Akumulatori

@danijella
Da li si pregledao voltmetrom napon punjenja. Postoji sansa da ti regler neadekvatan napon pravi i da zbog roga unistava akumulatore.
 
post-157-1295363198.jpg


Дошао са кејсом, невероватан акумулатор од свега 50Ач, иначе слику сам скинуо са нета, јер га нисам сликао...и сена му је папрена од свега 200+ јевропљана...
Ovakav akumulator imam vec 10-ak godina.To je neverovatan akumulator.Sta mu sve nije radjeno i dalje radi.Skup je ali ja sam odusevljen.
 
@danijella
Da li si pregledao voltmetrom napon punjenja. Postoji sansa da ti regler neadekvatan napon pravi i da zbog roga unistava akumulatore.
Ma pregledano je to više puta sa više aparata,jednostavno sam valjda takve sreće da pogodim na loš akumulator.Razmišljam se da kupim ovakav kao što mi saleCar@ preporučuje samo bih voleo da ima malo više Ah pošto traktor radi tokom cele godine i mora da pali i kad su veliki temp. minusi.
 
Ma pregledano je to više puta sa više aparata,jednostavno sam valjda takve sreće da pogodim na loš akumulator.Razmišljam se da kupim ovakav kao što mi saleCar@ preporučuje samo bih voleo da ima malo više Ah pošto traktor radi tokom cele godine i mora da pali i kad su veliki temp. minusi.

I dalje mislim da tu instalaciju treba pregledati detaljnije.
Dakle, više akumulatora se slično ponaša ... krajnje sumnjivo. "Teorija baksuza" je malo verovatna (treba biti "taličan" preko svake mere).
Takođe (i pored slučaja) držim do toga da je Exide ipak no. 1 pa Varta no. 3 (bez dva) pa svi ostali za njima (iako razlike nisu tolike kolike su u ceni).

JCi (Varta) Optima i Exide Maxxima su slični (napredni) AGM sistemi i najbolje što se od olovnih akumulatora može dobiti.
Drugo i ne ide (Litijumski su bolji ali ih ne možete puniti standardnom instalalacijom a i cena je 2x viša i od prethodnih, za isti kapacitet).

Što se tiče paljenja, neće biti problema jer je za pokretanje motora bitnija startna struja.
Exide je tu nešto bolji sa 900A (50Ah) dok je Optima 815A za isti kapacitet.
Optima Red Top je serija starterskih akumulatora za vozila.
Kapacitet je bitan za pokretanje uređaja (osvetljenja) kad motor NE radi (mada ove serije imaju duži rezervni kapacitet, 100min. u odnosu na standardnih 60-70) a kod startovanja znači ako treba duže verglati i više puta gde će onaj većeg kapaciteta moći to duže da radi. Na hladnom je takođe bolje imati veći kapacitet ALI Maxxima i Optima i tu mogu da se pokažu slični onima sa duplim kapacitetom jer manje gube na karakteristikama pri niskim temperaturama.

Možda je i idealan kompromis Yellow serija Optima Top gde postoje modeli 55Ah, 66Ah i 75Ah.
Naravno i cena (progresivno) raste.
Ovo je serija za dvostruku upotrebu (i kao startni akumulatori i Deep Cycle - za ciklično punjenje-pražnjenje) što ima prednosti ali i mana (za samo jednu upotrebu). Verovatno su ploče nešto deblje što je bolje ali je (sigurno) i cena veća (a ionako je oho-ho).
Rezervni kapacitet je izuzetnih 155min. a posledica debljih ploča je i manja (ali i dalje izuzetna) startna struja u odnosu na kapacitet.
Tako je: 765A, 845A i 975A za 55Ah, 66Ah i 75Ah (respektivno).
Deluje da je sve o.k. i da iz zaleta treba uzeti 75-icu, ALI tu je jedna "sitnica" (cena). Deluje mi da je za traktore koji standardno koriste 100-120Ah optimalno baš 66Ah (i 845A).
Inače i 50Ah je već dokazano u praksi (RedTop i Maxxima).

Obično traju 10-tak godina tako da je cenovno otprilike isto kao i kvalitetan običan koji traje u proseku 4 godine.
Ni ove akumulatorske baterije neće trajati mnogo preko garancije (5 god.) ako nemaju dobar sistem punjenja.
Izuzetno su osetljive na visok napon punjenja (ali ne i na struju), bolje podnose duboko pražnjenje ali ni tu ne treba preterivati ipak je to olovni akumulator (ma kako dobar bio). Alternator treba da ima 14,4V (13,5 do 14,5V) a pune se sa max. 15V (još bolje tačno 14,4V) najbolje inteligentnim (ili makar podesivim) punjačima.
 
Ni ove akumulatorske baterije neće trajati mnogo preko garancije (5 god.) ako nemaju dobar sistem punjenja.

