Akumulatori

Da li za akumulator kome je jedna celija u kratkom spoju nema ama bas nikakve sanse da se popravi.Kad ga prikljucim na punjac vidim da iz 5 od 6 celija izlaze mjehurici tj. dok u jednoj se nista ne desava?
Kolika je cena ovog monbat akumulatora ali ovaj za 577 135 Ah to su oni X verzije i da li bi od 110 Ah mogao zadovoljiti potrebe ovog traktora
 
Za moj imt 539 kostao je 11000 dinara 110 ampera, e za veci traktor tu sam tanak da bih te posavetovao
 
Marko ti si blizu Bosne, moras videti sa kolegama iz Bosne,sto se tice para ja bih ga odmah uzeo, jeftinije nego kod nas, e sad kvalitet ne znam stvarno...
 
Ma to mi nije uopste problem nego me brine paljenje zimi sa 110 Ah premda je traktor zimi u zatvorenoj supi mozda bi i mogao posluziti.
 
Da li se akumulator moze unistiti ako se recimo prepuni punjacem,imao sa jedan Vartin akumulator koji se i nije nesto upotrebljavao znaci stajao je na jednom traktoru koji mozda jednom u tri meseca upalim a u tom vremenu je bila odspojena plus klema.tako da sam ja jednim manjim ispravlajcem stavio da dopunim ali zaboravio ga iskljucit tako te je punio skoro 24 h posle nije htio da zadrzi struju i vidjeh da je jedna celija u kratkom spoju znaci crkao je.Zanima me da li je to zbog prepunjavanja premda je akumulator star nesto oko 5 godina.

Može!
Itekako!
Pri ovome mnogo zavisi od samog punjača (ako je sa "konstantnom" strujom, onda ne gine oštećenje) ali i od akumulatora.
Stariji tipovi se mogu (lakše) prepuniti ali kraće vreme (i kontrolisano) čak je i dobro ("uranvnotežujuće dopunjavanje", ekvilizacija) to povremeno raditi. Ipak, posle 24h sve je moguće.
Jedna napomena: ne isključujte plus klemu nego MINUS (ili obe, ali prvo minus). Nije obavezno ali je sigurnije. U slučaju kontakta sa šasijom (kleme) nema kratkog spoja (posledica), ni pri isključenoj klemi sa "minusa" ni posle sa "plusa" (anode i katode, respektivno).

- - - - - - - - - -

Više puta ponavljao ali nije loše još jednom:
startovanje ne zavisi (toliko) od kapaciteta akumulatorske baterije nego startne struje (mada je to u par poslednjih decenija skoro isto ... "konfekcioniranje").
Ipak, ispravan akumulator od 97Ah može da pokrene prilično velike (jake) motore i sigurno je dovoljan i za 577 a možda i idealan za 539.
Naravno, neće da škodi ni 110Ah (kod oba, naročito 577) ali je skuplje u startu.
MNOGO je BITNIJE stanje akumulatora (dopunjenost, posledica održavanja i načina korišćenja) nego njegov (deklarisani) kapacitet!!
Džaba je i 120Ah ako je "pun" 50%, bolji je 97Ah sa "80%" kapaciteta (zapravo startne struje).
 
I jos jedno pitanje da li je za traktor bolji akumulator bez odrzavanja (bez dolivanja destilovane vode) ili onaj drugi gde se ima mogucnost dolivanja.
Nasao sam cini mi se najjeftinije akumulatore ali me muci marka "Blitz" da li neko zna nesto o ovim akumulatorima:

http://v2.pik.ba/artikal/12199783/akumulator-kamionski-110ah-blitz-novo-akcija/

Nikakav problem mi ne predstavlja kupit iz BiH
1km = 60 din
 
Poslednja izmena:
Moj utisak, bjezi od ovog.Nikad nije bilo 1 ah za 1 marku,znaci koliko para toliko muzike.
 
Ja sam uzimao kod nas u metrou po toj cijeni i nemam nikakvih problema ,čak cijena zna bit i niža kad je akcija zamjene starog
 
I jos jedno pitanje da li je za traktor bolji akumulator bez odrzavanja (bez dolivanja destilovane vode) ili onaj drugi gde se ima mogucnost dolivanja.
Nasao sam cini mi se najjeftinije akumulatore ali me muci marka "Blitz" da li neko zna nesto o ovim akumulatorima:

http://v2.pik.ba/artikal/12199783/akumulator-kamionski-110ah-blitz-novo-akcija/

Nikakav problem mi ne predstavlja kupit iz BiH
1km = 60 din

Kako za koji. Za one starije (pa i većinu novijih) sa održavanjem (ali da se održava ... 4 puta godišnje po potrebi doliti destilovanu vodu nije neko održavanje a ni zahtevno).
Zapravo zavisi od napona punjenja (reglera). Ako je oko 14V (do 14,4V) onda je MNOGO BOLJE koristiti one kod kojih se destilovana voda doliva (jedino nju sipati u akumulator, ne kiselinu a ni razne soli (ostavite malobrojnim stručnjacima, a koristi se kao "zadnja šansa".
Za noviji tip akumulatora, bez održavanja (tzv. Ca-Ca), potreban je min. napon od 14,8V (pa do 15,2V).

Za sve no-name akumulatore nema pravila, možete proći odlično ali i loše. U većini slučajeva je o.k. ali je % otkaza sigurno veći, deklaracije "zaokružene" naviše i slično.
 
Kako da znam koliki je napon punjenja (reglera) na imt 577,znaci dvoumim se da li 110Ah ali sa mogucnoscu dolivanja d.vode ili onaj od 140 Ah bez odrzavanja?
 
Nikako. Mora se izmeriti (najbolje autoelektričar ili možete i sami ali uz iole bolji instrument, merite na (bar) 1000 o/min. ili 1500 (sa i bez potrošača, npr. svetala, razlika mora biti minimalna, i može se uzeti kao napon punjenja).
Ili da se neko javi ko zna to. Možda ima u temi ... ako neko zna neka javi (rekao bih da je 14 do 14,5V i da je sa održavanjem bolji, ali bolje proveriti).
 
Sa unimerom merim i to onim najeftinijim i kod auta i dva traktora pokazuje od 14,3 do 14,5v
 
Uz dodatne informacije da se vrednosti ponavljaju na više vozila, izgleda da je i jeftin insturment prilično tačan. Ovo odgovara standardnom naponu od "14,4V" (14 do 14,5) i uobičajen je na mašinama i automobilima do pre par godina (do 2000. velika većina, posle je već "šareno", uglavnom niže serije i manji automobili i dalje imaju ovu vrednost, a veći, naročito dizeli, veću). Za "Ca-Ca" (pri čemu nisu svi na kojima to piše zaista to nego ima i hibrida) je potrebno 14,8V (14,7 do 15).
 
Kod mene je 36 dinara po kilogramu, traze i licnu kartu, posto su zadnjih godina ucestale kradje. Takodje i jedna prodavnica radi taj sistem zamene uz doplatu za novi akumulator, cena starog je isto tu negde oko 36 dinara.
 
Sta ti je nesreca, ja kad sam trazio akumulator za traktor ubijali su me sa cenama, a sada ga ima i za 60 evra....
 
Nazad
Vrh