LTZ

Mozda je i do ulja ili ispusta pumpa ima tu dosta stavki koje mogu da uticu na to

- - - - - - - - - -

A koji je traktor u pitanju
 
Pa T 40:osmeh:
Danas sam konacno utvrdio sta je,dosao sam do toga da zagrejan posle pola minuta-minut skroz spusti tanjiracu,raspala se skroz gumica na klipu,sada je sastavljen pa cemo videti sutra.
 
Постао сам васник ЛТЗ Т 40 АС трактора. :ppozdrav:
Ево пар слика, нисам стигао да сликам када смо га довезли. Вероватно ћу досадити и Богу и народу са питањима када кренемо да га сређујемо, али молим за мало стрпљења. :osmeh:





 
Sve cestitke kolega i neka te sluzi kako si zamislio... Dobar je to traktor... A sa pitanjima samo izvoli cekamo...
 
Hvala kolege, naravno da nije tajna samo traktor je plaćen 82 506 RSD. :ppozdrav:
 
Poslednja izmena:
Nije kolega, ta cena mi je bila ponuđena od vlasnice, kupio sam još par stvari pa me iskreno bilo sramota da pitam da li bi moglo za manje para.
 
Znači imao si sitno 6 dinara da platiš? :osmeh:
Čestitam na kupovini.
Eh, što ne volem LTZ.
Čemu mu služe ove opruge kod prednjih točkova?
 
Uzeo sam još neke mašine pa sam na kraju častio 20 RSD. Hvala, volem ga što je ruske proizvodnje pa da je i najlošiji, a to mi je ostalo od dede, voleo čovek Rusiju i sve što je rusko.
 
Znači imao si sitno 6 dinara da platiš? :osmeh:
Čestitam na kupovini.
Eh, što ne volem LTZ.
Čemu mu služe ove opruge kod prednjih točkova?

Nesto kao amortizeri. Ublazava voznju po neravnom terenu(putu, njivi, kanalima na izlasku iz njiva itd.) jer time prednji kraj ne skace, cuva kolevku prednje vuce, i u slucaju propinjanja traktora, kada traktor pada na zemlju amortizuje udarac i sprecava lom.
 
Prosao si vise nego dobro:osmeh: Takoreci pa na kilo si ga kupio. Je li traktor u radnom stanju? po slikama i ne izgleda lose.
Moj savet: dobro ga operi i odmasti motor, narocito cilindre jer ima vazdusno hladjenje i po pravilu bi trebalo da budu suvi i cisti, sve za rad boljeg hladjenja.
Instalacija ne bi trebala da kosta vise od 50e, zameni uljhe u motoru i filtere, malo predihtuj ako negde pusta ulje i pici.
Ne poznajem mnogo Ruse (takoreci nikako) ali toliko od mene. Nek je kupovina sa srecom:ppozdrav:
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Vladj, ako je to nekakvo ogibljenje, onda su Rusi bili mnogo ispred zapadnih proizvodjaca koji su koliko znam (mozda i gresim) mnogo kasnije napravili nezavisno ogibljenje prednje osovine:sta:
 
Da, u radnom je stanju, prijatelj da je vozio oko 6 km ( od rampe u Zmajevu do naše kuće ) i kaže da se ponaša dosta dobro.
Iskren da budem oko mehanike se ne razumem mnogo ( spremam diplomski iz ekonomije, put me odveo na drugu stranu ) tako da verovatno sam neću raditi mnogo oko mehanike i hidraulike, ali svaki savet je dobro došao. Moram prvo da kupim novi akumulator i alternator pa "ćemo" onda "rastaviti svaki šraf" da se sve pregleda i zameni, sve što je potrebno, posle ide nova kabina, farbanje pa instalacije. Gledao sam neke snimke na yt, šta mislite o ovome ?

 
Vladj, ako je to nekakvo ogibljenje, onda su Rusi bili mnogo ispred zapadnih proizvodjaca koji su koliko znam (mozda i gresim) mnogo kasnije napravili nezavisno ogibljenje prednje osovine:sta:


Ne znam kada su zapadnjaci poceli to raditi, ali Ltz to ima. Kod Mtz- na prednjem mostu to takodje postji, samo je drugacije reseno a uloga je ista.
 
Ja kod mene to nemam. Ne treba mi, ublažim sve udarce kostima :osmeh:
Ima li ovaj T40AS hidro volan?


Jedini rus bez hidro volana je Vladimirec... Ja drugog nisam video... Odgovor je da T40 ima servo...

Tvoj LTZ ima jako slican prednji most kao T40 samo bez tih federa... Mada mislim da ipak ima unutra federe za ublazavanje nisam bas zagledao taj most....
 
Nazad
Vrh