Moj exide Maxima je izmucen do maksimuma i mnogo vise od toga.Bio mi je jedno vreme na traktoru IMT533 koji nije punio,pa se povremeno totalno isprazni i ja ga punim punjacem 12h,tako je bilo godinama,bio je i na ZMAJU 133 gde takodje nesto nije radio punjac dobro pa je i tu dopunjavan,inace tamo je serijski stavljan akumulator od 140ah.Prespajao sam ga da bi dobijao jacu struju kad mi je to bilo potrebno i skoro izgoreo jednu klemu ili kako se tov vec zove ka akumulatoru.Ostajao mi je na mrazu i vodeni akumulator se totalno isprazni a ovaj ni malo i vergla i dalje.Dakle posle svega toga on i dalje radi,slikacu ga veceras.
 
U redu je biti oduševljen svojim primerkom ali zvuči (skoro) kao reklama. U principu traju 10 do 12 godina, ali su skupi.
Mogu da zamene mnogo "jače" (sa više kapaciteta) baterije, pa je 50Ah sasvim dovoljno a "startna struja" je na nivou HD baterija od 120Ah pa ih naravno mogu menjati.
Ipak, to je investicija koju treba dati odjednom a odnos cene je 2x u odnosu na Ca-Ca ili čak 3x u odnosu na klasičan akumulator (i više ako se gleda isti kapacitet).
Garancija čak i nije (uvek i svuda) 5 god. nego je i 2 godine (kao što se vidi sa priložene slike) što nije baš bog zna šta.
Sve što ste opisali NIJE kritično za ovaj tip akumulatorskih baterija. Jeste fascinantno za neki običan ali zaista ne utiče posebno na skraćenje radnog veka.
Punjenje sa više od 15V će ga "ubiti kao zeca" u kratkom vremenskom periodu (sezona ili dve). Zato ostaje da sa neispravnom instalacijom na vozilu NE možete očekivati da će (uvek) biti 3x trajniji od običnih baterija.
Ovo je zaista vrh olovnih ak. baterija ... ALI to je ipak samo "isceđena" hemija od pre 160 god. (izuzetno implementirana i zaista za dve klase iznad ostalih pa i celu klasu od "običnih" AGM).
Ipak, cena JESTE ograničavajući faktor. Za sisteme gde alternator/regler daje 14,4V (14-14,5V) obični "antimonci" uz redovno održavanje (dolivanje vode i dopunjavanje ako nisu na vozilu ili se isto ne koristi često) mogu da traju 10 godina. Isplativnost je dakle diskutabilna.
Ovaj tip A.B. je izuzetan za rad u polju (ili za 4WD putnička vozila) jer je otporan na vibracije i "tumbanja".
Sve u svemu sjajno ali Porše nije pogrešio što je za većinu svojim modela ugradio Li baterije. Uz još malo veću cenu (i prilagođen el. sistem) razlika je VEĆA nego između Optime i "običnog" olovnjaka. Jednostavno drugi svet (drugačiji El. Hem. sistem) ... neuporedivo.
 
@danijela
Kad vec kupujes ponovo nov akumulator. Nekoliko dana pregledavaj napon punjenja. Ja sam UBEDJEN da tebi napon punjenja je veci tj. da je blizu 15V i da ti zato stradavaju akumulatori. Prosto je neverovatno da na traktoru koji se non stop koristi akumulator ne moze da izdrzi duze od 2 godine.
 
@ stalker Nesumnjam ja u vašu stručnost i poznavanje materije,zato sam i odlučio da pružim Exside još jednu šansu.Danas poručen ovaj aku.
exide-professional-power-ef1420-12v-142ah-detaljno
http://www.akumulator-shop.rs/kateg...-professional-power-ef1420-12v-142ah-detaljno

Vodite samo računa da je to "Ca-Ca" akumulator. On traži napon punjenja (na vozilu) od 14,8V inače se neće dobro dopunjavati.
Zato još jednom proverite napon kojim se akumulator puni.
Tipičan slučaj je da npr. Varta Blue na Puntićima ne traje dugo a problem je u tome što je za njih serija Black. Jednostavno alternator/regler daju 14,2V do 14,4V i tu je priči kraj. Akumulator nikada ne bude u potpuno napunjenom stanju i kraće traje.

- - - - - - - - - -

Retko koji traktor da ima prejako punjenje, većinom je nedovoljno.

Slažem se. U većini slučajeva je tako, ali postoji mogućnost i da je napon veći (neispravan regler) i eto problema.
 
Stigao danas akumulator,sad da ga montiram i da podesimo to punjenje @stalker jel potvrđujete ovo što kažete da bi trebalo punjenje biti 14,8V za ovaj aku.?Zna li neko kako mogu da proverim kad je akumulator proizveden? Pre nego što ću ga naručiti pitao sam ove u prodavnici i oni mi kažu da je datum proizvodnje 06.02.2014 a ja taj podatak nevidim nigde.
2rmqbyh.jpg
[/IMG]
 
Kako na post-u koji ste ostavili piše to je Ca-Ca tehnologija, u potpunosti bez održavanja. Kao takav traži napon punjenja (na vozilu) od 14,8V (a na punjaču i svih 15,5V ali to je druga i duga priča).
Ne znam koliko se može podesiti ali makar drugim reglerom to može da se postigne (za šta treba i dobar električar za vozila).
Negde na akumulatoru mora biti nalepnica (ili je na kućištu, možda i plastična "kartica") sa ŠIFROM proizvođača (proizvoda).
Svaki proizvođač ima svoj način označavanja (nije univerzalno kao kod pneumatika i čuvenih "DOT" oznaka).
Zaista Vam tu ne bi mogao pomoći (jednom sam razjasnio za Exide ali sam zaboravio kao to ide). Jedino da izguglate.
Verujem ja trgovcima ali onaj njihov datum zvuči "previše dobro da bi bilo istinito".
Trebalo bi proveriti jer ako je STVARNO tako, onda ga i ne treba dopunjavati pre stavljanja na vozilo.
U zdravlje da vas služi makar 2x garantni rok.

