Upotreba Totala u obradi zemljišta u voćnjacima - da ili ne ?

ja sam u avgustu mjesecu bio u njemačkoj, okolica bodenskog jezera. voćnjaci jabuke na sve strane. proizvodnja kod svih je integralna a kod nekih i biološka. ovi iz integralne proizvodnje koriste herbicide u tri faze i tri grupe:proljeće glifosav, kasnije stomp a u avgustu bastu. ovi što rade biološku proizvodnju samo kose travu. niko ne freza. s`obzirom da je jabuka kalemljena na m9 (podloga sa plitkim korenom) oštetile bi se žile.
 
Freza je dobra ali ima i svojih mana . Pošto mi voćnjak ulazi u četvrtu godinu , potreba za orezivanjem je sve veća i ručna varijantu ( makaze ,testera ) planiram zameniti sa kompresorom traktorskim . Ali na freziranu zemlju baš moraš birati vremenske uslove za ući s traktorom u voćnjak .Planiram kupovinu tarupa za sledeću sezonu ,tako da će biti dobrog poredjenja freza = tarup .
Do sada freza + total( 2- 3 puta ,zavisi od kiše ili suše ) po mom mišljenu dobitna kombinacija .
@ voć@r
Koje su karakteristike Stomp-a ? Da li je i on na bazi glifosata ?
 
Stomp nema nikakve veze sa glifosatima sem sto je herbicid.I koristi se pre svega na crno,zemljisni je herbicid ali selektivni.Licno mislim da ima boljih resenja,a njega da ostavimo pre svega povrtarima.
 
kod nas ovde stomp nije zabranjen, ima ga sasvim legalno. u njemačkoj ga koriste u integralnoj proizvodnji.
kod mene je glifosav odradio posao ali sledeće godine radim globalgap sertifikaciju. i tu stoji da može samo dva puta da se koristi ova aktivna materija.


(!) off topic o glodarima kopiran i prebačen u temu: http://poljoinfo.com/showthread.php?1997-Srne-i-zečevi-(glodari)-na-voćnjaku
 
Poslednja izmena od urednika:
Ne volim otrove u vocnjaku , da se ne lazemo, opet to sve dodje do nasih usta , kosenje trave i sitnjenje zemlje su prava stvar...a otrov je otrov,zar je malo otrova samo u prskanju pa jos i zemlju direktno....GREH je !
 
Popričao sam na ovu temu sa profesorom na poljoprivrednom fakultetu, on je baš za zaštitu povrća od korova i slično, tj razume se u herbicide, kaže da nije od njih velika šteta odnosno ne zadržavaju se tek tako u zemlji, to isto manje više važi i za ostale hemikalije kojima prskamo voće..mada je meni nešto ta priča labava..
 
imam jednu njivu na koju u zadnjih 50god(za toliko sam siguran) nikad nije bacano vestacko djubre niti je prskano povrce na njoj. pola te njive mi je obraaslo u strnjiku s kojom nikako ne mogu da se izborim. zao mi je da us*rem organsko zemljiste prskanjem totala jer bih hteo da zadrzim tu namenu i pocnem organsku proizvodnju. da li znate za neki preparat s kojim se suzbijaju korovi u organskoj proizvodnji ili je taj preparat jednostavno-motika?
 
Poslednja izmena od urednika:
Dok se ne javi neko sa vise iskustva,
Bojim se da jedino motika i trimer mogu da Vam pomognu, ako ne zelite prskanje totalom.
Ili pomoc mehanizacije, ali to naravno kosta...
 
imam jednu njivu na koju u zadnjih 50god(za toliko sam siguran) nikad nije bacano vestacko djubre niti je prskano povrce na njoj. pola te njive mi je obraaslo u strnjiku s kojom nikako ne mogu da se izborim. zao mi je da userem organsko zemljiste prskanjem totala jer bih hteo da zadrzim tu namenu i pocnem organsku proizvodnju. da li znate za neki preparat s kojim se suzbijaju korovi u organskoj proizvodnji ili je taj preparat jednostavno-motika?

