Prihrana voćaka organskim đubrivima

Jutros sam bio kod čoveka koji drži bikove da dogovorim stajnak isteraće mi pet prikolica na jednu njivu gde imam mesta da odstoji do jeseni pokriću najlonom pa nek čeka sađenje voća.Inače uvršena prikolica jednoosovinka sa njegovim utovarom i prevozom 7000din.Interesuje me koliko ste trošili stajnjaka na koliko sadnica ako se đubrili samo u rupu iznad korena,planiram ga ranije pripremiti kad dođe jesen svima treba i teško ga je naći.
 
To je preskupo prikolica se krece oko 2500-3000din sa tvojim prevozom i utovarom. Ja sam stavljao prosle godine oko 1-2lopate i mislim da ces imati dovoljno tih 5 za 700sadnica da ides duplo vise. Ja nisam hteo ici vise mislim da je to dovoljno za tek posadjene sadnice. Znaci imaces dovoljno i previse ako budes isao samo oko sadnice djubrenje.
 
Malo stoke ima u selu pa je manjak stajnjaka a okolo puno vikendaša koji plaćaju kolko im traže pa je zato cena takva.Biće preko 1000 sadnica a i ja sam mislio lopatu-dve za mlade sadnice da je dovoljno plus imaću svoga od svinja jednu dve prikolice.
 
Mislim da će 5 prikolica biti OK. Ja sam jesenas stavljao na oko 200 sadnica od jedne prikolice, mada su bile dobro tovarene, a plaćao sam ih 2500 din, sa mojim utovarom i prevozom. Rasturena prikolica oko stabala ( znači sve komplet đubre, utovar, prevoz, rastur) me koštala oko 5000 dinara. Ako već dobro plaćaš barem da je dobro natovari, ako ne traži neku drugu alternativu, mada da je stajnjak dobar i koristan tu nema šta, pored ishrane on ti popravlja i procenat humusa oko stabla, a traje oko 3 godine, jedino je bitno da se ubaci ispod zemlje da nije na površini i što više to bolje, to je kravlji stajnjak on nije prejak.

fotografija0082.jpg
 
Ja sam nekako navikao da u toku sadnje pregoreli stajnjak bude prisutan, baš kao što i vi rekoste 2-3 lopate, (naravno u varijanti ako su samo kopane rupe a nije pre rastureno pa uzorano), pa sledeće jeseni nešto više a onda normalno na svake 3-4 godine. E sad, s obzirom da je i kod mene stajnjak postao "deficitarna roba" i kako nisam siguran da li ću uopšte uspeti da ga pronađem, a planiram na jesen proširenje voćnjaka i sadnju od oko 150 komada šljive, šta mislite da li postoji alternativa..? Ili konkretnije, da li je neko koristio neko od pakovanih organskih đubriva, tipa "fertor", "siforga" ili možda nešto treće i ako da kakva su iskustva..?
 
Poslednja izmena:
Ja koristim fertor, sadnice mi odlično napreduju ali ne mogu da znam kako bi napredovale da nisam njega koristio niti verujem da neko može sa sigurnošću da ti odgovori jer niko sigurno nije ostavljao jedan red bez đubriva da bi uporedio :)

Ako ti odgovara da odeš do Kuršumlije po stajnjak, javi mi da te spojim sa drugom.
 
Ja sam prtosle godine isprobao neko talijansko paletirano ...samo jedno polje u malini 9.6 m/d .. primetila se vidna razlika da deluje ....Tako ove god. sam nabavio nekoliko cakova i samo u delovima gde je losija zemlja sam koristio ....Nase zapazanje je da delujeee ++.
 
"oktopod" Imaću stajnjaka za jedan deo, možda čak i za polovinu parcele.Sad mi sinu jedna ideja, a to je da baš napravim eksperiment poređenja, tj da koristim jednu i drugu varijantu u različitim redovima. Kaži mi koliko ide fertor-a po jednoj sadnici.?..
 
Poslednja izmena:
Ja sam fertor stavljao oko sadnica pa okopavao u martu, maju i posle na jesen, oko 2-3 pune šake na jednogodišnje i 4-5 na dvogodišnje sadnice
 
Mogu li se ovde kod nas pronaći prikolice za rasturanje stajnjaka u voćnjacima, tj prikolice za stajnjak koje stajnjak razbacuju samo u zoni oko stabala a ne na celoj površini ? Da li je neko koristio tako nešto i koliko ste zadovoljni tim poslom?
 
Zaoravanje, freziranje ili tanjiranje posle bacanja stajnjaka je obavezno kod mene. Pročitao sam super post o tome na prvoj strani. Moje lično iskustvo je da je stajnjak obavezan u zasadu a da je mineralno djubrivo suplement stajnjaku. Na parcelama koje obrađujem nikad ne bacam stajnjak pred sadnju već sledeće jeseni. Razlog tome je što na sreću imam kvalitetno zemljište pa ne mora, stabla odlično napreduju pa smatram da nije neophodno. Prve godine nakon sadnje tj. sledeće jeseni bacam 2-3 vile oko stabla, naredne godine 4-5 a onda izvlačim prikolicom za rasturanje. Stajnjak izvlačim svake godine po malo. Uhvatio sam sistem i za sada sam prezadovoljan rezultatima.
 
Vocnjak kajsije u 2. i 3. godini mi je na livadi. Na 2 sadnice sam juce stavljao po 1 kolica govedjeg djubra. Znam da je bolje zaorati, frezovati ili sta god ali ja nemam mogucnosti. Nadam se da nisam odradio uzaludan posao posto ce djubar ostati oko sadnice na povrsini???
 
Posao nije uzaludan ali efekat će biti slab,ne znam koliko imaš komada ali makar motikom ili ašovom malo prevrni zemlju.
Imam oko 160kom. Proletos KAN a sad stajnjak. Ako su efekti slabi i posao je uzaludan:sjasi: Sreca da stajnak ne placam ali sam se dooobro umorio vukuci djubar. Parcela je zalivadjena i sistem kap po kap je na spaliru na visini od 60ak santimetara pa ne mogu da izfrezam oko vocaka. O tog vocnjaka ne ocekujem maksimum bas zato sto je na livadi koja se kosi i hrani se stoka ali jesenje, proletnje i prskanje od monilije su redovna kao i krecenje,orezivanje, navodnjavanje, pa bih stvarno voleo i maksimalno da prihranim...Asoviti livadu na oko 160 sadnica mi je sizifov posao.

- - - - - - - - - -
 
Danas sam u Dosao na ideju da pored stajnjaka oko stabala na par mesta zabodem asov, razmrdam i u tu rupu sipam NPK 8-16-24. To bi moralo imati nekog efekta!
 
Nazad
Vrh