju da teoretisu kao poznavalac neprilika,svakim danom sve veca propast,ovo mislim o svim segmentima drustva.
 
Kolega wilamet 2012 je objasnio o cemu sam pricao,znaci oni koji uticu na cenu oterani su zbog sanitarnih uslova,a ovi lokalni otkupljivaci isto takve uslove(ne uslove) imaju i njih niko ne dira.Uopste nije bitno da li je spica,koliko se bere,oni su ucesnici trzisne utakmice i direkno svojim prisustvom uticu na cenu,sto je onemoguceno i samim tim to nije trzisno formiranje cene.

Znate, imate problem kao proizvodjaci u vezi jedne stvari, a to je da vase zahteve pogresno determinisete. Vi se niste skupili da realno sagledate vase probleme.

Ja sam napisao sta se desilo 90%, stanje na trzistu se prelomilo, hladnjaca nije imala ugovore ili je imala i nije smela da ide dalje (imala je prodatu jednu kolicinu robe i u tom trenutku je procenila da ce roba mozda da ide na dole, kao na berzi), nije smela da prihvati poslovni rizik, jer vi kao proizvodjaci ne razumete koliki je rizik i pritisak kada imate odredjenu robu na stanju, platili je a nemate kompletnu kolicinu ugovorenu... Da bi ste ovo razumeli morate imati iskustva u bilo kakvoj proizvodnji koja ima velike oscilacije na ceni.

Vi ste trazili i strance pa kada su dosli oni odjednom ne valjaju, jer sada oni nisu trziste do pre par godina su bili, trazili ste razne subvencije i to niste iskoristili, jos jednom vam kazem iz najbolje namere, ne mozete svoje zahteve menjati svake godine, ne mozete jednom reci jedno a posle raditi nesto drugo, to nije legitimno, nemate doslednost u svojoj borbi koja je siguran sam iskrena ali samo sa uporno ponavljanim greskama koje vas nece nigde odvesti.

A to da li je spica ili ne, to itekako utice, tada se lome kupci napolju i tada prave procene koliko nesto mogu da plate, naravno to onda utice i na nase hladnjace koje tu traze sebe, jer niko ne zeli da izgubi svako zeli da zaradi, opet svako je u drugacijoj finansijskoj situaciji, ima drugacije kupce , radi mozda za neka druga trzista i to su sve stvari koje uticu na cenu i trziste, a price da je neko oteran i slicno naprosto ne piju vodu, zanimljive su u kafani ali nisu realne u trzisno-poslovnom smislu.

Budite uvereni da niko ne bi mogao nekoga da otera ili da natera da napusti otkupno mesto ukoliko taj neko ima poslovni interes da tu nabavi robu, ali ako nema poslovni interes ili ako pogresno proceni, ili mozda ostane i bez sredstava, zar mu je tesko da kaze, evo ovi me oterase...?
 
Poznavalac.... ti ocigledno imas o Srbiji kao drustvu i drzavi visoko misljenje.Stvarnost je nesto drugacija. Malina ima i crno trziste proda se roba koja se ne knjizi. Ne prave se monopoli samo na nivou drzave vec i lokalna, Arilje , Podgorina, Macva itd.. sve zavisi ko se sa kime dogovori i to obicno ide i dil sa lokalnom vlascu. Osamdesetih godina Slovenacka firma dodje u moje selo da kupuje malinu ali je lokalne vlasti proteraju, proizvodjaci se snadju ,malina je tada isla u burad, napune burad pa kamionom izvezu malinu za duple pare od lokalnih platisa. U prolece stize doplata 20 %. To je jedina doplata koje se ja secam. Nisi imao prilike da vidis kada neko probije dogovorenu cenu kakva je to frka i potera. Inspekcije,crni dzipovi , osisanci ... sutradan mrtvo more sve isto. Toliko o trzistu, drzavi, nama , njima , vama ... Bice svega i ove godine...
 
