Radovi u malinjaku

O kojoj bolesti je rec???
Jedan moj malinjak je slicno ovoliko nagnut. Najebem svaki put kad ga prskam. Gore dole gore dole umrem.
 
kao sto napisah pre,oko 10-15% malinjaka vec se susi I vec se da se susi I tu nema spasa niti sadnje maline u sledecih 5-7 godina.ko sto je vilamet2012 okacio na slikama.dosta sam se kretao u zadnje vreme isto I u ravnici I brdima...ako neko zna resenje I sta je nek napise...
 
Ovde kod mene je bila malina 10 godina, pa je uništena zbog nekog razloga. Ali ove kiše cuda cine... Vlage ima i suviše. Ovde se kod mene suse malinjaci koji su bili odlicni godinama.
 
svaka cast na postu, i na zdravom razumu. Kalijum -nitrat je kancerogen ako se tretira na vec zrele plodove..tako da.....

Nisam siguran da li je kancerpgen to stvarno ne znam ali znam da je OTROVAN za ljudki organizam. Moze se tretirati pred berbu,moze cak i kada pocnu one prve da se pojavljuju.,ali cim krene ozbiljno branje tu kalijumu preko lista nije mesto
 
Vec 48 sati pada kisa skoro bez prestanka,sutra prognoza mestimicno kisa pa onda opet 48 sati kisa.Na ponekoj malini zasad zanemapljivo ima tacka trulezi,malina je prskana 4.6. switchom. Da li bi je trebalo sutra poprskati sa teldorom ako ne bude padavina

- - - - - - - - - -

Ima li ko da odgovori?
 
Ako si je zastito kako treba do sad sto znaci preparat sa dugom karencom protiv trulezi pa switch 2 puta nista vise ne diraj. Dok se ne smiri kisa ne mozes joj nista pomoci. Jednostavno ona truli od vode ,a bilo je iato kod nas pre par godina kada je 5 dana bez prekida padala kisa u branju. Dok ne ogreje sunce mozes samo da cekas.
 
Nema tu bezbedno ne bezbedno mora otrov.A otrov u cvetu i berbi nije preporucljiv.Ako bas mora trazi nesto sa sto kracom karencom.
Mozes eventualno actaru ona ima oko 10 dana karencu,ali pitanje koji procenat ce ostati u plodu.
 
Ne znam kako je kod vas, ali ovde od kiše već treći dan ne može da se bere, a kako izgleda to će potrajati još neki dan.
 
Kod mene smo mogli da beremo sa povremenim prekidima i juce i danas. Vreme prija lastarima i korovima bice mnogo problema od ovih padavina.
 
Da zaboravih da vam napisem da su od ove godine zabranjeni agram i galop.Od sad se koristi ona BASTA sto je pominjao onaj poljak.Naime rekose da je bio masovan pomor pcela po arilju od galopa jer isparava previse na visokim temperaturama.Ova basta isto kontaktni ali ne deluje za 2 dana kao galop i slicni vec joj treba 4-5 dana da korov pozuti.To je ono sto mi rekose u mojoj polj. apoteci

MADA treba pripaziti na zaperke onaj poljak je nesto pominjao redukovanje broja izdanaka i usporavanje rasta,meni se to iskreno ne svidja pa cu verovatno prskati samo kad budem pocupao zaperke .
 
Poslednja izmena:
Ima li ko iskustva sa fungicidom CABRIO TOP,koristili smo u ga u vinovoj lozi i odlicno se pokazao,pa smo mislili da ga koristimo u malini
 
..kod nas kiša ne prestaje..nije ovo dobro..ne može cena da bude dobra kad je malina mokra..i povrh svega malo ima suve materije u sebi..kažu iza suše nešto i osta, a iza kišne godine ništa..izgleda da je na red došla kišna..a malina se još uvek kod nas drži..do kada će izdržati videćemo..
 
Kisa prestaje u petak ili subotu javili ovi nasi prognosticari pa cemo da vidimo sta ce reci posle za kvalitet.
 
U Vilametu mi ima dosta zrnjave maline,zna li neko u cemu bi mogao biti problem?Prva je godina.Da li ce mozda dogodine biti bolje ili nema leka?
Stavio sam mrezu za sencenje pre cvetanja,pa je mozda bilo lose oprasivanje?
 
Moze biti do loseg oprasivanja ali veca verovatnoca je sadni materijal u kojem ima dosta sadnica sorti Gradina i Promajz koje su zrnaste.Ako si uzamao sadnice iz malinjaka verovatno je to.Ja sam imao oko 5% takvih sadnica i vadim ih i podsadjujem.Takodje kod ovih sorti ima veci broj lastara od Vilameta,veoma su bujni.
 
Jeste,sadnice su iz malinjaka.Kod mene te zrnjave iima preko 50 posto,pa cu cim zavrsim berbu povaditi pa na jesen posaditi ponovo,ali svojim sadnicama.Sto kazes to za lastare,to je udarilo nenormalno iz zemlje.
 
U Vilametu mi ima dosta zrnjave maline,zna li neko u cemu bi mogao biti problem?Prva je godina.Da li ce mozda dogodine biti bolje ili nema leka?
Stavio sam mrezu za sencenje pre cvetanja,pa je mozda bilo lose oprasivanje?

Prošle godine sam pisao o zrnastoj malini . To je zasadom uneto. Kad prodje jek berbe odnosno kad umanji količina berbe uzmeš kanap za vezivanje , isečeš na pola metra , i okačiš oko struka . Bereš , kad naidješ na zrnastu uzmeš kanap i povežeš struk maline do samog korena zajedno sa zapercima . Vezuješ samo da bi obeležio zrnastu. Na proleće kad vezuješ zadješ te počupaš iz korena sve povezane. Meni je ovako najlakše i uspeo sam da svoj zasad koi je bio do 15% zrnasta , očistim tako da je sad 99.9% Vilamet. Ako imaš manje maline ovo možeš obaviti i odmah
 
Nazad
Vrh