Motorne testere

3-4 puta najcesce provucem uz jaci stisak.
Daleko sam ja od iskusnog,ali se trudim da naucim za svoje potrebe. Pre rada sam cistio kanalic na lancu i u zurbi okrenem kontra pa sam bas osetio kako je to kad se zapali drvo. :osmeh:
 
@Dejan351 ako se secas price o gasenju i svecici,to mi se nije desilo neki dan,potrosio sam rezervoar bez zastoja,a sekao sam i jedno stablo neke dzanarike 40ak c precnika i jos neke panjeve od pre,izgleda je bilo samo do svecice.

dobro je da je tako...ova piljevina izgleda ok,tj.njena krupnoca,ipak ostar lanac treba osetiti u samoj seci,tezina testere je sasvim dovoljna da lanac sam ulazi u drvo,po meni ne treba cekati ni sitniju piljevinu,a kamoli da se drvo pali,jednostavno lanac mora biti uvek ostar i nista se tu ne gubi.Ako je malo tup pod turpijom se to oseti,nagusla se dva-tri puta,ako je tuplji 5-6 puta.Mnogo zapusten i tup lanac se tesko rucno moze vratiti u neko normalno stanje.
 
Krupnoca piljevine zavisi i koliki su zubi na lancu .. na Dolmar CC toliko su veliki da izbacuje krupni piljevinu a reze samo njegova tezina.. nov lanac , koristim samo za velika stabla mnogo je jak i tezak, dok Partner 371ima manje zube i normalno da je i sitnija piljevina a ostrina lanca se osetiti pri rezanju..
 
Pozdrav drustvo.Imam jedno pitanje u vezi motorne testere stihl o38 av.Ne znam koja je godina proizvodnje ali ima sigurno 20 godina,cale je kupio novu.Pitanje je kako se skida zupcanik koji pokrece lanac posto mi je pojeden,pa kad stavim lanac uvek je labav ma koliko dotezao.Lanac je za taj model sigurno.Skinem ja osigurac i onaj lim a dalje ne znam sta da radim...
 
Bogami kako je krenulo, tesko :D
Kod mene u basti potop, moracu nekako da sredim plastenik, sve u njemu pliva :(

Iskopacu neki kanal okolo.
 
Pozdrav dobri ljudi :) Novajlia na forumu, imam problem naravno :D

Juce sam uzeo motornu testeru husqvarna 135. Danas sam namontirao lanac, napravio mesavinu (nasuo i ulje za lanac i sve ostalo odradio sto treba) i pokusao da je upalim. Svaki put kao da joj je malo falilo da sastavi, i na kraju ni sam ne znam kako sam uspeo (mislim da je bila presisala jer sam u neznanju vise puta pritiskao onu "sisicu" za pumpanje goriva).
Prima gas dobro, ali joj je ler na samoj granici i uvek se ugasi. Samo mi je jednom radila mozda 30-40 sec na leru bez gasenja, al ono bukvalno umirala... Znaci dve opcije, da vratim gde sam kupio da oni steluju (ne preferiram ovo jer me iskreno mrzi da je nosim i da cekam njih), ili da je sam nastelujem? Pa za ovo drugo mi treba vasa pomoc. Imam H i L srafove, pretpostavljam da okrecem L? Znaci sve radi ok osim ler gasa.

- - - - - - - - - -

Da se ispravim, moguce je da ima sraf za ler gas:

Da li je to to, iza prsta se nalazi ona "sisica" za pumpanje benzina, a onde gde prst pokazuje se nalazi sraf?
 
Pozdrav.Dobro došao na forum i čestitam na kupovini H135.
Ja sam prošle godine kupio H135 i mogu da ti kažem da je upalila,a i kasnije radila bez ikakvih problema.Ona kao i svaka testera dolazi naštelovana i nije potrebno nikakvo štelovanje pre prvog pljanja.Jedino ako je tu tvoju neko u servisu raštelovao pa si je ti kupio raštelovanu.Šta god da je u pitanju moj ti je savet da je odneseš u servis gde si je kupio,ako je samo do štelovanja to je par minuta posla i nema da se brineš.Ja se u ta štelovanja ne razumem da bi ti nesto naročito pomogo,a i nije mi baš jasno ovo tvoje objašnjenje problema.
Kao prvo onu sisicu pritiskaj samo kad ti nestane mešavine pa onda hoćes da nadrukaš da bi lakše upalio.Drugo nije mi uopšte jasno jel si je upalio il jok?Jel radi kad joj držiš gas ili samo proradi i onda se ugasi?
 
Upali, radi, ali se gasi na leru. Svracah danas do radnje ali zaboravih da pitam prodavca sta da radim :/ Fali joj bukvalno mrvicu da bi radila na leru bez gasenja, znas ono kad je na samoj granici pa i bi i ne bi radila. A gas i ostalo prima normalno...
Hvala na odgovoru, kako si zadovoljan tvojom testerom?
 
E sad mi je vec kristalno jasno.Probaj da L zavrtanj jos malo odvrnes,znaci sasvim malo na levo i to bi trebalo da bude dovoljno da se ne gasi na ler.Opet kazem,nisam strucan za stelovanja,ali bi trebalo da pomogne.
Sto se tice moje H 135 moram da ti kazem da ja nisam jos radio sa njom,samo sam je probao.Nju smo najvise uzeli zbog dede jer je star i ne moze da radi sa tezim testerama,a ja koristim STIHL 026 i MS 290.Deda je inace stvarno zadovoljan sa H135 i ne moze da je ishvali,ali je i dosta pazi i ne opterecuje je sa debljim drvima.Ja sa jacom testerom radim deblja,a on obicno tanka drva i vrhove sto ostanu posle mene.U svakom slucaju stvarno dobro odradjena testerica,brza i lagana,a vreme ce da pokaze koliko je trajna i pouzdana.
 
Danas mi donese ujak husqvarnu 365 special koja neće da upali. Kao radila i ugasila se, niko nije uspio da je pokrene.
Nakon malo čišćenja i dotezanja opruge koja drži filter vazduha (navukla dosta sitne prašine u prostor ispod filtera jer nije nalegao kako treba) uspijem da je upalim. Dimila kao sam vrag, krenem da naspem novu mješavinu i vidim da je filter goriva polomljen i vezan žicom. On kao nije ništa dirao, ali nije ni bitno.
Sa novom mješavinom sad radi kao sat i hoću da promijenim filter pa me interesuje ima li neke bitne razlike među njima i koji je bolji?
Sad je neki od čvrstog materijala kao kamen i pukao je na pola. Da li da opet tražim takav ili da ubacim neki drugi jer mi ovaj djeluje kao loše rješenje? Mašina je stara tek tri godine i koristi se par puta godišnje za pripremu drva za ogrev, bilo mi je baš čudno da se to desi na praktično novoj pili.
 
Poslednja izmena:
Pozdrav svim forumašima,
obraćam Vam se za savet pošto se slabo razumem u motorne testere, a od ove zime sam počeo da se grejem na drva, pa mi je tako sad motorna testera stvarno potrebna. Uzeo bih stihl 180, ali neznam da li sa njom mogu da istruzem 30m drva godišnje pošto na stihl-ovom sajtu lepo piše da je ona namenjena samo za neke sitnije stolarske radove?
 
Nazad
Vrh