A otkud vi znate da se trziste tad prelomilo.I zasto nikako ne prokomentarisete da se cena do pola berbe ne zna,a onda kad ste njihovi i predali im pola robe oni vam saopste cenu i kako to ako je trzisna utakmica svi plate isto.Nema ovde trzisne utakmice,ne samo u malinama nego u mnogo cemu u nasoj drzavi.I opet kakva prica stanje na trzistu se prelomilo(90% mislite da ste u pravu),a oni prodali robu preko 3 evra a platili je 2 evra( i to ovi sto su dobro platili u Macvi),o cemu vi pricate,znate li vi razliku od 1 evro puta kolicina prodate robe.Ovo je prosta matematika i nema potebe nista drugo polemisati.Pogledajte koliko smo izvezli malina pa pomnozite.Cifra.E to je po njima dobit 2,5%.Neko ne zna matematiku?

Opet kazem nemam ja nista protiv tih ljudi i treba svako da zaradi,vec sam piso o tome ali ovo sto se desava je katastrofa.Ja sam svoju malinu naplatio preposle godine sedam dana pred sledecu beru,jedva naplatio,izgubio na kursu x para za tih godinu dana,ihladnjaca se sluzila mojim parama(verovatno ne uzimaju kredit za isplatu,ovo im bolja kombinacija,beskamatni kredit od proizvodjaca) i ja sam tad platio taj rizik ali od tog rizika nisam nista naplatio,jos me djubre pita hoces li i ove godine da nam predajes malinu.Sramota.

I jos jedna stvar,odgovor kolegi kupinaru,mi ne prodajemo malinu,mi je predajemo.Cim nema cene pre pocetka berbe,dok jos nisam zaduzio gajbice to je predaja jer ja dajem robu,a ne znam cenu,a naplaticu je pola posle berbe a pola na kraju godine.
 
Poslednja izmena:
Poznavalac-neprilika;
Budite uvereni da niko ne bi mogao nekoga da otera ili da natera da napusti otkupno mesto ukoliko taj neko ima poslovni interes da tu nabavi robu, ali ako nema poslovni interes ili ako pogresno proceni, ili mozda ostane i bez sredstava, zar mu je tesko da kaze, evo ovi me oterase...?

Ne mora da kaže jer su to ljudi svoim očima gledali.


Vi uporno pokušavate da tvrdite kako ono što mi očima gledamo ustvari nije tačno. Uporno tvrdite svoju priču bez imalo realnog sagledavanja nepobitnih činjenica da je istina negde u sredini. Za puno stvari ste u pravu ali u neke stvari ne možete ubediti nas koi smo ceo život u malini.

Boyla;

Poznavalac.... ti ocigledno imas o Srbiji kao drustvu i drzavi visoko misljenje.Stvarnost je nesto drugacija. Malina ima i crno trziste proda se roba koja se ne knjizi. Ne prave se monopoli samo na nivou drzave vec i lokalna, Arilje , Podgorina, Macva itd.. sve zavisi ko se sa kime dogovori i to obicno ide i dil sa lokalnom vlascu. Osamdesetih godina Slovenacka firma dodje u moje selo da kupuje malinu ali je lokalne vlasti proteraju, proizvodjaci se snadju ,malina je tada isla u burad, napune burad pa kamionom izvezu malinu za duple pare od lokalnih platisa. U prolece stize doplata 20 %. To je jedina doplata koje se ja secam. Nisi imao prilike da vidis kada neko probije dogovorenu cenu kakva je to frka i potera. Inspekcije,crni dzipovi , osisanci ... sutradan mrtvo more sve isto. Toliko o trzistu, drzavi, nama , njima , vama ... Bice svega i ove godine...

Sa ovim se tekstom sto posto slažem jer se isto događalo i kod nas.
 
Tacno je da je istina negde na sredini.O matematici nema komentara zato sto tu nema teoretisanja 1+1=2

Cudi me da kolega Vladan Spas nema nikakve komentare o ovim nasim trzisnim principima,a upravo je on bio glavni predavac ove teme.
 
cegovac ima nesto sto se trenutno desava a sto nesmem vama mojim dragim forumasima da napisem javno .... godinama pisem ali ovo je prvi put da "se bojim" ne drzavie niti inspekcije.... ni velikih stranih i domacih ni malih hladnjacara... ni nekih sarlatana u ovom poslu...itd.... vec upravo trzista i to "monetarnog trzista" ....desava se ....ko zeli moj odgovor ima moj pp (za ne naplacujem konsultanske usluge)...."ja zebem od mnogo misljenjah"
 
