Slobodna diskusija o traktorima

Par puta su mi odkazale dok sam vuko seno...menjao sam skoro ceo sistem kod njega...i cilindre i creva i ulja i sto cuda ali duabe...
 
2ue2s83.jpg
219vza0.jpg
2j4zeoy.jpg
2ro5gd5.jpg



Ovako izgleda kada se preradi na mehaničke,ovo sam ja radio u Bašaidu
 
Ja idalje ne razumem imam IMT 560 star više od 30 godina i dešavalo se da zariba cilindar, i da zablokiraju kočnice, ali to se uz ozbiljan servis veoma lako reši. Promenili smo glavni kočioni, creva, cevčice i kočione cilindre, ali je idalje blokirao. Majstor strugar mi je obradio diskove i celu čizmu sam mu nosio da obradi napadno telo unutar čizme. Onda smo ispod feroda dodavali limiće da bi ferode bile što bliže uz napadna tela. unutar diskova smo obradili podnožja za kuglice i podmazali visokotemperaturnom mašću da bi stalno klizale, oprugice i kuglice smo kupili nove to je obavezno većina to neće i najvažnije u diskove smo zašrafili oprugu koja vuče diskove suprotno od tokga kako ih gura disk. Slika ću ti pronaći pa šaljem
 
Da li neko moze da uporedi Belarusa 892 i Torpeda 9006?
Mislim na snagu u oranju i tanjiranju. Sa npr. istim plugom I tanjiracom? Koji bolje ide?
A manji potrosac je verovatno torpedo ili?
 
A sto se tice snage? Da li je neko terao oba traktora? Mislim znam da su po 90ks.
Ali koji je od njih bolji u oranju, tanjiranju?
 
Sama snaga ne cini oranje jer tu mnogo faktora znaci. Tezina i odgovarajuci prenos tu vise znace dok u tanjiranju bih rekao da je mala prednost torpeda zato sto je motor sestak. Dugorocno gledano po meni je prednost rusa jer svi traktori imaju mane a torpedo se neradi vec odavno i pitanje je i za delove u dogledno vreme i sam kvalitet delova i cenu. Za ruse ima delova svud i bice ih ko zna dokle
 
Rus je brzi, cak 892 mislim da je najbrzi MTZ. Ima vise brzina, i lakse mu je u poslu naci odgovarajucu spram posla. 9006 mislim da ima 1 ili 2 u selu, dok 892 ima jedno 10-12. Kum je imao 9006 i kad ga je drugi put rastavljao zbog menjaca prodao ga je. Po njegovim recima 9006 manje trosi i od novih zapadnih traktora te snage, verovatno sto je vazdusar i sto radi na vecoj temperaturi motor pa je bolje iskoriscenje energije. Po meni osim potrosnje sve ostalo je na strani Rusa. I ta potrosnja pitanje koliko je razlicita u tranportu npr, jer torpedo je kao kornjaca spram 892.
 
Ja mislim da Deutz motori imaju mnogo vecu snagu nego sto pise na papiru. Barem se kod mene tako pokazalo. Moj DX85, je u oranju i tanjiranju kao Rus 1025, mozda deluje da fantaziram, ali je tako. Cak kada se lepo ore, vucem 3x35 sa njim. Gde ne moze onda vucem sa 120ks. Vidi se razlika, ali ne bas velika. Ipak je Steyr 120ks, a ovaj DX 85 ima 80ks.
Zato vas i pitam za 9006. Posto mi trenutno odgovaraju 9006 ili 892.
 
Ks je ista ma gde je merili u svetu. Anglosaksonci obelezavaju snagu sa bhp ili ti brake horse power, a tu snagu traktora smo mi preuzeli u nasem racunanju (pravilno je koristiti kw jer je to vat (watt) jedinica za snagu SI). Nemci pak koriste PS i to je jedinica manja od KS ili ti BHP koju koriste anglosaksonci...za oko 4% je ps je manja jedinica od bhp....
 
Poslednja izmena:
Ima jedan važna stvar koju niko i ne pominje a to je obrtni moment. Na papiru je snaga jedno, ali ako traktor nema veliki obrtni moment onda ništa nema od sirovih snaga. Mislim da domaći traktori imaju mali obrtni moment pa tako i izgledaju konji poniji u odnosu na inostrane.
Imao sam priliku da probam traktor od 50 konja i on ore kao moja rakovica od 76 čak se i manje muči. Jeste da je imao prednju vuču ali to je do proklizavanja točkova, a ne do vučne sile.
 
Kod automobila(isto važi i za traktore)trku dobija obrtni moment a ne snaga.Snaga je mera izvršenog rada u jedinici vremena. ili (potrošenog goriva):haha:
 
Obrtni moment dosta zavisi i od zapremine motora. Kamioni imaju mnogo vecu kubikazu od automobila ali zato i daleko veci obrni moment.
To sto taj ore kao Rakovica zavisi i od same uskladjenosti traktora i transmisije, kao i orudja. Rakovica 76 cesto vuce plug 2*14, sto mislim da je prevelik zalogaj za 50KS.
 
577 traktor ima tu priblizno isti obrni momenat kao zapadni traktori u klasi (razlike su veoma male). S druge strane zapadni traktori imaju veci izbor brzina i u tome je velika prednost u radu da njima, plus i tezine su im vece dosta od nasih traktora.

Prednja vuca u radu mnogo znaci...mnogo...
 
Nazad
Vrh