Ishrana muznih krava

To me upravo interesuje, znaci smanji 2 kg mleka. A koliko daje dnevno po grlu? I koliko smese mesa sa 1 kg premiksa?
 
Količina po grlu zavisi od proizvodnje ali negde oko 150-200 grama po grlu dnevno, odnosno 3 kg makro premiksa na 97 kg koncentrata i taman grlo kroz koncentrat koji je u srazmeri sa proizvodnjom konzumira dovoljno minerala i vitamina.
 
Malo je to mnogo, iskreno. Ovo jedino u situacijama kada preti nestašica hrane i to pre svega silaže. Uz ovoliku količini rezanaca, seno mora biti značajnije zastupljeno u obroku kako ne bi došlo do pada količine mlečne masti i proteina. Moja preporuka je 6-12 kg zavisno do proizvodnje i raspoloživosti hraniva.
 
kad pogledas:
20kg silaze
15kr rezanca
5-10kg koncentrata
malo sena ili deteline slame...
to ti je odprilike obrok koji krava pojede za 24h:ppozdrav:
 
Ja sam ali nesto malo,ima puno skroba,ja ranim sa cveklom kupusom sargarepom repin rezanac silaza detelina sojina slama i koncentrat:osmeh:
 
MA čitao sam da u njemačkoj jedan tip radi ekološki uzgoj i to sa muzarama i onda ih kropmirom hrani pa zato pitam.
 
Имам једно питање, мислим да ово интересује многе. Мени је лично циљ повећање млечности код крава.

Питање гласи: Да ли је боље користити готов концентрат за музаре или сам правити смешу помоћу различитих хранива?
 
Mislim da je bolja varijanta ako si u stanju da sam praviš, jer znaš šta si stavio u hranu i tačno koliko čega ima, jedino premiks kupiš i to neki dobar recimo SANO, tu je vrlo mala razlika u ceni po kg hrane!
 
Ja cu na prolece posejati suncokret,tako da polako zatvaram krug,realno bi kupovao samo premiks ,koncentrat bi se sastojao od kukuruz stocno brasno i suncokret,zito cu opet predati neki deo za stocno brasno,,tako da ni kile koncentrata necu kupiti vise,da bi isao na najjeftiniju ishranu muzara,uz koncentrat ce dobiti senazu silazu i detelinu,ni rezanac vise necu kupovati,cena mleka nece ici vise od 40 dinara,tako da treba ici na sto jeftiniju hranu,mislim sam praviti:bravo:
 
Pozdrav, Interesuje me da li bi neko mogao da mi kaze koji bi sastav koncentrata bio najbolji za krave u cilju sto vece mlecnosti. Inace imam po meni nekvalitetna grla koja daju 10 do 15 l mleka za 24 h. Hrana : kukuruz-prekrup, seno, silaza kukuruza. 2 puta dnevno prekrup.
Kupio sam skoro stocni kvasac,stocno brasno, sunc. sacmu i premix.

Ako mozes molim te da mi kazes sastav . Znaci imam: kukuruz, sunc. sacma, stocni kvasac, stocno brasno, tritikale, i premiks.
Imam i osav, jecam i psenicu ako to utice na povecanje mlecnosti

Bio bih zahvalan a nadam se da ovo jos mnoge interesuje.:ppozdrav:

na ovo pitanje ti je nemoguće odgovoriti bez analize tvojih žitarica i kvalitete mlijeka da ne pišem bez veze ovo je copy/paste sa stranice od sana


  • Sadržaj proteina u mlijeku: 3.3 – 4.0
    - previsok sadržaj = višak energije
    - prenizak sadržaj = manjak energije
  • Sadržaj proteina u mlijeku na početku i kraju laktacije nebi trebao oscilirati više od 0.3 - 0.4% u odnosu na prosjek,
  • Omjer proteini-masti:
    - kod omjera užeg od 1:1,2 obrok ima premalo sirove vlaknine (acidoza)
    - kod omjera šireg 1:1.2 obrok ima premalo energije (ketoza)
  • Sadržaj uree u mlijeku: 25 – 30mg/dl
    - Previsok sadržaj uree = višak proteina
    - Prenizak sadržaj uree = manjak proteina




  • Aktivnost preživanja
    80% krava treba preživati tijekom mirovanja
    - broj žvakanja po zalogajul > 60 = previše sirove vlaknine
    - broj žvakanja po zalogajul < 50 = nedostaje sirove vlaknine
  • Konzistencija izmeta:
    - prečvrst izmet = obrok sadrži premalo proteina ili vode
    - prerijedak izmet = obrok sadrži previše škroba stabilnog u buragu i/ili previše proteina
    - izmet je čvrst, u slojevima = manjak proteina
    - zrnje žitarica ili kukuruza u izmetu = gubitak energije.
    - stajnak se pjeni = previše škroba stabilnog u buragu



Brat radi sam smjesu i od sastojaka idu unutra kukuruz, ječam, tritikale, mekinje, suncokretova sačma, sojina sačma, By pass soja, soda bikarbona i premiks. Stajski prosjek mu je 7 000 litara po kravi godišnje , većinom je simentalac.

- - - - - - - - - -

Ja cu na prolece posejati suncokret,tako da polako zatvaram krug,realno bi kupovao samo premiks ,koncentrat bi se sastojao od kukuruz stocno brasno i suncokret,zito cu opet predati neki deo za stocno brasno,,tako da ni kile koncentrata necu kupiti vise,da bi isao na najjeftiniju ishranu muzara,uz koncentrat ce dobiti senazu silazu i detelinu,ni rezanac vise necu kupovati,cena mleka nece ici vise od 40 dinara,tako da treba ici na sto jeftiniju hranu,mislim sam praviti:bravo:

Ako želiš sve ili barem što više sam proizvesti morao bi razmišljati i o stočnom grašku kao izvoru proteina.
 
Hteo sam napisati ali me mrzi,na prolece sejem suncokret(naravno treba mi za koncentrat),stocni grasak koji cu silirati,u polovini aprila cu posejati stocni sirak koji cu nesto u silazu a nesto cu silirati svaki dan pri tome stize i ova redovna silaza isto siliranje za svaki dan i veliko siliranje,onda otkos prve i pete deteline u silazu:osmeh:,tako da treba ici samo na sto jeftiniju hranu,barem tako ljudi kazu :D
 
Stočni grašak za zrno ako a koristiš ti je strašan jer ima oko 22 % proteina, nema pečenja, može direktno da se melje u smešu.
 
zadnji dan ispase za ovu godinu
30112012080.jpg
30112012081.jpg
 
Nazad
Vrh