Ovih pominjanih 2,5%, ovo% mozda je greska u izjavama,mozda je x,u prevodu 2,5 puta,??Ovih desavanja u otkupu bilo je i u mom kraju,mada moj prosek je bio 184.din,sto se tice isplate,80% u toku berbe,ostalo je placeno do kraja avgusta,i radio sam sa manjim otkupljivacem. A inace unazad nekoliko godina bila je isplata na vreme.
-----------------
Boim se da ova debata nide nikamo i nikuda i da nece dati nikakvog napretka?
Resenje bi bilo=
Ko zeli ili ima mogucnosti nek pravi hladnjacu
Ko zeli ili smatra ,moze i hoce nek pravi udruzenje,
Svako resenje bice bolje od ove pasivnosti i tavorenja u mestu.


 
A otkud vi znate da se trziste tad prelomilo.I zasto nikako ne prokomentarisete da se cena do pola berbe ne zna,a onda kad ste njihovi i predali im pola robe oni vam saopste cenu i kako to ako je trzisna utakmica svi plate isto.Nema ovde trzisne utakmice,ne samo u malinama nego u mnogo cemu u nasoj drzavi.I opet kakva prica stanje na trzistu se prelomilo(90% mislite da ste u pravu),a oni prodali robu preko 3 evra a platili je 2 evra( i to ovi sto su dobro platili u Macvi),o cemu vi pricate,znate li vi razliku od 1 evro puta kolicina prodate robe.Ovo je prosta matematika i nema potebe nista drugo polemisati.Pogledajte koliko smo izvezli malina pa pomnozite.Cifra.E to je po njima dobit 2,5%.Neko ne zna matematiku?

Opet kazem nemam ja nista protiv tih ljudi i treba svako da zaradi,vec sam piso o tome ali ovo sto se desava je katastrofa.Ja sam svoju malinu naplatio preposle godine sedam dana pred sledecu beru,jedva naplatio,izgubio na kursu x para za tih godinu dana,ihladnjaca se sluzila mojim parama(verovatno ne uzimaju kredit za isplatu,ovo im bolja kombinacija,beskamatni kredit od proizvodjaca) i ja sam tad platio taj rizik ali od tog rizika nisam nista naplatio,jos me djubre pita hoces li i ove godine da nam predajes malinu.Sramota.

I jos jedna stvar,odgovor kolegi kupinaru,mi ne prodajemo malinu,mi je predajemo.Cim nema cene pre pocetka berbe,dok jos nisam zaduzio gajbice to je predaja jer ja dajem robu,a ne znam cenu,a naplaticu je pola posle berbe a pola na kraju godine.


Posto dobro poznajete matematiku, sta vas sprecava da pokrenete posao i isto zaradite velike novce posto vidim da mislite da je to lako? Sto se tice cena, ako niste zadovoljni u saradnji izmedju vas i vase hladnjace onda prodajte nekom ko ima trenutnu cenu a ne da predajete robu kako neko iznad napisa pa tek kasnije da tu robu naplacujete. Ja kada mi nesto ne odgovara ja to ne radim i nikome me ne moze naterati da uradim nesto ako ja to smatram da je protivno mojim interesima.

Novo vreme, novo doba novi ljudi, to nam je potrebno, a price kako vas neko pljacka ostavite za kafanu, samo mora da se radi, mora da se investira , da se rizikuje, da se osluskuje trziste, mora puno ali puno da se radi da bi uspeli. Necu reci da je odnos hladnjaca - proizvodjac savrsen, daleko od toga, ali sta ima savrseno u zivotu? Naravno da nema nista, zbog toga se moraju traziti drugaciji modeli i nacini saradnje, ja jedino tako vidim izlaz iz vase situacije.
 
Poslednja izmena:
Ovih pominjanih 2,5%, ovo% mozda je greska u izjavama,mozda je x,u prevodu 2,5 puta,??Ovih desavanja u otkupu bilo je i u mom kraju,mada moj prosek je bio 184.din,sto se tice isplate,80% u toku berbe,ostalo je placeno do kraja avgusta,i radio sam sa manjim otkupljivacem. A inace unazad nekoliko godina bila je isplata na vreme.
-----------------
Boim se da ova debata nide nikamo i nikuda i da nece dati nikakvog napretka?
Resenje bi bilo=
Ko zeli ili ima mogucnosti nek pravi hladnjacu
Ko zeli ili smatra ,moze i hoce nek pravi udruzenje,
Svako resenje bice bolje od ove pasivnosti i tavorenja u mestu.