Pre mnogo godina kad kod nas jos se nije koristio total ni herbicidi protiv sirka, vise manje uspeha borili smo se sa njim i sa ostalim tvrdokornim korovima.Jedan od nacina je bilo kad se uzorala strnjika ili trska prelazilo se preko oranja sa spremacom sa podignutim pakerom da bi cupao korenje vise puta preko leta .Mnogo se razredilo ali nikad se potpuno nije uspelo iskorenuti.
 
Rastvor sirćetne ili limunske kiseline dobrim delom suzbija korove a tehnika je dozvoljena u organskoj proizvodnji. Nije total herbicid ali pomaže, samo treba biti uporan. Moram proveriti preporučenu koncentraciju pa ću napisati.
 
moze se orati, pristupacno je.. mogao bih zaorati onda za pocetak, eventualno rucno izvaditi svo vidljivo korenje i tako par puta, a rasptacu se i za tu sircetnu i limunsku kiselinu :) hvalaa svima :)
 
Jedan čovjek koji ima voćnjak blizu mog, se protiv korova borio plinskim plamenikom. Naravno to je bilo prije 15-tak godina.
Nosio je brener i bocu po mrginjima (ona manja plinska boca), i vatrom palio isto kao sada herbicidima.
Nema razloga da to ne bi bilo dozvoljeno u organskoj poljoprivredi.
 
One biljke koje se razmnozavaju preko rizoma paljenje nadzemnog dela nista neznaci.Izrastu ponovo jos robusniji nego pre paljenja.:ppozdrav:Kao sto sam i vec pisao samo orati i cupati rizomski koren masinski ,i pokupiti sa semlje iscupano jer se ponovo primi.
 
Poslednja izmena od urednika:
Jedan od načina je i sadnja nekog od useva za zeleno djubrenje, jakih i brzorastućih, gusto sejanih. Treba odabrati onaj koji će biti raniji i prigušiti tu "strnjiku" šta god to bilo?? Kasnijim košenjem i ostavljanjem mase za malč se postižu nekad i bolji rezultati nego freziranjem ili tanjiranjem u sunčanom periodu. Pre svega treba tačno odrediti vreme vegetacije "strnjike" i eventualno naći biljke koje alotropski deluju i prema tome odrediti kojom ih biljkom ili biljkama ugušiti.
 
ufff to sa paljenjem znam da ne funkcionise, jer sam zapalio prosle zime jedan deo i opet nice :( a ovo sto dzionik kaze mi zvuci dobro, kad vec zaorem istaniram i povadim sto moze rucno valjalo bi posaditi neko zeleno djubre, i ako ne ubije strnjiku bar ce da djubri... boricu se masinski i rucno pa kako mi bude :)) hvala vam na savetima :ppozdrav:
 
Uspeh leži u kombinovanju ovih metoda, mehanička (motikan, malč ili plamen - dozvoljeno) + dopuštena hemija + biokontrola, 2-3 godine po tom receptu i možemo zaboraviti na glifosat.

Što se organske proizvodnje tiče treba voditi računa da se ne koriste sredstva (kiseline, ulja, brendirani proizvodi) - sintetički derivati već samo prirodni.

Jedna komparativna studija (eng.) na ovu temu:
http://www.mhd.state.ma.us/downloads/manuals/rpt_herbicides_alternative.pdf
 
Herbicidi i pcele

Ja imam velikih problema zbog prskanja herbicidima. Naime kako ne zivim na imanju koje obradjujem,deo imanja koji nije zgodan za kosenje isprskam,pogotovu uz ogradu...E sada se pojavio pcelar koji tvrdi da su mu zbog toga crkle pcele,...Ima li ko takva iskustva?
 
U vreme velikih svetaca čovek ima dosta vremena. Uhvatio sam vremena da postavim par slika iz voćnjaka, sadnja jesen 2011.
Imao sam jedan prolaz motokultivatorom, sa motikama ( ne vučnom frezom ) i dva tretmana Glifosav-om.



Vocnjak u 4 godini, jedno tretiranje totalnim herbicidom, Glifosav-om.

 
Nazad
Vrh