Dunja

Na svu srecu nemam nekog iskustva sa ervinijom, kolege ih preporucuju, naidji malo u temu kruska i bolesti preparati simptomi, ovih dana smo pisali o tome , pa vidi malo iskustav i preporuke. Ne bih bezao od streptomicina ,ako subsadnice prva druga godina , ali negde sam u glavi sam resio za ove preparate na bazi fosetilAL pa cu videti
 
Pitanje člana @SasaJevtic
"Poslao sam ti slike na mail,ne mogu da ih okacim ovde.Nesto mi se desava sa dunjom pa pogledaj i ako znas kazi mi sta je i sta da radim"



Ne znam na šta misliš, na ovo štu se neke loše krenule? Ne bi bilo loše da je slika fokusirana na list...da li nedostaju ostali pupoljci ili nisu ni krenuli?

p.s. uputstvo za postavljanje slika imaš u mom potpisu.
 
Krenule su sve dobro,ali na nekima je list poceo da se susi.ne vidi se od blica,sutra cu slikati po danu.Na par kalema,od ukupno 40 sam to primetio.U ponedeljak poprskane mangogal+tonus+murtonig po saveti strucnjaca iz psss jes sam primetio da ima buba.a danas vidim da na nekima lesce se gotovo sasusilo.Pa da li da ih sutra necim poprscem ponovo,npr. kubikom ili sta predlazes?
 
OK je to kombinacija, ali možda zakasnela. Ajde pogledaj listove lepo, pogledaj i odozdo dal ima vašaka ili paučine i slikaj nečim da se vidi lepo...
 




Evo kako izgleda.Bilo je tek negde paucine i poneki pauk.
Jutros sam poprskao Antracol+wizzard+bioplanflora(organsko djubrivo).Sta mislite?
Pri sadnji stavljao sam 8-16-24 na pola rupe,a nesto kasnije i po koj zrno oko stabla.Imala je vlage stalno,od 40 ovo je na nekoliko.
 
Poslednja izmena od urednika:
OK, to su ti fungicid i insekticid, hajde pa ćemo videti, svakako ti je to prskanje bilo potrebno.

Ne vidi se i dalje najbolje, jel to po obodu lista na ivici ima kao rđa?
 
Hajde pogledaj ovu stranicu od početka, ima i nekih slika, pročitaj i temu malo unazad, bojim se da nije erwinia.
 
Ja stalno baksuziram sa tom ervinijom, valjda kad se opečeš na mleko duvaš i u jogurt, tako i meni na žalost ovo kao i oktopodu liči na erviniju.
Videćeš da li napreduje, prati. Ako bude išlo dalje sušenje čini mi se da su ti dosta visoke sadnice pa ćeš moći da ih prekratiš i da ne izgubiš na godini, bitno je samo da se zaustavi. Ukoliko budeš kratio obavezno makaze dezinfikuj posle svakog reza.
 
Imaš pisano dosta toga na temi, nije dovoljvo što si prskao, pročitaj što više, pažljivo.

Čak mi na ovoj slici deluje je crn vrh, da li je izmrzao ili erwinia ne znam.

 
Koliko mi se za sada čini (možda i grešim vreme će pokazati) na dunji, ovo joj je druga vegetacija, ima dosta zametnutog ploda. Šta mislite koliko će od toga da postane pravi plod, koliko će da otpadne, a da li ja da kidam taj plod i u kojoj fazi. Kidao sam cvetove, rutava buba je dosta grickala i opet izgleda da ima dosta ploda, kontam stabla su mlada pa ne bi valjalo da sad plodovi rastu... Šta vi mislite o svemu tome?
 
Ja sam na kruški u drugoj godini ostavio po jednu za probu , o sad u trećoj sam ostavi sve što je ostalo posle rutave bube , savet iz PSSS je da ostane max 1.5kg po stablu.
 
U trećoj, u drugoj je ostavljao po jednu za probu

- - - - - - - - - -

Djaga, ne treba da klikneš na "prijavi post uredniku" pa da pišeš poruku, već ovde dole u polje "brzi odgovor".

Tvoje pitanje je bilo:

Postovanje ja sam novi clan i nemogu da se snadjem na ovoj stranici za dunje jer sam iskljucivo za to zainteresovan i eventualno za krusku pa bih vas zamolio za neko konkretnije objasnjenje.

Ovo je link koji sam hteo da okacim i da pitam sta treba da radim nema sta nisam probao zahvaljujem i oprostite sto se ovako obracam valjda ce posle biti lakse i jednostavnije.

fotografija0312.jpg
 
Pa bolje sada, jer je pre nego na leto, više vremena da se ostvari porast i dok je biljka još u fazi porasta, krajem juna već staje sa rastom a sprema rod. Na jesen nikako jer će preseke da dočeka zima. Kajsiju je najbolje korektivno na leto rezati, a ovo što tebi treba kad olista i stabilizuje se temperature, recimo april mesec.

Tako da seci ti sada što pre, samo se lepo informiši iz one teme o svim detaljima, ima i više nego što treba objašnjeno :)
 
Ono sto sam procitao nosece grane 30-50 cm,pupoljak na spolja.Jel nece da je uspori sada kada je orezem,mislim sa ojacavanjem i rastom?
 
Nazad
Vrh