Nista ne bih ni dodao ni oduzeo, tasoo je sve rekao.
Treba da se ljudi pokrenu da krenu da rade, zar je moguce da pricamo samo o malini kao proizvodu? Zasto ne pisemo o sokovima, dzemovima, energetskom picu, vocnom koncentratu, vocnom prelivu, gaziranom picu (koka kola sa ukusom maline), susenoj malini (1kg ide i preko 50eura), kolacina, tortama, kozmetickim proizvodima (razne kreme, gelovi, samponi) itd, imamo toliko toga, samo treba da se pokrenemo, imamo najbolju sirovinu na svetu, imamo u genetskom kodu zapisano kako se proizvodi malina.... Ako ne sad , onda za 5 ili 10 ili 20 godina da ostvarimo nase ciljeve, tako rade pravi lideri, tako rade pobednici....
 
Lose vidite,odgovor sam vam vec dao i necu vise da se ponavljam,za sve ima odgovor ako nista taso je mozda preveo i dao dva resenja,pa ko moze i smatra se sposobnim napred.

Ja cu sigurno napred pored 36 godina,imam i snage i volje i zelje da imam dobar malinjak i hladnjacu za poterebe svog sela,da sto vise vremena provedem u selu,u prirodi i pobegnem iz grada i sklonim se od ovih stresova koji nas u gradu svakodnevno prate.U mom malinjaku se najbolje osecam,fizicki se dobro umorim ali zato spavam ko jagnje i razmisljam samo o pozitivnim stvarima.Samo da krene lepo vreme i da se pobegne od ovih sumornih dana,od lap topa,tv i drugih losih navika.

- - - - - - - - - -

Nista ne bih ni dodao ni oduzeo, tasoo je sve rekao.
Treba da se ljudi pokrenu da krenu da rade, zar je moguce da pricamo samo o malini kao proizvodu? Zasto ne pisemo o sokovima, dzemovima, energetskom picu, vocnom koncentratu, vocnom prelivu, gaziranom picu (koka kola sa ukusom maline), susenoj malini (1kg ide i preko 50eura), kolacina, tortama, kozmetickim proizvodima (razne kreme, gelovi, samponi) itd, imamo toliko toga, samo treba da se pokrenemo, imamo najbolju sirovinu na svetu, imamo u genetskom kodu zapisano kako se proizvodi malina.... Ako ne sad , onda za 5 ili 10 ili 20 godina da ostvarimo nase ciljeve, tako rade pravi lideri, tako rade pobednici....

E ovo je pravi odgovor sta raditi,prerada jeste resenje ali kamatne stope kod nas ne podrzavaju napredak,sa njima je propast zagarantovana.Kad drzava kamate dovede u red kao po EU onda mozemo krenuti u ovakava razmisljanja.Ovo je bolje resenje od bilo kakve hladnjace ali i mnogo vise posla.Za 5 ili 10 ili 20 godina nadam se da cemo ostvariti nase ciljeve ako izdrzimo ovih prvih 5.Drzava steze vec mnogo,pa ko prezivi valjda ce nesto i pokrenuti.Treba biti optimista.
 
Nista ne bih ni dodao ni oduzeo, tasoo je sve rekao.
Treba da se ljudi pokrenu da krenu da rade, zar je moguce da pricamo samo o malini kao proizvodu? Zasto ne pisemo o sokovima, dzemovima, energetskom picu, vocnom koncentratu, vocnom prelivu, gaziranom picu (koka kola sa ukusom maline), susenoj malini (1kg ide i preko 50eura), kolacina, tortama, kozmetickim proizvodima (razne kreme, gelovi, samponi) itd, imamo toliko toga, samo treba da se pokrenemo, imamo najbolju sirovinu na svetu, imamo u genetskom kodu zapisano kako se proizvodi malina.... Ako ne sad , onda za 5 ili 10 ili 20 godina da ostvarimo nase ciljeve, tako rade pravi lideri, tako rade pobednici....