P.S.
Relativno mala startna snaga je posledica nešto debljih ploča što je uobičajeno za kvalitetne HD (Heavy Duty) akumulatore.
Međutim, sasvim je dovoljna uz veliku rezervu kapaciteta. Vrlo dobar izbor, makar malo skuplji.
 
A kakva su vam iskustva sa Silver Horse akumulatorima (mađarskim)? Dobio sam jedan od 180 Ah na probu star samo 1 g. Vozilo otišlo u staro željezo , a akumultor je izvađen pa je sad kod mene na testu.
 
Potrebna mi je preporuka za akumulatore za MTZ 82.1, ovde na forumu mi je rečeno da idu 2x97Ah. U jednoj prodavnici kod mene imaju:

- Power Max Agri PM1000A 12V 100Ah, 800A (EN), garancija 2 godine, cena 9800din
- Firecell 95D, 95Ah, 800A, garancija 2.5 godine, cena 11290 din, servis u mom mestu

Šta biste uzeli od ova dva, ili možda neka preporuka za kupovinu preko neta, ali u rangu ovih cena a ne neke duplo skuplje i sl.?
 
dc6c9ce1d7660d76cf35bb938af47c6e.jpg

Danas pazaren Exide akomulator. Cena na popustu + stari akumulator 12500 din. Dostava njihova. Garancija 25 meseci. Prvi utisci dobri za dalje cemo videti.




http://www.akumulator-shop.rs/kateg.../exide-professional-eg1403-12v-140ah-detaljno

- - - - - - - - - -

Stigao danas akumulator,sad da ga montiram i da podesimo to punjenje @stalker jel potvrđujete ovo što kažete da bi trebalo punjenje biti 14,8V za ovaj aku.?Zna li neko kako mogu da proverim kad je akumulator proizveden? Pre nego što ću ga naručiti pitao sam ove u prodavnici i oni mi kažu da je datum proizvodnje 06.02.2014 a ja taj podatak nevidim nigde.
Ni kod mene nema datum. Samo stoji nalepnica na kojoj pise da je uvezen 2014, proizvodjac, zemlja porekla, zastupnik za Srbiju.
 
Postoji i nalepnica (obično sa strane) ALI uvek bi trebalo da je utisnuto na poklopcu.
Uobičajeni su kodovi sa 4 ili 6 znakova (kombinacija slova i brojeva).
Kako se tumači ... zaboravio sam a nema nikakve logike (treba naći kodove).
Pitajte prodavca ... (npr. kako on zna da je baš 06.02.2014. ?!).
 
Da @vladj i kod mene na nalepnici piše da je uvoz 2014-ta iz Italije a ima i ovo što kaže @stalker,kod sa kombinacijom brojeva i slova ali to stvarno nema nikakve logike.Nazvaću baš danas prodavca pa da pitam.
 
Retko koji traktor da ima prejako punjenje, većinom je nedovoljno.

nama je na kombajnu prepunio... regler je bio kriv. ali je vec o'so akumulator od 20-30000, a regler bi kostao 300-500 - ako bi znali... pa na kraju (kad smo primetili) zamenili regler.

- - - - - - - - - -

Potrebna mi je preporuka za akumulatore za MTZ 82.1, ovde na forumu mi je rečeno da idu 2x97Ah. U jednoj prodavnici kod mene imaju:

- Power Max Agri PM1000A 12V 100Ah, 800A (EN), garancija 2 godine, cena 9800din
- Firecell 95D, 95Ah, 800A, garancija 2.5 godine, cena 11290 din, servis u mom mestu

Šta biste uzeli od ova dva, ili možda neka preporuka za kupovinu preko neta, ali u rangu ovih cena a ne neke duplo skuplje i sl.?

mi smo kupili Firecell 95D, 95Ah, 800A pre godinu dana. do sada radi odlicno (a i nije jos istekla garancija... mislim da je i red, da radi dobro). i ako mi je dobra informacija ta firma je filija (ili radi po licencu?) enegizera.

Power Max Agri ne poznajem :sta:

:ppozdrav:
 
Poslednja izmena:
Za nase starije traktore ubedljivo su najbolji akumulatori sa odrzavanjem i kad bi ljudi imali naviku da redovno kontrolisu elektrolit i struju punjenja oni bi svakako nadziveli sve ove novotarije.
 
Nazad
Vrh