Uradi sam

Ako sam dobro razumeo ovde se el energija akumulatora pretvara u mehaničku u dinami, a zatim sa diname preko kaiša prenosi na alternator koji ponovo mehaničku energiju pretvara u električnu, pa zatim sijalica električnu u svetlosnu. Ovom izumu je više mesto u temi zabava i Smešne slike
 
Ovaj uredjaj pretvara istosmjernu struju sa akumulatora u naizmjeničnu struju koja ide u sijalicu. Uredaj itekako ima smisla. Na ovaj način može da se napravi aparat za zavarivanje - treba samo imati veoma dobar i jak alternator sa 12 ili 24V i sa što više ampera.
 
@zombie
Da li ste nekada razmatrali sa kolko min ampera vari aparat? Da li se zavaruje naizmenicnom ili jednosmernom strujom? Zasto se prave rotacioni aparati za zavarivanje gde je pokretac elektro motor 220 V a dinama je ta koja daje struju za zavarivanje. Koliko max akumulator moze imati ampera i koliko sve to kosta ako i napravite sve maximalno.
Da li ste osetili zapinjanje stroja kada se ukljuci sijalica sa mozda svega 0,5 A... I na kraju sta da radimo jer akumulator postepeno gubi snagu a time i struju zavarivanja... znaci jedan covek bi morao da sedi pored potenciometra na aparatu...
 
Valjda akumulator.Ai svedno ,nemogu ova dva akumulatora da izdrže više od 10 min ,tako da uređaj ipak nema nikakvog smisla...Jednom riječi ,presipanje iz šupljeg u prazno.Za pretvaranje istosmerne u naizmeničnu imaju trafoi i ćao.
 
Ako sam dobro razumeo ovde se el energija akumulatora pretvara u mehaničku u dinami, a zatim sa diname preko kaiša prenosi na alternator koji ponovo mehaničku energiju pretvara u električnu, pa zatim sijalica električnu u svetlosnu. Ovom izumu je više mesto u temi zabava i Smešne slike

Ја мислим да су имена уређаја мало другачија. Једносмерна ел. струја се у ел. мотору једносмерне струје (типа анласер) претвара у механичку а онда се та механичка преко каиша преноси на динаму која производи наизменичну ел. струју. Примена је широка. Ако сте негде где немате приступ електричној мрежи користите овако нешто за производњу наизменичне струје за уређаје које треба да користите на том месту.
 
Niste vi mene razumjeli. Ja sam govorio o pravljenju rotacionog aparata - elektromotor pokreće jak alternator i tako se zavaruje. Nisam uopšte mislio na zavarivanje sa akomulatora. Uopšte me niste razumjeli.

Uostalom, moguće je zavaivati i sa nekoliko spojenih akomulatora kako bi se dobila velika amperaža. Kratko traje ali je moguće.

Evo primjera:

qPsDUjVTkRJTeXOR.medium


GiBlRbTlERmTAeJk.medium


http://makeprojects.com/Project/Car-Battery+Welding/1232/1#.UPbdnifoSWo

lawnmowweldblog.jpg


24556d1138255036-my-home-made-welder-and-a-few-questions-welder004.jpg


Čak i elektrode mogu da se naprave

http://makeprojects.com/Project/DIY+Welding+Rod/1712/1#.UPbdRSfoSWo

Sve se može uz malo ideja i spretnosti.
 
Nazivi u redu
Akumulator svi vidimo,
tzv "dinamo" je apsolutno motor jednosmerne struje kako "savle" rece u tipu anlasera
a ovo trece je alternator koji proizvodi naizmenicnu struju jer inace dinama proizvodi jednosmernu struju.
Ovde je frekvenca nepoznata jer nju diktira broj obrtaja ovog motora koji zavisi od opterecenja i od snage akumulatora. Tako da bez frekvence od 50 herca na ovu struju mogu raditi normalno samo termicki uredjaji. A recimo za punjenje mobilnih i slicno imate vrlo jeftine pretvarace napona sa 12 i 24 na 220 volti i to u jednoj kutijici.
. .
I dok sam pisao ovaj post
Zombie se ispravio i zato sada vrsim ispravku
 
Ovaj uredjaj je nešto za "crne dane" tj. situaciju u kojoj nemate pristupa nečemu boljem pošto se lako napravi od čistog otpada. Alternator izvadjen iz nekog auta (12V), elektromotor (220V) iz bilo kojeg kućnog uredjaja, samo da je kolektorski (da ima četkice), neka remenica (opet iz auta), remen iz nekog auta i eto vam pretvarača koji bi, za slučaj teške nužde, mogao da obezbjedi kakvu-takvu struju na 220V. Nije ovo nešto što bi se pravilo kada su dostupni pretvarači (transformatori). Ovo je jednostavno prikaz još jednog načina da se u nekoj teškoj situaciji dodje do naizmjenične struje, npr. u slučaju neke elementarne nepogode, nesreće, smaka svijeta...Razumijete me?
 
I dalje stoji problem akumulatora tj njegove trajnosti. Ko još ima nekoliko zdravih, ispravnih akumulatora pri ruci? Ako ih uopšte i ima, to je taj spomenuti "otpad", drugim rečima moš jednom da pecneš i da se slikaš :D
 
Nekad to "peckanje" spasi stvar. Daleko je to od dobrog rješenja ali ništa ne fali da se zna da je i to moguće. Ko zna kakva nužda može nekoga da snadje? Vidjao sam na netu ljude koji na velikim džipovima imaju ovakav aparat za zavarivanje. To je posebno zanimljivo kod onih koji idu sa džipovima na veoma teške terene - ugrade još jedan ili dva veoma jaka alternatora, par akomulatora u gepek, sve spojeno i ako se desi kakva havarija i nešto pukne, on ga zavari na licu mjesta i vozi dalje. Potraži na netu, nevjerovatno je ćega se ljudi sve sjete. Dobro je imati te ideje u glavi.
 
Ako imaš toliko jakih akumulatora...svakako ih nećeš nositi na ruke tamo gde nema struje, već u našem poljoprivrednom stilu traktorom, pa je bolje razmišljati kako ovu napravu prilagoditi traktorskom alternatoru, da on bude pokretač, preko motora i goriva, a ne direktno sa akumulatora...dosta se i gubi na ova pokretanja jednog pa drugog elektromotora preko kaiša.
 
Gde vam odmah pade na pamet da varite:osmeh:
ja kada sam ovo video odmah mi sinulo u glavi da se moze koristiti mozda na salasima gde nema struje na brdskim pasnjacima,a posto se ne razumem u te struje ampere i frekfencije pomislio sam da bi neka vetrenjaca mozda mogla da se napravi koja bi pokretala umesto akomulatora ili da puni taj akomulator..vidim da je tip stavio sijalicu od 1000vati to je kilovat na sat,u principu ljudima koji nemju struju na salasu a imaju vetar sasvim dovljno uz na primer neki stabilizator napona..ima li neko ideju da se to napravi??
Gde je sad Tesla:osmeh:
 
Sad jos da neko od vas izmisli toplu vodu i sve smo resili :haha: .Koristio sam s'am akumulator da bi mu izlio ostecen +stubic na ovakav nacin stim sto sam za elektrodu koristio komad ugljenika (jezgro prigusnice u starim radio aparatima) i taj spoj traje nekih 10 sek maksimalno,sve preko toga je isuvise rizicno.Sto se tice ove druge naprave i proizvodnje struje,kupite pretvarac napona koji napravi dovoljno struje za dopunu akumulatora i 500-800w snage pored toga ili nabavite agregat :osmeh:
 
Nazad
Vrh