Herbicidi u kukuruzu

Veruj kome hoces ali imao sam iskustva i kad je pala odmah(ove godine) i kad je pala posle 19 dana pre par godina jednako je dobro za uskolisne korove jedino kad padne kasnije malo se provucu sirokolisni i ako on ne unistava veliki broj sirokolisnih.
 
Kakva su Vam iskustva sa nikosulfuronima 40gr/l(motivel,nikogan,talisman) i brojem listova kukuruza?Na uputstvima stoji 2-6 pa me interesuju primeri iz prakse može li se sačekati 7 list da krene?
 
Prskao danas sa esteronom 1l/ha i talisman 1l/ha,e sad kao i prosle godine talisman ne ubija veci sirak,samo sitniji,pa mislim da drugo prskanje bude sa tarotom,da li ce se desiti nesto lose ako dva puta prskam sa punim dozama za uskolisnu??Hvala
 
Znam da je pre nekoliko godina bilo slucajeva prskanja s motivelom u 8 listu, (nije se stiglo, okisalo se strasno pa je kasnilo prskanje), ljudi nisu primetili neka fitotoksicna dejstva na kukuruz, naravno sto je kukuruz veci, svojom povrsinom hoce i da zaklanja sirak, pa taj sirak i nece dobiti otrov.
 
Da li NIKOSAV dobro suzbija muhar i kad je najbolje da se primeni.Mislim da je podnosljiv sa cenom pa razmisljam s njim i matonom da tucem korove :)
 
Ko je radio sa Distinct-oom BASF-ovim?Interesuje me da li deluje na samonikli suncokret posto hocu da prosirim lepezu,Peak mi odradi odlicno sam.suncokret ali ne utice na Pomocnicu obicnu,tj.Kerece grozdje...Sad hocu jedan herbicid koji resava sve,pa neka je malo i skuplji
 
Koja je cena tarota za 1 ha?I kad ga je najbolje upotrebiti?

Cena Tarota u apoteci gde ja kupujem je 3810 din- 100g Tarota, tako da ti po hektaru izadje 1900 din za sirak iz rizoma, a za muharike (40g/ha) oko 1500 din. I nije tako skup a odličan i na muhari i na sirak iz rizoma.

---------- Poruka napisana u 20:16 ---------- Prethodna poruka je at 20:11 ----------

Koju dozu ides terot +,ono sto pise ili jace?
Idem 220 g/lancu Tarot+ (oko 57 ari). Ranijih godina sam bio prezadovoljan efektom. Dodaj Trend 4 dl/ 440 litara vode i šibaj.
2 x 220g je pakovanje a to je za 2 lanca. Pazi ima pakovanja i 2x 185g što je za 1 ha.
 
Prskao danas sa esteronom 1l/ha i talisman 1l/ha,e sad kao i prosle godine talisman ne ubija veci sirak,samo sitniji,pa mislim da drugo prskanje bude sa tarotom,da li ce se desiti nesto lose ako dva puta prskam sa punim dozama za uskolisnu??Hvala

Neće se destiti ništa loše, samo ako ne prskaš dva puta istim preparatom. Udri ga tarotom , ali pazi, ako ti je kukuruz kao i većini u Gaju, moraćeš tarotom da ga tretiraš već za 10-tak dana, a talisman će tek tada da maksimalno pokazuje svoj efekat !!!
 
Musketar77@,Ne radim je sa tarotom+,pitao sam te zbog toga sto na kesici valjda pise 307gr,a prava doza je 370 gr/ha,ali si ti dobro obavesten vec.Cordys ja koristim za sirak iz rizoma,i obavezno trend 0,1%rastvor.
 
Musketar77@,Ne radim je sa tarotom+,pitao sam te zbog toga sto na kesici valjda pise 307gr,a prava doza je 370 gr/ha,ali si ti dobro obavesten vec.Cordys ja koristim za sirak iz rizoma,i obavezno trend 0,1%rastvor.
Čuo sam i za Kordus i kažu odličan za sirak iz rizoma ali ja iskreno imam samo muhari i od širokolisnih čičak i samonikli suncokret pa mi je jednostavnije Tarot + i finito.
 
Ici cu sa tarotom,pa sta mu bog da,na dve njive imam sirka,i tu mislim punu dozu tarota,a na drugim mi nije problem sirak,nema ga jos uvek izniklog,ima ali relativno malo!Hvala...
 
godinama u nazad prskam sa greedom +lepak trend90 i prezadovoljan sam tako cu i ove godine stim sto mi je ove god 100%uspelo prskanje na crno pa na nekim njivama mozda i ne prskam preko lista,ima jos par dana ako ne iznikne neka travka... :ppozdrav:
 
Planirao sam da prskam širokolisne korove sa Dikambom a uskolisne sa Nikosulfuronom, odnosno u kombinacji u jednom tanku da budu Galenikin Plamen i Agrosavin Nikosav.

E sad čitam u katalogu sredstava za zaštitu bilja 2012. od Chemical Agrosave, da njihov Colosseum (to je takođe Dikamba kao i Plamen, samo što ga nema kod nas u apoteci): "na neke korove nije dovoljno efikasan, kao što su tatula (Datura stramonium) i teofrastova lipica (Abutilon theophrasti), a na neke uopšte ne deluje kao što je pomoćnica (Solanum nigrum)...". Opet, u galenikoinoj publikaciji "Suzbijanje korova u kukuruzu 2012", piše da Plamen dobro nosi abutilon.

Poznajem svoju njivu, i znam da ima dosta kerećeg grožđa (Solanum nigrum), a ima i abutilona i tatule, samo ne toliko puno. Prošle godine sam radio sa Dikambom jednu parcelu, ali na toj parceli nema ni abutilona ni kerećeg grožđa, pa možda zato nisam ništa ni primetio (inače sam bio zadovoljan rezultatom).

Zato me interesuje kakva su vaša iskustva sa Dikambom i pomenutim korovima, kad se samostalno prska i kad ide u kombinaciji sa Nikosulfuronom.
 
Nazad
Vrh