Uradi sam

taj uredjaj ima snagu od 1.5w to ti je od prilike 110ma x10h =1,1 za ceo dan to potrosi sijalica od migavca za oko 30min,slabo je to treba mnogo jaci paneli da ima bar 7-8A na sat
 
http://www.gme.sk/sk/solarni-dobijec-946-p522-030/

Za salaš je dovoljan ovakav solarni punjač akumulatora, za male novce i napni preko dana akumulator a nemora biti ni sunčan dan
ma nekako volim da vidim vetrenjacu kako se vrti..pa napravis prenos da ti okrece prasence ili jagu na raznju..cisto zbog uzivanja

- - - - - - - - - -

Sad jos da neko od vas izmisli toplu vodu i sve smo resili :haha: .Koristio sam s'am akumulator da bi mu izlio ostecen +stubic na ovakav nacin stim sto sam za elektrodu koristio komad ugljenika (jezgro prigusnice u starim radio aparatima) i taj spoj traje nekih 10 sek maksimalno,sve preko toga je isuvise rizicno.Sto se tice ove druge naprave i proizvodnje struje,kupite pretvarac napona koji napravi dovoljno struje za dopunu akumulatora i 500-800w snage pored toga ili nabavite agregat :osmeh:
nije fora u agregatu,pitah da li neko ima ideju da napravim vetrenjacu,to je prava stvar..
 
da li je neko prepravljao Tomosovu motornu pumpu da radi na struju? (znači skinuo benzinsku pumpu i nakarabudžio trofazni elektromotor)ako jeste molio bi neke slike i savete
 
pa imam motor od 4kw i 1420 obrtaja medjutim tomosov motor ima 5600 obrtaja(pun gas) pa bi ja napravio 1:3.5 da imam približnu taj obrtaj samo pitam dal neko ima neku sliku
 
Tomos nema šta da traži sa tim motorom jer je preslab.Kod mene je Brigs & Straton motor od 5.5hp na agregatu sa elektro motorom od 2.2 kw kada mu uključim busilicu ili brusilicu on se jadan gasi jer mu je jako teško.
 
da li je neko prepravljao Tomosovu motornu pumpu da radi na struju? (znači skinuo benzinsku pumpu i nakarabudžio trofazni elektromotor)ako jeste molio bi neke slike i savete
imaš u temi sistemi za navodnjavanje moje slike ja sam to radio
 
motor 2.2kw trofazni 2830 obrtaja prenos 1:2 neoseća opterećenje a zna da radi po nekoliko dana bez prestanka samo pauza dok prebacim tifon
 
Gotov prenos na krunjaču, motor je monofazni 1.8kW sa 2950 obrtaja. Prenos je napravljen od otpada, velika remenica je kočioni disk od Mercedes C 220 2005. godište, glavčina i mala remenica su od zadnje osovine sa nekog auta. Malu remenicu sam napravio tako što sam namotao armaturu fi6mm oko glavčine, povario i obrusio. Španeri su španeri od automobila, za zupčasti remen. Remenje sam skinuo sa nekog ogromnog Deutz dizela kojeg sam našao isto na otpadu (remenje u odličnom stanju, besplatno ga dobio). Troškovi konstrukcije 10 evra (materijal i elektrode), danas smo je probali i radi odlično. Mislio sam da možda ubrzam prenos još malo, sad ima oko 500 obrtaja na dobošu, ne znam jel dovoljno.

2wolztg.jpg



2e4i4wl.jpg



2ytqvqu.jpg



347zggz.jpg



21n1mpy.jpg



i285fa.jpg



15fkjeu.jpg



16m7uxx.jpg


- - - - - - - - - -

ossagw.jpg



2ekm3yv.jpg



2ir8z2b.jpg



2r6p7wx.jpg


Nemojte se čuditi što su varovi na spoju glavčine i kočionog diska (tj. "remenice") jako ružni. Zavarivao sam ih nekakvih gusanim elektrodama koje mi je dao komšija, moj Einhel ih je jedva topio pa je var ružan al drži pravo dobro. Ima tu još posla, treba da ojačam nosač na kojem se nalazi motor i da napravim zaštitu za remenje, imam nekog starog lima koji će da posluži.
 
Dragi kolega Zombie_666,

Pratim tvoj rad neko vreme, i stvarno se divim energiji sa kojom radis tvoje inovacije. Verovatno mladost nosi tu energiju..
Obzirom da si inzenjer, nadam se da se neces ljutiti da malo 'kritikujem' tvoj rad. Pre svega, uvek u prvi plan stavljas cenu kostanja otpadnog materijala tezeci da ona bude najminimalnija. To ti pocesto utice na realizaciju, da izgleda losije nego sto zasluzuje prema tvom izuzetnom trudu.
Ali da se vratimo na predmet 'kritike'-krunjac.

