Ribizla

Nek Vam ova godina donese samo ono što traje, prolazno nek drugima daje. Srećna i berićetna Vam bila.
 
Postovani forumasi prvo svima Srecna Nova Godina i nastupajuci Bozic.

- - - - - - - - - -

Postovani proizvodjaci ribizle da li nekoga od vas interesuje da bere iduce sezone crvenu ribizlu sve sa zelenom peteljkom (onako u grozdu) u malim plasticnim kutijama od 250 ili 500 gm (cena tako brane iskljucivo crvene ribizle je veoma interesantna) ako nekoga interesuje neka mi se javi na pp pa cu vam se javiti i poslati sliku proizvoda.....
 
Srećan Božić Rizilbaši nešto Vas je vino opilo nema Vas baš. Sve najlepše u ovoj godini:ppozdrav:

hahahaha, još samo da preživimo Srpsku novu godinu...

Ja sam u ovog godini, tačnije 02.01. bio vredan i zasadio jedan red tj. 50-tak novih sadnica. Čisto da se započne godina kako treba. U česnici za Božić izvukao paricu... videćemo šta će biti.

Još samo kad bi pao sneg!!! Posmatrajući biljke pre neki dan, stekao sam utisak da samo što ne krenu pupoljci da se otvaraju a to ne bi baš bilo dobro. Ako potraje do kraja meseca bez snega i ove prolećne temperature, biće zeznuto. Zaista cudna situacija - bela rada cvetala pre visibabe.

Nego, srećni vam praznici a sve ostalo će biti kako Majka Priroda kaže, ionako ne možemo uticati na to.

Pozdrav!!!
 
Ovo vreme je stvarno lose za voce, ja danas zagledao malo sadnice i kao sto napisao Marinke pupoljci samo sto nisu krenuli sa otvaranjem, sredina januara, a ove temperature. Ponovo sam prosao kroz ovu temu i zapazio sortu Ben Sarek koja je po ovome sto sam procitao otpornija i izuzetne rodnosti i krupnoce. Malo sam guglao i po rasadnicima ne nadjoh tu sortu, samo prodaju crnu ribizlu bez opisa o kojim sortama se radi ili nema ove pomenute (takve sam i zasadio). Negde sam nalazio i cenu od 200 din po sadnici sto mi se cini preskupo, ispravite me ako gresim.
 
I ja isto mislim da je 200 dinara premnogo. Iz iskustva preporučujem rasadnik Omega iz Bariča kod Obrenovca, a i siguran sam da imaju Ben Sarek. Ja uzimao, a Miljko87 je i potvrdio da je to stvarno sorta Ben Sarek. Mogu ti poslati i njihov broj na pp ako ti bude trebao.

Pozdrav!!!
 
Epa samo da znate ja sam ispunio obećanje dato Ribizliprodukt, bio sam u sredu kod njega u Babušnici, malo smo izmenili iskustva a malo više degustirali vino:ppozdrav:, i sve što ide uz vino.Posetili plantažu, ukazao sam gde greši u uzgoju i šta da radi dalje što se tiše plantaže, a o vinu ćemo da učimo od njega.
Pozdrav svima!::vino::
 
Svaka čast! Dok neko samo piše, neko i uživa u degustaciji. Nadam se da ste se lepo proveli i razmenili iskustva. Tako treba. Pozdrav svima !!!
 
Šta je momci, nešto ste se uspavali, prvo lepo vreme sad pa hladno, teško nam je ugoditi, e da oće bar pola metar da napada. Pa da krenemo sa grejanom i završimo sa vinom. Mogu da vam kažem da je ono lepo vreme potrajalo još malo bilo bi čupavo izmamiće nam ribizlu, krenuće jako rano. ajd probudite se malo.
Pozdrav!
 
Da smo barem medvedi pa da prespavamo ovu zimu, mnogo bi mi lakše bilo nego da gledam ovu nazovi "zimu" Al šta da se radi, to je što je. Videćemo šta će na kraju ispasti od svega.

Pozdrav!
 
Pozdrav forumasi,

Ja planiram u martu da posadim odredjen broj sadnica crne ribizle sorte Tiben. Da li neko zna gde mogu da se nadju sadnice ove sorte? Takodje me interesuje da li neko ima kakvog iskustva sa ovom sortom? Citao sam u literaturi da daje izuzetno veliki prinos. Trenutno imam nesto malo Titanije koju sam posadio prosle godine u prolece, medjutim nisam je do sada nikako orezivao. Planiram da je orezem pocetkom marta. Interesuje me da li sam pogresio sto je nisam do sada orezao? Pozdrav!
 
