Samogradnja plastenika

Imas negde ovde na forumu potrazi.Sa 3 valjka ....2 fiksna u liniji i treci klizni izmedju njih ali paralelno.Moze se saviti ono sto ja znam pouzdano do 2cola.To zavisi od debljine valjaka
 
Vidio sam vec masine nekih clanova ovog foruma i super je to. Ne vjerujem ni ja da bi posluzila ova malena ali za svaki slucaj da provjerim... :D
Jesenas cu vjerovatno praviti rasadnik od crnih cijevi pa cemo tad da pokusamo pravljenje neke od masina.
 
Imas negde ovde na forumu potrazi.Sa 3 valjka ....2 fiksna u liniji i treci klizni izmedju njih ali paralelno.Moze se saviti ono sto ja znam pouzdano do 2cola.To zavisi od debljine valjaka
Ja sam bio napravio savijačicu za cijevi i savijao sam sa njom crne cijevi od 1 cola x2 mm za plastenik i kada sam završio plastenik prodao sam ju, a sada ću raditi dosta jaču sa osovinom od 40mm za cijevi od 2 cola.
Evo link od prodaje pa si možeš nešto slično složit.
http://www.pik.ba/artikal/5762142/masina-za-savijanje-cijevi/
 
Jedno pitanje u vezi tih masina za savijanje cevi.
Da li ste imali problema sa uvijanjem cevi?
Vidim da koturovi imaju zljebove, ali okrugle cevi su gadne. Ja sam savijao na valjke i napatio se da savijem, jer su se uvijale.


I jos jedno pitanje. Kako na toj gore masini odredjujes precnik luka? Jel ima nesto izbazderano?
 
Nije bilo nikakvih problema sa savijanjem mašina je savijala vertikalno cijev je išla u visinu da je išla vodoravno sigurno bi bilo problema.

Cijev nije bila sto posto kad ju saviješ i staviš vodoravno kao na slici ispod jako malo ima odstupanjaa a to je zanemarivo a prečnik luka sam mjerio metrom kad odprilike savijem cijev izmjerim širinu krajnje strane luka i tada još savijem po potrebi do pogodiš u 1/2 cm širina je rađena na 3.7m odstupanja uže / šire 1 cm zanemarivo..

Jednostavnije bih riješio da sam stavio jedan graničnik ali to će biti na novoj napravljen, ali sve u svemu mašina je super obavila posao.

Osovina je bila 30 mm i mislim da je to optimum za cijevi od cola i debljine 2 mm za unutrašnje valjke a ovi vanjski je maksimalno za 1.5mm debljine 3/4.
Problem sa uvijanjem okruglih cijevi je zbog toga što nema graničnika ili vodilice za cijevi a to sve ove amaterske koje radimo da se snađemo nemaju jednostavno zbog toga da što jeftinije prođemo i da napravimo posao.

Ovaj me plastenik koštao oko 700 km ili 350€ sa materijalom a moj rad.

Par slika:





 
Ako sam te dobro shvatio predlazes da "ukopam" jednu stranu plastenika? Zemlja da bude termalni zid?

Ako je to to, mislim da to nije uopste tako jednostavno uraditi. Dakle, za postavljanje plastenika na nasip morao sam oko njega prokopati drenazne kanale dubine 60-70cm. Mnogo ali mnogooo vode tece ovuda tokom jeseni i proljeca tako da to je najveci problem takvog prijedloga. Kvalitetno odradena drenaza moze to rijesiti ali...pare buraz. :D

Uradim ja to poput kineza uz zid kuce nije problem samo ako mi neko moze garantovati da vlaga nece da oboji zidove kuce?

E što nemam ja toliko vode da napravim neko jezerce... možda možeš da napraviš kanale koji će odvesti vodu tako gde je želiš, eventualno neku akumulaciju ili sl.
Ja planiram ove godine da napravim uz kuću pa ti javim ako se pojavi vlaga:) ma ljudi to prave odavno i niko ne pominje vlagu kao problem.
 
Planiram napraviti još jedan plastenik cca 150 m2 pocinčane cijevi su tu od 48.3 mm i danas sam nešto skrajao cijevi.

Pošto sam zamislio da cijevi budu iz više komada, bez varenja razmišljao sam kako ih spojiti a da ipak bude nečemu i lagani za montažu i demontažu.

Alat je napravljen i za cijevi od 1 cola neka se nađe nikad se nezna možda bude zatrebalo..
Ovo je manje više improvizacija, mislio sam nešto kvalitetno složit (ali košta možda kasnije) a i ovako radi dobro tako da neću trošiti bezpotrebno.

Aat za redukciju cijevi (cijev u cijev) uz minimalna ulaganja evo par slika.

Redukcija sa 48.3 mm na 45.00 mm



Sa pritiskom od 20 tona ide bez problema.



Gotove cijevi sa redukcijom dužine 60 mm



I završno.


 
Poslednja izmena:
Ne znam sa kojom sortom ce imati 30kg po m2?

Ja sam kao pocetnik nategao 7-8kg po m2 sa big beef. Neka se kao iskusnijem plastenicaru to utrostruci, to je 20kg.
 
Sta reci fantasticno,i nek rodi sto vise......Jel moze da se zna kolko je novca ulozeno u ovo zdanje.inace svetski izgleda
 
Indoor hoces molim te kada nadjes vremena da slikas oluk odozgo, odnosno da se vidi kako si i za sta pricvrstio foliju.

Hvala
 
Bravo zemo moram doći neke cake da skinem ako smem...
pozz
Naravno, pa zashto smo ovde svi:)

- - - - - - - - - -

Indoor hoces molim te kada nadjes vremena da slikas oluk odozgo, odnosno da se vidi kako si i za sta pricvrstio foliju.

Hvala
oluk je dubok 70mm,shirok 120mm,debljina 3mm. Oblikovan je po principu "U" profila i bushen na svaki metar(bochne strane "U"profila). Te rupe sluzhe za prichvrshcivanje folije.Unutar oluka su uvijane letve u foliju i prichvrshcuje se sharafima. Debljina letve je 50x30. Unutrashnja folija ide preko nezavisnih lukova
 
Nazad
Vrh