IMT

Ćiro, brzi-spori i "polovljenje" brzina se menja uz pomoć pneumatskog cilindra.
Gde se nalazi "dugme" je nebitno, video si kod nas je sve na instrument tabli.
 
Da li je tako i na 5170 i na 5210??? Znam za 5210 ali nisam bio siguran za 5170 mada su t isti menjaci...
 
Naravno nekada je uz imt islo radno dvodjelno odjelo u crvenoj boji kao i neki osnovni alat u onoj kutiji.Sjecam se da je na jednom kljucu sa strane bilo u odlivku uradjene oznake za duzinu da u njivi mozes izmjeriti dubinu brazde.

Otac je negdje imao samo gornji dio odjela a veliki kljuc ja zagubljen, deklamitu sam ja kao djete potrgao, sitni kljucevi su jos uvijek u funkciji.

Inace su veliki kljuc kopirali od MF-a i na njemu su s jedne strane bile col oznake a s druge cm oznake. Na original MF traktoru je taj kljuc sluzio kao mjerac goriva Rezervoar je bio tako napravljen da 1" iznosi jedan galon goriva i tako uvijek znas koliko imas u rezervoaru. Imas i shemu ako traktor sa zakopcanim prikljuckom ne moze upaliti normalno nego se treba slepati, prebacis rucicu kardana "preko mjenjaca" komandu za podizanje hidraulika u gornji polozaj, kljuc nabijes na izvod kardana i klimas lijevo-desno i prikljucek ce se poceti podizati da te netko moze poslepati dok upalis... Mislili su na jaaako puno detalja kad su konstruirali originalni MF


 
Evo kako izgleda taj "mali" pomocni cilinder

2013-01-27085323_zps55210493.jpg
 
Mogu ..nije problem!ako nadjem neke slike iz kompa ja ih postavljam....ove godine smo mu odradili planetare na levom zadnjem tocku i novu poluosovinu i na prednjem promenili lagere na usicama diferencijala!
 
@Bobo,ramena i osovina je od JD nekog zglobasa skinuta a mislim da je takva neka na 47xx seriji JD-a.Od kako smo je promenuli nema vise problema sa podizanjem pluga.
@Zivice orao je Case,nije stajao pod supom.On se ove godine lepo naorao obzirom da smo sva suncokretista uzorali sa njim pre setve psenice+zimsko oranje.
Ako ima zainteresovanih mozda ce Imt biti i na prodaju zajedno sa plugom...
 
@Bobo
Radi li ovo na 539? Baš ću sutra da probam. :osmeh:
I ja cu da probam na 549,ionako mi oslabio akumulator :haha:

Dacu jedan predlog moderatorima. Mislim da clan Bobo zasluzuje status "zasluzan clan". Svaki njegov post je detaljno objasnjen i obrazlozen.Mnogima su njegove poruke dosta pomogle.
Nije jedini koji zasluzuje (po mom misljenju) ovaj status,ali eto ja predlazem njega.Mozda bi trebalo otvoriti i temu povodom ovoga.
Izvinjavam se ako odstupam od teme,i,ako je potrebno,slobodno izbrisite ovaj moj post :ppozdrav:
 
@Bobo,ramena i osovina je od JD nekog zglobasa skinuta a mislim da je takva neka na 47xx seriji JD-a.Od kako smo je promenuli nema vise problema sa podizanjem pluga.
@Zivice orao je Case,nije stajao pod supom.On se ove godine lepo naorao obzirom da smo sva suncokretista uzorali sa njim pre setve psenice+zimsko oranje.
Ako ima zainteresovanih mozda ce Imt biti i na prodaju zajedno sa plugom...

Kod mene u selu govore da se kazan zadnji prodaje al ja kazem to isto za IMT.

Moji su zasluzili da im svima izbetoniram postolje i da ih ostavim kao spomenike jednog dana ako mi zarade za nesto bolje.

Bubu je spominjao da mu se svidja vas plug, gledao je da kupi zglobasa pa mu prevelik, sve mi se cini da bi on mogao "zagristi udicu" koja je bacena ;)


Ne znam da li ova fora radi na IMT-u ali ako se prebaci na polozaj "preko mjenjaca" znaci da kardan pokrece hidraulicnu pumpu i trebalo bi funkcionirati. Na tim prvim MF traktorima je i kljuc s oznakama pasao na izvod kardana i s njim se moglo "pumpati" hidraulik. Ja ovo isto hocu pokusati samo nikako da se sjetim.

Zato sam ovo isprobao i radi:


Rucku grube regulacije dolje rucku fine regulacioje pomices gore dok ne vidis pomak na prikljucku i to je to. samo sto kod mene trese plug dok se spusta, ali sistem funkcionira...
 
@Cira treba samo da se ponudi rodjaku da mu ocisti radionicu i kompletirace sebi jednu 170-ku.

- - - - - - - - - -

@Bobo,clan Bubu ima svo vreme ovoga sveta tako da ce on uvek stici da poradi poslove sa onim cime radi.
 
Nazad
Vrh