Tiben imam jedno desetak sadnica, zasađene 2012. godine, tako da još uvek ne znam kakva je sa prinosom. Naravno kao i sve ostalo što sam zasadio jer još nisu u punom rodu. Inače sam primetio da je prošle godine Tiben dao itekako krupan plod. Videćemo ove godine kako će se pokazati. Ima tu jako zanimljivih sorti, ja sam imao sreću pa sam došao u posed nekih kao što su: Bona, Tiben, Tisel, Ometa... ali to je tek po nekoliko sadnica. Videćemo kako će se pokazati, ako bude dobro sadićemo još. Naravno, najveći broj zasađenih sadnica mi je Ben Sarek, Ben Lomond i Ben Nevis.

Što se tiče orezivanja, pa moje mišljenje je da nisi mnogo pogrešio ako su ti biljke preživele prošlogodišnju sezonu i iole se razvile. Sve to zavisi od mnogo faktora, nadmorske visine, klime, količine padavina... Ja sam prošle godine sve orezao pa sam i pored toga imao dosta sušenja i oštećenja jer mi je nadmorska visina oko 190 metara a kap po kap uradio mnogo kasno. Ribizli je sve ispod 400 metra nad. visine kritično. Ako su ti biljke zdrave i lepo se razvile onda nije strašno što ih nisi orezao. Naravno, bolje bi bilo da jesi jer bi više razlila do sada koren. Jesi li imao rod prošle godine? Sada treba biti obazriv, treba je pametno orezati ( mislim čak i pod obaveznim), jer je pitanje koliko je u odnosu na nadzemni deo razvila i koren. Treba nešto ostaviti i za rod, ali voditi računa da koren to izdrži. Najbolje bi bilo poslikati i okačiti neku sliku.

To je moje mišljenje, naravno ima ovde mnogo iskusnijih od mene i očekujem da priskoče u pomoć i da zajedničkim snagama nađemo rešenje.

Pozdrav i dobro nam došao!!!
 
Dobro došo marko83, dobro je množimo se, o pomenutoj sorti neznam mnogo nemam je ali sam pročitao daje krupna ida je otporna na pepelnicu i rđu kore petoiglčastih borova, a koliko je bujna i koliki su prinosi neznam. Što se tiče rezanja, koliko sam razumeo nisi uopšte rezo, greška , trebao si u godini sadnje to jest na proleće obavezno orezati da bi se koren bolje razvio.Sad svakako trebaš da orežeš, ali to zavisi od grma do grma to jest kako se koji razvio.

Ribizlaprodukt da te nije opilo vino, nešto se ne javljaš.

Pozdrav svima!!!
 
hahahaha, opilo nas ::vino::...

Miljko87, da li bi valjalo da se sada preko vikenda, pošto najavljuju lepo vreme da se prska crvenim uljem, naravno podrazumeva se ako nije otvorila pupoljak?

Pozdrav!
 
Prvo da se zahvalim na odgovorima Marinke i Miljko87!

Moj vocnjak se nalazi na 800 m nadmorske visine. Ribizle sam posadio u prolece. Prosle godine nisam imao rod. Kao sto sam rekao nisam ih orezivao, pa me interesuje na osnovu ovih fotografija sta bi mi vi preporucili u vezi orezivanja? Trenutno su sadnice razlicite visine od 20 cm do 70 cm i sa razlicitim brojem letorasta od 1 do 5. Sve sadnice sam isto nadjubrivao, pa mi nije jasno odkud tolika razlika u napredovanju? Pozdrav!
53edfd305915794

e00af4305915798

e7c6d9305915799

055ea4305915800


- - - - - - - - - -

Ovo su linkovi slika:
http://www.imagebam.com/image/53edfd305915794
http://www.imagebam.com/image/e00af4305915798
http://www.imagebam.com/image/e7c6d9305915799
http://www.imagebam.com/image/055ea4305915800
Pozdrav!

- - - - - - - - - -

53edfd305915794.jpg

e00af4305915798.jpg

e7c6d9305915799.jpg
055ea4305915800.jpg
 
Nadmorska visina je super, nažalost ja ne mogu da otvorim slike, nisi ih poslao kako treba, a razlika u visini zavisi od sorte koliko je koja bujna.
Marinke bolje sačekaj još malo, potrebno je da temperatura bude ceo dan u plusu preko +5C, da se biljka osuši pre noćnih mrazeva.

Pozdrav!!!
 
e00af4305966245.jpg


e7c6d9305966249.jpg


53edfd305966253.jpg


055ea4305966256.jpg


Evo slika! Kakvo je Vase misljenje? Pozdrav

- - - - - - - - - -

I napomenuo bih da je sve Titanija! Pozdrav!
 
Nazad
Vrh