Napravio si par principijelnih gresaka u remenom prenosu. S obzirom da imas nejak monofazni elektromotor, svaki gubitak mu smeta i utice. Dvostruki remeni prenos+spaneri ovde po meni guta najmanje 500W snage, samo na frikciju i savijanje kaiseva. Koliko vidim ciljni br.obrtaja krunjaca je oko 600, a ti imas motor od 2800, sto znaci da ti je potrebno da savladas ukupni prenosni odnos oko 4.5. Kod remenog prenosa ovo je skoro obavezno savladati jednostruko.
Za ovaj prenos usvoji dva kaisa 13, na elektromotor ide remenica 85 mm, znaci na osovini krunjaca treba oko 360 mm. Ova veca se moze napraviti od 'blazujke'(debela sperploca) spajanjem dve ploce(one su debljine oko 18- 20 mm). Stolar ce ti ih obraditi za sat dva, sa zlebovima za kais(ali pravilnim po DIN standardu, 36 stepeni). Motor treba da je dole ispod vezan konzilno i da se sam zateze, ali da se osigurava kao alternator.
I to je to. Konstrukcija je cak i jeftinija od tvoje superjeftine, takodje skoro sve mozes pokupiti na otpadu(koji ti je cini mi se omiljen), a sigurno ce lepse da radi i da izgleda.
Nadam se da se ne ljutis na ovu kritiku, jer zadnjih godina sam rukovodilac nekolicini talentovanih inzenjera, pa mi je analiza tehnickih resenja i konstrukcija profesionalna deformacija.
Takodje, uzmi malo ozbiljnije u obzir i tvoje vreme, koje bi po meni trebalo biti(prilicno) dragoceno(ipak si ti master of science).
Ako se ipak ljutis, obecavam da se necu vise ukljucivati u analizu tvog rada..
Lep pozdrav, i samo nastavi sa istrazivanjem a i realizacijom.
 
Poslednja izmena:
Sve što si rekao si potpuno u pravu i sve sam to znao. Problem je što je tehnički neizvedivo. Na doboš krunjača ne može da se stavi veća remenica jer se odmah do nje nalazi pužni transporter koji prenosi zrno u vreće. Proizvodjač krunjača je napravio takvu konstrukciju pa je nemoguće staviti ni za 10mm veću remenicu i to je strašno zakomplikovalo rješavanje problema.

Španer na prvom stepenu (do motora) sam morao da stavim jer sam ograničen sa remenom-našao sam remen te dužine i pravio konstrukciju prema njemu pa sam morao nekako da se riješim suvišne dužine remena.

Španer na drugom stepenu sam stavio namjerno da bih povećao obuhvatni ugao na pogonskoj remenici i eliminisao (što je više moguće) proklizavanje.

Vizuelni izgled konstrukcije mi nije naročito važan, bitno je da je masivna i izdržljiva.

Ni najmanje se ne ljutim zbog kritike, štaviše drago mi je da je neko sa razumijevanjem pregledao ono što sam napravio. Radujem se budućim konstruktivnim kritikama.

Inače, u pravu si što se tiče moje manije da maksimalno smanjim cijenu konstrukcije. Moram da priznam - to mi je nevjerovatan izazov, da praktično od ničega napravim nešto.

Što se vremena tiče, ono u zemlji u kojoj živim ne vrijedi ama baš ništa.
 
U tom slucaju bi sporohodniji motor(1400, 900 ili najbolje 700 min-1) opet elegantnije resio problem sa postojecom remenicom(i jednostrukim prenosom). Znam da su u monofaznoj izvedbi relativno retki, ali se uz malo 'search-inga' nadje.
Mada, dok ne dobijes trofaznu struju, imas i zgodno prelzano savremeno resenje da dodjes do 'trofaze': Frekventni regulator-elektronski sklop koji monofaznu struju pretvara u trofaznu i istovremeno omogucava regulaciju frekvencije a samim tim i promenu broja obrtaja. Postoje izvedbe do 3 kW, 0-400Hz, i veruj da se mogu iskoristiti za mnogo korisnih stvari u domacinstvu. Nisu preterano skupi, jer su se zadnjih godina pojavile i kineske varijante.
Ako te takvo nesto bude interesovalo pomocu da dobijes lepe uslove.
 
Jako dugo (više od pola godine) sam tražio motor ali je monofazni motor te snage u BiH praktično nemoguć naći a ako se i nadje, skupi je preko svake mere. Trofaznu struju praktično nikad neću dobiti jer je uvodjenje do te mjere skupo da se to riječima ne može opisati.
 
bravo zombi bitno da to funkcionife i naravno nista bez delova sa otpada, i meni je to omiljena destinacija.:bravo:
 
Nazad
Vrh