E u ovom pravcu nisam razmisljao, posteno... lepa ideja ali otom-potom. Za pocetak imam malinjak, kacu za polivanje i sistem kap po kap... sledi mreza, prosirivanje zasada, hladnjaca, uz naravno konstantan rad na podizanju prinosa, pa da se razmisli i o preradi.::super::
Ćegovac - to je prava stvar za oporavak ovog društva i države, povratak selu. Kad nam selo ojača, bićemo i mi jači. Mirnoća i zadovoljstvo koju osećam kad radim u malinjaku se u gradu ne može naći, uz ne znam koju platu. Pa još kad na kraju sve to da rezultat i ubereš vrhunske plodove svog sopstevnog rada - pa to je neverovatan osećaj. A cena... pa dobro, ne može baš sve da bude idaelno...::traktor1::
 
Cegovac,
Pomenuli ste visoke kamatne stope!
Da to ste upravu,Nasilnim gusenjem najvecih nasih banaka i dovodjenjem na desetine stranih pod izgovorom svezeg kapitala,zapravo je bio nokaut za nasu privredu,
Te banke su od njihovog dolaska do sada po nekim slobodnim procenama isisale preko 300 milijardi.Stranci po meni nisu dosli da nesto donesu vec da uzmu i da naprave mehanizam zavisnosti citavog drustva. Tako i u malinarstvu.

Bojim se da su zapravo oni ti koji diktiraju desavanja a nasi hladnjacari ih prate.Cesto visokih zahteva i standarda za mizernu cenu. Evo kolega Boyla neka kaze kakvo dobro im je doneo Austrijanac koji je kupio nekad cuvenu fabriku Podgorku,pa zar bi sada trazio udruzenje cak u Arilju. A koliko je takvih? Nije li to jos jedan od razloga da barem nesto pokusamo?!

Sto se tice nasih hladnjacara pocecu od Sabackih- mnogi kazu da placaju nerealno i da ce zbog toga propasti,? Koliko ja znam oni rade vec duze vreme i jos nisu propali,neka me Pole ispravi ako nisam u pravu. Ostali kako koji?Eto i sami ljudi u ariljskom kraju iznose desavanja i ponasanja u otkupu.
Bas crno,
Kod mene realan da budem je crno-belo.
Firma Zadrugar je ta koja na ovom prostoru,a mislim i sire odredjuje pravila, -otkupi velike kolicine,ima dosta zaposlenih,prosiruje kapacitete,nabavlja repromaterijale itd...itd ,i sto je najvaznije UVEK i na vreme sve placa,Mnogi ce se zapitati pa sta fali kad je sve to dobro? Fali ono glavno -CENA

I to je drugi debeo razlog da se trazi ma kakvo iole bolje resenje.
------------------------------
Sto se tice odgovornosti drzave po meni itekako je ima,najvise sto nestiti sopstvene interese,ili bar nedovoljno,sto nestiti sopstveno trziste,olako dopusta da svako i svasta radi. i sto nestiti interese rekao bih "grbave" vecine (oni koi rade)
,
I vrlo vazno a paradoksalno, -Trebalo bi da Beograd bude u celoj Srbiji a ne cela Srbija u Beogradu!!
 
Poslednja izmena:
Što se tice Austrijanaca ,Podgorina frucht, tu je situacija jasna. Oni su napravili fabriku za preradu voca u koncetrat, dzem, pekmez i to pakuju u velika paletna pakovanja 200 ili 500 kg. Sve su to polu proizvodi na to nema carine. Smrznuti program rade vrlo malo ,kada im neki njihov kupac zatraži malinu ako je nemaju oni to elegantno kupe kod drugih hladnjaca. Od maline uglavnom rade koncetrat i tu ne zale zasipaju sve sto uvece otkupe a šteta je mnogo rolenda ode u koncetrat. Nisu oni ni promašaj Srpske privatizacije jer ogromne kolicine voca prerade, narocito jabuke,kupine, sljive, višnje, dunje, lubenice, dinje,dzenarike. Ali tu je problem što nisu neke platiše svezeg voca ali kvalitet je uvek obavezan. Medjutim oni stalno investiraju tako da su od trule Podgorke napravili preduzece domacinsko za primer. U krugu je red , plata je prvog,obaveze placene. Ko je nama kriv kad smo imali a nismo znali da radimo . Loš menadzment,loša organizacija, nedisciplina, lopovluk....
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh